Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palm Treo 500v: Pomocník každého SMSkaře

15.1.2008, Pavel Bureš, recenze
Palm Treo 500v: Pomocník každého SMSkaře
V těchto dnech se začíná prodávat první smartphone společnosti Palm vybavený QWERTY klávesnicí, 150 MB uživatelské paměti a displejem o rozlišení 320 x 240 bodů. Jestli obstojí v tvrdé konkurenci, to se dozvíme ze samotné recenze.
Kapitoly článku:
  1. Palm Treo 500v: Pomocník každého SMSkaře
  2. Software
  3. Telefonování, zprávy, fotoaparát
  4. Závěr

Telefonování


Vytáčet číslo je možno přímo z domovské obrazovky (tzv. homescreenu), nebo také v telefonní aplikaci, do které se dostanete stisknutím zeleného sluchátka. Jestliže číslo nevíte zpaměti, nevadí, postačí napsat alespoň začátek jména a Palm vám dá na výběr kontakty, které začínají zadaným řetězcem znaků.


Historie telefonátů

Kvalita hlasu při telefonátu je obstojná, hlasitost je však nízká. Pokud nastavíte maximální úroveň, stačí to sice na telefonování v tiché kanceláři, ale např. na hlučné ulici můžete mít potíže porozumět druhé straně. Jestliže nechcete Palm během hovoru držet u ucha, můžete v menu zapnout hlasitý příposlech, kdy se zvuk přesměruje do reproduktoru na zádech přístroje a současně dojde ke zvýšení hlasitosti.




E-maily a SMS


Stejně jako u jiných zařízení s Windows Mobile, tak i Palm Treo 500v používá stejnou aplikaci pro práci s textovými zprávami, SMS a MMS. Program Messaging si rovněž poradí s e-maily, podporuje POP3 a IMAP4 připojení.




Nastavení e-mailu - adresa


Nastavení e-mailu - adresa

Nastavení připojení k vaší e-mailové schránce není složité, stačí se řídit pokyny na obrazovce a zadat alespoň základní informace (přihlašovací jméno, heslo atp.), zbytek je možno nechat beze změny. Poštu lze stahovat manuálně nebo automaticky v předem zadaných intervalech, což ocení zejména majitelé datových paušálů.


Stahování e-mailů


HTML e-mail

Oproti Windows Mobile 5, jehož e-mailový klient z HTML zpráv dokázal pouze "vytáhnout" text, ale odkazy ani formátování textu nepodporoval, je na tom Palm Treo 500v s WM6 mnohem lépe. Naprostá většina HTML e-mailů byla zobrazena tak, jak bychom čekali, tj. s aktivními odkazy a korektním formátováním textu.


Fotoaparát


Palm Treo 500v je vybaven dvoumegapixelovým digitálním fotoaparátem. Můžete tak pořizovat snímky v jednom ze šesti rozlišení – 1600 x 1200, 1280 x 960, 800x 600, 640 x 480, 320 x 240 a 96 x 72.



Uživateli jsou k dispozici tři režimy fotografování – normální, samospoušť s prodlevou 5 vteřin a sada 4 snímků s odstupem cca 1 vteřina. Optický zoom stejně jako v případě dalších mobilních zařízení chybí, lze použít až dvojnásobné digitální přiblížení.



Jas je možno korigovat celkem v šesti stupních (3 kroky pro zesvětlení, tři pro ztmavení).



Fotografie s opadaným stromem nám sděluje jednak fakt, že míra chromatické aberace je poměrně přijatelná, v řadě druhé však i věc o poznání méně povzbudivou týkající se ostrosti kresby. Ostrost není opravdu bůhvíjaká a člověk má často pocit dívání se přes sklo nebo zamžení vlastních očí. Je zajímavé, že neostrost je rozdistribuována značně nerovnoměrně, některé části snímku působí výrazně ostřeji, nežli jiné.


(klikněte pro zvětšení)

Co se týče snímku s obličejem, pak i zde stojí za zmínku několik věcí. Předně, značně viditelný vystoupivší šum naznačuje, že digitál za horších světelných podmínek používá citlivost ISO, která je velmi vysoká a již ničí samotnou kresbu. Opět se zde bohužel setkáváme se syndromem varného skla - člověk se snaží zaostřit a nedaří se. Ani digitálu se příliš nedařilo. Vyvážení bílé táhnoucí za umělého světla výrazně do červena naneštěstí znemožňuje jakékoliv pečlivější zhodnocení podání pleťových odstínů.


(klikněte pro zvětšení)

Jistě se shodneme, že zdaleka nejlepší fotografie naší dnešní mini-sestavy je právě tato krajinka. Bedlivější průzkum odhalí tu a tam mírné neostrosti, ovšem koncepce snímku s dominující oblohou a polem ji velmi úspěšně skrývají. Je to zkrátka typ scény, kde lehká rozmázlost tolik nevadí jako u ostrých větví nebo detailu obličeje.





Pokud nebereme v úvahu poměrně slušnou chromatickou aberaci a míru vinětace, pak byl výkon digitálu zabudovaného do Trea 500v typický pro tuto kategorii - nevyvážený. Právě nevyvážená ostrost je jeho největší problém a doporučujeme fotit s ním tak maximálně MMS a sem tam nějaké přírodní zákoutí na blog nebo do emailu. Pracovní fotografie dokumentačního rázu lze samozřejmě provozovat též...