Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palm Treo 500v: Pomocník každého SMSkaře

15.1.2008, Pavel Bureš, recenze
Palm Treo 500v: Pomocník každého SMSkaře
V těchto dnech se začíná prodávat první smartphone společnosti Palm vybavený QWERTY klávesnicí, 150 MB uživatelské paměti a displejem o rozlišení 320 x 240 bodů. Jestli obstojí v tvrdé konkurenci, to se dozvíme ze samotné recenze.
Palm modelem Treo 500v vstoupil do nepříliš známých vod. Sice má již na kontě Windows Mobile zařízení, ale žádný smartphone s tímto systémem, takže nejen my jsme byli zvědaví, jak si Palm s touto výzvou poradí.

Pohled do specifikace mnoho zájemců o tento přístroj navnadil. Barevný displej o rozlišení 320x240 pixelů, QWERTY klávesnice, Bluetooth 2.0, UMTS, 150 MB paměti dostupných pro uživatele, microSD slot a mini USB konektor, to nevypadá špatně, co říkáte?

Ani Palm Treo 500v však není ideálním zařízením, takže někteří uživatelé mohou postrádat Wi-Fi, jiným bude vadit absence dotekového displeje (jde o smartphone). Rovněž 1200mAh akumulátor není v době výkonných procesorů a velkých displejů zrovna výhra.

Mnoho uživatelů bude o Treu uvažovat zejména kvůli přítomnosti QWERTY klávesnice. Na ní si ceníme vhodného rozmístění a velikosti tlačítek. Na druhou stranu, pokud srovnáme klávesnici Palmu Treo 500v např. s klávesnicí staršího Trea 680, zjistíme pár rozdílů. Odpor kláves při psaní na Palm Treu 500v je oproti palmovskému kolegovi o něco větší, což nemusí vyhovovat všem uživatelům, a je proto dobré si přístroj před zakoupením detailně vyzkoušet.

Recenzovaný Palm nabízí uživatelům nové menu, které jsme vám detailně přiblížili na předcházejících stránkách. Nový druh ovládání je zajímavý, podstatnější ale je, že Palm nevyužívá klávesové zkratky v takové míře, jak bychom od Windows Mobile smartphonu očekávali. Je to škoda, neboť klávesové zkratky velmi ulehčují ovládání přístroje a není nám jasné, proč např. v úkolech je není možné použít, když i postarší Qtek 8310 zkratky v dodávaných aplikacích podporuje.



Co se rychlosti týče, patří Palm Treo 500v mezi průměrně svižné přístroje. To je dáno kombinací procesoru na frekvenci 312 MHz a operačního systému Windows Mobile 6. Po startu přístroje je pro běh aplikací k dispozici cca 29,3 MB (z celkových 52 MB), což je na první pohled hodně, ale dostatek volného místa nemá na odezvu zásadní vliv. Doufejme, že výrobce připraví aktualizaci, která přinese zvýšení rychlosti.

Výdrž akumulátoru odpovídá jeho kapacitě. Při několika telefonátech, SMS a častém kontrolování e-mailové schránky jsme Palm museli nabíjet každý druhý den.

Palm Treo 500v je zajímavým smartphonem nabízejícím moderní design, QWERTY klávesnici, dostatek paměti a Windows Mobile 6. Někoho může od koupě odradit absence klávesových zkratek, větší odpor klávesnice a také absence dotekového displeje, díky které je práce např. s navigačním programem mnohem složitější.

Pozn. Recenze se zabývá přístroje prodávaným operátorem Vodafone. Palm Treo 500v, který bude dostupný v běžných obchodech, se může lišit v softwarové výbavě.


QWERTY klávesnice
Omezená podpora zkratek
Kvalitní zpracování
Nižší kapacita akumulátoru
Velikost ROM
Absence Wi-Fi
Ikona Odkaz na databázi
Občas pomalejší reakce
Orientační prodejní cena: 10 000,- Kč (včetně DPH)