Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palm Tungsten C - Recenze letního krále s korunou bez rubínů

9.7.2003, Tomáš Bobek, recenze
Palm Tungsten C - Recenze letního krále s korunou bez rubínů
Označit nějakého Palma za krále v časech, kdy je trh neúnavně bombardován novými a novými modely, je pošetilostí. Dvojnásobnou v době, která je těhotnou čekáním na Palm OS 6 a perly jakou je třeba Treo 600. Palm Tungsten C si ovšem naši pozornost zaslouží a to i navzdory tomu, že nepředstavuje zásadní novinku, ale "jen" nejvýkonnější hardware. Tedy králem alespoň pro léto 2003. Očekávejte proto recenzi stroje, kterému nechybí mohutný výkon ovšem ani účelná – a místy se mi zdá že až příliš účelná - strohost
Jen malá poznámka na úvod - většina obrázků jsou náhledy, které je možno kliknutím zvětšit do původní velikosti.

Ve jménu designu i hardware i software korporátního Tungsten

Duch stroje hovoří jasně a srozumitelně: jsem dobrý, velmi silný, přitom však skromný, bez opičinek a cingrlátek. Od balení, přes vzhled až po softwarové vybavení dává jednoznačně najevo kam patří. Zatímco teenagerům a hospodyňkám patří do dlaně to či ono Zire, T|C kouše z manažerského koláče a míří bez okolků k firemním zákazníkům.

Základní technické parametry a design

T|C není žádné ořezávátko – pohání jej procesor Intel PXA255 taktovaný na 400 MHz, kterému slouží 64 MB RAM (51 MB volných). Operační systém je Palm OS 5.2.1 a někde uvnitř se skrývá Wi-Fi. Při prvním ohledání si pak nemůžete nevšimout klávesnice a naopak chybějící Graffiti plošky pro ruční vkládaní znaků. I přes to si však na své přijdou příznivci obou metod psaní. Excelentní transreflektivní hi-res displej, který válí 65 000 barev při všech světelných podmínkách. Dál už je to víceméně stará známá vesta – SD slot, IR port, leccos (zdání ovšem klame) napoví audio port. To je vše. Nečekejte proto hračky jako foťák (žádná škoda), mikrofon (škoda škoda, i když…) a Bluetooth (škoda přeškoda, navíc tohle není hračka). Také máte pocit určitého rozporu až nedotaženosti? Nejste sami.

Podobně smíšené pocity budete mít u designu přístroje. Předem však podotýkám, že nejsem zajedno s názorem, který má dnes nemálo kolegů, tedy že T|C je v podstatě jen levně vypadající ohava. Pravda je, že tento králíček je z trochu jiného těsta. Ledasco může napovědět už samotná krabice – přísná krychle ve stříbrné barvě bez jediného kousku průhledného plastu či extravagantní křivky. Po jejím vybalení vám vklouzne do ruky impozantní stříbrná rakvička (no, trochu placatější a širší rakvička - asi tak pro šesterčátka) o rozměrech 12 x 78 x 165 mm a váze 178 gramů. Na stříbrný manažerský Palm je těch gramů a milimetrů o trochu víc, sorry; působí to macatě a v kapse u košile je to sakramentsky cítit.



Tungsten C v poněkud nefotogenické póze – s pííp koženým krytem displeje.

Co se povrchové úpravy týče – opět na rozdíl od jiných recenzentů - na mne plášť působí vcelku dost kovově a jeho stříbrná je sice výrazná, nikoli však oslňující. Jednoduše poctivý kus železa bez zbytečných příkras. Pokud znáte Tungsten W, uberte mu pár milimetrů na délce, nějaký gram na váze, ulomte anténu a hned víte jak vypadá Tungsten C. Pokud Wčko neznáte, zkuste si v duchu ještě o něco přistříbřit staré manažerské šviháky PalmV/Vx,M5xx, trošinku je nafoukněte, dejte do nich závažíčko a máte tu T|C jako když vyšije, včetně způsobu uchycení stylusu a vcelku trapné kožené krytky displeje na druhé straně přístroje. Jak říkám rozporuplné pocity. Zatímco u Palm, Inc. tomu všemu říkají vcelku vyčuraně “most powerful and robust handheld yet”, já bych volil spíš takový volnější překlad, něco jako “doteď nejnabušenější kraksna velká jako kráva, co tak nějak neprošla do regionálního kola Miss Milk”.