Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palm Treo 500v: Pomocník každého SMSkaře

15.1.2008, Pavel Bureš, recenze
Palm Treo 500v: Pomocník každého SMSkaře
V těchto dnech se začíná prodávat první smartphone společnosti Palm vybavený QWERTY klávesnicí, 150 MB uživatelské paměti a displejem o rozlišení 320 x 240 bodů. Jestli obstojí v tvrdé konkurenci, to se dozvíme ze samotné recenze.
Stejně jako u jiných Windows Mobile smartphonů, tak i v případě Palm Trea 500v se po zapnutí přístroje objeví homescreen, tj. domovská obrazovka. Ta může obsahovat (ale nemusí, záleží na nastavení) panel s naposledy spuštěnými aplikacemi, název aktuálního profilu, informace o nepřečtených zprávách a také výpis nadcházejících schůzek (zobrazení úkolů není podporováno). Vzhledem k tomu, že je QVGA displej naležato, jeho výška tak činí jen 240 pixelů, což způsobuje, že při zobrazení více informací neuvidíte všechny najednou a budete muset scrollovat.







Velkých změn se dočkalo menu. Pokud očekáváte starou známou mřížku 3 x 3 ikon a rychlé ovládání pomocí kláves 1-9, budete se asi divit. Menu první úrovně je jiné než to, na které jsme zvyklí. Na předělaném menu je vidět snaha autorů rozdělit funkce a programy do skupin tak, aby se zejména začínající uživatelé, kteří s předešlými smartphony nepřišli do styku, co nejdříve zorientovali.


Nový tip menu

Po stisknutí tlačítka Start se objeví nabídka. Okno je rozděleno na dvě části – na horní liště vidíte ikony skupin programů a služeb, většinu obrazovky však zabírá výpis aplikací nebo položek nastavení.

Těší nás, že na prvním místě v menu jsou naposledy použité programy. Těch může být v menu maximálně 10, což ale většinou stačí k tomu, abyste měli tři čtyři oblíbené aplikace vždy po ruce. Můžete samozřejmě namítnout, že naposledy spuštěné programy vidíte i na homescreenu. To je samozřejmě pravda (pokud jste tuto volbu vybrali v nastavení), ale pruh ikon zbytečně zabírá cenné místo na domovské obrazovce.







Pokud se hledaný program nenachází mezi desítkou naposledy použitých aplikací, stiskněte pravé funkční tlačítko (Main Menu) a objeví se druhá úroveň menu obsahující 8 ikonek – Hovory, Zprávy, Zábava atp. Odsud máte přístup mj. ke hrám, k Windows Media Playeru, k fotoaparátu, k oblíbeným internetovým stránkám a službám atp. Všimněte si prosím položky Applications. Ta v sobě skrývá menu třetí úrovně, tj. staré známé rozhraní smartphonů s Windows Mobile. Programy zde jsou sice utříděny poněkud odlišně než u jiných chytrých telefonů, ale i tak by ani začátečníci neměli mít s orientací problémy.





Windows Mobile smartphony jsou oblíbené mj. pro systém zkratek, díky kterým je možno spouštět programy i rychle procházet jejich menu. První úroveň menu je však proti zkratkám imunní. Palm na stisk klávesy s písmenem nereaguje a pokud stisknete jedno z tlačítek 1-9, přístroj rovnou začne vytáčet telefonní číslo. V Main Menu je situace jiná, zde již ovládání pomocí číselných kláves funguje bez problémů. V nastavení či třeba v Applications neslouží k rychlé interakci s telefonem klávesy s čísly, ale s písmeny. Pokud tedy chcete potvrdit první položku na displeji, stiskněte "A", pro druhou položku je třeba zmáčknout "B" atd.

Trvalo několik dnů, než se nám nové menu dostalo dostatečně pod kůži. Konzervativní uživatele nejspíše nezaujme, ale při bližším zkoumání člověk zjistí, že tento způsob ovládání, kdy jsou položky a programy seřazeny nikoli abecedně, ale tematicky, má něco do sebe. Mě osobně nejvíce vadilo, že zkratky, na které jsem byl zvyklý z Qteku 8310, nefungují ve všech úrovních menu.

Palm Treo 500v je vybaven stejnými PIM aplikacemi jako ostatní smartphony s Windows Mobile, tj. kalendářem, úkoly a programem pro správu kontaktů. Oproti kapesním počítačům však WM smartphony nemají v základu textové poznámky. Ty do přístroje dostanete mj. tak, že si zakoupíte program SmartphoneNotes.

PIM aplikace na smartphonu jsou velmi podobné těm v kapesním počítači. V této recenzi se zaměříme zejména na novinky a odlišnosti.

Kalendář nabízí tři pohledy – měsíční, týdenní a Agenda. V nastavení je možno vybrat, aby program zobrazoval také číslo daného týdne. Je škoda, že kalendář ani další vestavěné aplikace nepodporují číselné ani písmenné zkratky v menu, vždy je třeba D-Padem nalistovat patřičnou položku a potvrdit, což je v případě rozsáhlého menu zdlouhavé.



Úkoly jsou typickým příkladem toho, že obrazovka s malým rozlišením v landscape režimu není vždy přínosná. Ve výchozím stavu na displeji totiž uvidíte jen 6 úkolů. Pokud si necháte vypisovat i termín splnění, tak se na obrazovku vejdou úkoly pouze tři. Písmo v programu je docela velké, takže pokud nemáte problémy se zrakem, možná by vám stačil menší font. Jenže program má velmi chudé nastavení a něco jako změnu velikosti písma zde nenajdete.

Úkoly lze řadit podle pěti kritérií (status, priorita, termín dokončení…), rovněž je možno si nechat vypsat pouze úkoly vybrané kategorie (možnost označit více kategorií však stále chybí).



Stejně jako úkoly, tak i kontakty lze filtrovat podle kategorií. Stává se vám občas, že nevíte jméno člověka, kterému chcete telefonovat, ale znáte název firmy? Není nic jednoduššího než si v menu zapnout výpis kontaktů podle firem (lze rovněž filtrovat dle kategorií). V závorce za názvem společnosti uvidíte, kolik kontaktů z vašeho adresáře v dané společnosti pracuje. Kontakty v Treu 500v jsou provázané s Google Maps (aplikace je přímo v ROM, nemusí se instalovat), takže pokud je u libovolné položky korektně vyplněna adresa, můžete si ji nechat ukázat na mapě či na satelitním snímku. Program Google Maps vám rovněž pomůže při hledání nejbližšího letiště, hotelu či květinářství. I při použití EDGE je aplikace docela rychlá, mapa se stáhne během několika sekund.






Google Maps


Google Maps - detaily

Starý známý Průzkumník (v anglické verzi systému File Explorer) se nedočkal velkých změn. Program však najdete v menu pod názvem My Files. Stejně se jmenuje i složku, která nahradila adresář My Documents. Soubory je možno posílat přes infraport, kopírovat, přesouvat, mazat, přejmenovávat, řadit dle velikosti, názvu atp.



Rovněž v Internet Exploreru je vše při starém. Uživatel má na výběr ze tří režimů prohlížení, pěti velikostí písma, program podporuje záložky atp. Občas se stávalo, že Palm při dlouhém stisku klávesy Backspace nesmazal URL najednou, ale odmazával písmenko po písmenku, což je v některých případech záležitost na více jak 10 sekund. Bohužel se nám nepodařilo vysledovat, zda je uvedený problém navázán např. na nastavení či se vyskytuje náhodně. Pokud vás zajímá, zda displej o rozlišení 240 x 320 bodů v landscape režimu stačí na prohlížení webových stránek, odpověď je ano. Web však musí být v textové podobě či optimalizován pro mobilní zařízení. Milým překvapením je, že provozovatelé zejména větších webů začali používat autodetekci, takže např. po zadání www.aktualne.cz se zobrazí mobilní verze, kterou není na malém displeji problém číst a je datově nenáročná. Řada uživatelů však dá před Pocket Internet Explorerem přednost javové Opeře Mini, která je ve čtvrté verzi stabilní a nabízí velké množství funkcí, zejména však kompresi obrázků na straně provozovatele, takže do smartphonu "teče" mnohem méně dat než v případě PIE.




Mobilní verze Aktuálně.cz


Nastavení PIE


Kancelářské programy


Palm Treo 500v je vybaveno aplikacemi pro práci s textovými dokumenty, tabulkami a PDF soubory.

PDF prohlížeč nepochází z dílny Adobe, jak by si mohl někdo myslet. Použit byl ve světě PDA známý ClearVue PDF, který běžně stojí 9,95 USD, majitelé Trea ho platit nemusí. Vzhledem k tomu, že displej o rozlišení 240 x 320 pixelů není pro práci s PDF příliš komfortní, můžete si nastavit zoom v rozsahu 25 – 200 procent. Malou velikost oceníte ve chvíli, kdy nepotřebujete číst text a chcete se jen v dokumentu zorientovat. Při nastavení 100 % zoomu je scrollování velmi, ale velmi pomalé, tj. musíte čekat několik sekund než se dokument posune o jeden řádek. V nouzi, když nebudete mít k dispozici jiný přístroj s větším displejem a rychlejším procesorem, přijde integrovaný PDF prohlížeč vhod.





S aplikací Word Mobile můžete pracovat ve dvou režimech – buď dokumenty budete prohlížet, nebo editovat. Program toho moc neumí, chybí např. zoom, obrázky nejsou zobrazeny atp. Pokud dokument upravíte a přejete si ho uložit pod jiným názvem, Word Mobile vám nedovolí ani si vybrat složku, natož uložit soubor např. jako prostý text. Možnosti formátování jsou minimální, na výběr máte tučné písmo, kurzívu, podtržení a zvýraznění textu. Soubor uložený na smartphonu v PC sice otevřete, diakritika je zachována, jen obrázky z dokumentu zmizely. Nový soubor ve Word Mobile nevytvoříte, takž je třeba mít někde uložený prázdný dokument a ten v případě potřeby otevřít a uložit pod jiným jménem.

Excel Mobile je oproti Wordu poněkud bohatší na funkce. Program sice dokáže vložit nový řádek či sloupec, nám však během testování chyběla nabídka funkcí a možnosti formátování textu a buněk.


Excel Mobile

PowerPoint Mobile vychází při hodnocení kancelářských aplikací Palm Trea 500v nejlépe. Na prohlížeč prezentací nejsou totiž kladeny tak vysoké nároky, resp. velké části uživatelů postačí, když program prezentaci v pořádku otevře a nabídne rozumné měřítko, což aplikace v Palmu zvládá.