Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palm Treo 680 – Inovace nebo přešlapování na místě?

1.2.2007, Pavel Bureš, recenze
Palm Treo 680 – Inovace nebo přešlapování na místě?
Společnost Palm uvedla na trh po delší odmlce nový komunikátor s Palm OS. Palm Treo 680 nepřináší, jak se mnozí domnívali, zásadní inovace. Změn je poskrovnu a ne vždy k lepšímu. Mezi hlavní novinky patří větší paměť, integrovaná anténa a několik změn v dodávaných programech. Bude to však uživatelům stačit?
Palm Treo 650 je ve srovnání s ostatními komunikátory i běžnými kapesními počítači králem v oblasti výdrže. Jeho nástupce, Palm Treo 680, vydrží při provozu na akumulátor také docela dlouho, ale méně, než Treo 650. Výdrž jsme měřili programem Battery Time. Vestavěný akumulátor o kapacitě 1200 mAh dokázal napájet komunikátor přibližně 6,5 hodiny. Na dnešní dobu, kdy se jen málo přístrojů přehoupne přes 5 hodin, to není hodnota vůbec špatná. Ale ve srovnání se starším Treem jde o posun k horšímu. Naštěstí na sebe nenechali výrobci příslušenství dlouho čekat a již několik společností (např. Boxwave) nabízí akumulátor se zvýšenou kapacitou.

Palm Treo 680 to neměl při svém uvedení s výdrží vůbec lehké. První Trea obsahovala chybu, při které se Palm chovala jako by byla neustála spuštěna aplikace Camera a spotřebovával tak velké množství energie. Palm problém odhalil vydal Camera Update, který tento nešvar řeší. Druhým problémem byl fakt, že některé akumulátory hlásily vybití předčasně. A do třetice nesmíme zapomenout na problémy s používáním neoriginální nabíječky, resp. nabíječky určené pro Palm Treo 650. Obě Trea mají sice stejný konektor, ale nemalému množství uživatelů se stalo, že výrazně zkrátili životnost akumulátoru.


Palm Treo 650 a Palm Treo 680

Ve srovnání s předchůdcem je změn jen pár. Nejzajímavější novinkou je asi fakt, že Palm Treo 680 je vybaveno 64 MB paměti. Další změny jsou viditelné již na první pohled. Zmizel špalíček antény, což ale výrazně nezhoršilo kvalitu příjmu signálu, malá škatulata zasáhla i jinak docela povedenou QWERTY klávesnici, o níž jsme psali v první části recenze. Zajímavou a kladně hodnocenou designovou inovací je přesun slotu pro SD a MMC karty na bok přístroje. Slot byl opatřen krytkou, takže karta může jen stěží vypadnout z těla Trea ven.

Součástí těla přístroje je displej o rozlišení 320 x 320 bodů, patří mezi špičku v oblasti dnes prodávaných komunikátorů. Je dostatečně jasný, podsvícení však lze úplně vypnout.

Dodávaný stylus je téměř celý plastový, díky čemuž váží jen několik gramů a hůře se s ním píše. Co je snad ještě horší, stylus je velmi pružný a není příliš těžké ho ohnout či zlomit.

K bezdrátovým sítím máme dvě výhrady. Palm Treo 680 není vybaveno Wi-Fi, snad se dočkáme v jedné z příštích podob palmovského komunikátoru. Bluetooth v Treu je verze 1.2, ale pokud se pokusíte spojit s více přístroji najednou, setkáte se s neúspěchem. Vzhledem k tomu, že komunikátor nemá vlastní GPS přijímač a řada uživatelů jistě sáhne pro Bluetooth verzi. Současně s navigací však není možné používat bezdrátovou hands-free sadu.


Softwarových změn není příliš a ne všechny jsou plně funkční. Velkým přínosem jsou doručenky, ale ty zatím nefungují ve všech sítích, nám se je konkrétně nepodařilo rozchodit se SIM kartou Vodafonu. Potěšující je, že lze u každého kontaktu nastavit jinou vyzváněcí melodii.


Palm Treo 680 – Ano či ne?


Poslední komunikátor Palmu navazuje na velmi úspěšný model Treo 650. Přináší však jen pramálo novinek, žádná zásadní změna či snad revoluce se nekoná. Pro majitele Palm Trea 650 tak neexistuje mnoho důvodů proč si pořídit nový model, zvlášť když by si v některých ohledech (např. výdrž pohoršil). Palm Treo 680 je dobrý komunikátor, který se může stát schopným pomocníkem všech, jimž nevadí specifické vlastnosti Palm OS.


Komunikátor zapůjčil AH Mobile, děkujeme.

Cena v době psaní recenze: 10 402 Kč včetně DPH