Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palm Tungsten C - Recenze letního krále s korunou bez rubínů

9.7.2003, Tomáš Bobek, recenze
Palm Tungsten C - Recenze letního krále s korunou bez rubínů
Označit nějakého Palma za krále v časech, kdy je trh neúnavně bombardován novými a novými modely, je pošetilostí. Dvojnásobnou v době, která je těhotnou čekáním na Palm OS 6 a perly jakou je třeba Treo 600. Palm Tungsten C si ovšem naši pozornost zaslouží a to i navzdory tomu, že nepředstavuje zásadní novinku, ale "jen" nejvýkonnější hardware. Tedy králem alespoň pro léto 2003. Očekávejte proto recenzi stroje, kterému nechybí mohutný výkon ovšem ani účelná – a místy se mi zdá že až příliš účelná - strohost
Displej téměř na jedničku

Nemá skoro žádnou chybu. Na aktivní úhlopříčce o solidních 77 mm se v rozlišení 320x320 zobrazuje nádherně zářivých 65.000 barev. Transreflektivní displej je velmi dobře pozorovatelný i z těch nejdivočejších úhlů za všech světelných podmínek – od přímého slunce, přes pološero až po tmu. Během slunných dnů jsem neměl žádný problém s čitelností ať v interiérech nebo exteriérech. Perfektní.



Reálný snímek displeje vlevo je pořízen za běžného denního světla, napravo je screenshot představující ideál.
Pravda, deformovaná čočkou mého foťáku a vaším displejem, je někde uprostřed více doprava.

To, co by šlo displeji vytknout, je nízký rozsah regulace jasu. Byl sice plynulý a ne skokový, nicméně i když jsem jej dal na minumum, zářil a zářil. The more you have the more you want: i když je displej super, taky mohl mít po zrušení Graffiti plošky oněch soňáckých 320x480. Co říkáte, že si moc vymýšlím? Že tohle je jen doména Clií? Asi ano, ale kdo nemiloval zrzavou neví co je láska a kdo nezažil 320x480, neví co je rozlišení.

Zkuste to bez drátů milý Marconi

T|C představuje mé první rande s Wi-Fi na Palmech a dopadlo jako sen správného maskulinního čunčete - ke spojení došlo bez dlouhých keců hned na první pokus. Představte si že jste americké BFU, sedíte v mekáči, vybalili jste svého nového miláčka a zkoušíte jestli to umí internet, jak vám to ukazovali na national TV. Klidně si tapnete na ikonku Web, ta si nahodí Wi-Fi setup, ten zjistí že signál je přítomen, všechno si sám nastaví a už se na vás hrne kýžená webová stránka. Podobně dobře jsme dopadl i já, v základním setupu nebylo třeba nic nastavovat, chvilku to lovilo signál a už to frčelo. Rychlost přijatelná (základ běžné www stránky viditelný do cca deseti vteřin, dočtená stránka dle velikosti za 30-50 vteřin, jeden a půl megová fotka v mailové příloze stažená do minuty). Kdo chce může si pohrát i s detailnějším nastavením, nechybí VPN, podpora šifrování a power save režim.

Základní internetovou výbavu máte přímo v paměti – palmácký Web Browser 2.0.1, emailový klient VersaMail 2.5.1 a VPN klient. Konfigurace obou byla snadná a jednoduchá, po snadném zadání mého účtu u Tiscali mi VersaMail nabídl stažení buďto hlaviček nebo i celých e-mailů a poměrně komfortní práci s e-maily, včetně bohatých možností nastavení a samozřejmě podpory více e-mailových účtů. S Palm Browserem jsem se probouchal na většinu běžných webových stránek, do eBanky, na IDOS, na předpověď počasí, na www.nakedgirlswithreallybigbigbigtits.com a další praktické on-line zdroje informací. Vše bez problémů, bralo to i většinu skriptů a zobrazení stránek bylo vcelku rychlé a věrohodné. Ocenil jsem podporu D-Padu při rolování do stran, nicméně jeho citlivost mohla být skoková v závislosti – a nikoli konstantní – rolování některých širších stránek bylo utrpení. Přikládám pár screenshotů pro představu jak v T|C vypadají některé www adresy.



První připojení k Wi-Fi a internetu bylo skutečně otázkou několik vteřin. Dialog vlevo je přístupný odkudkoli na shortcut “Command”, napravo dva screenshoty ze známějších serverů. Použil jsem dodávaný www prohlížeč.

Se samotným Wi-Fi jsem zaznamenal dva vážnější problémy: poměrně krátký dosah integrované antény, kdy jsem ztrácel signál i při deseti-patnácti metrech od zdroje a nestabilitu prohlížeče, který se při ztrátě signálu nedokázal s touto skutečností vypořádat jinak než zatuhnutím. Nebylo to pravidlem, ale stalo se a bylo to také první ze dvou situací, kdy jsem musel nějakého Palma po více něž třech měsících zákeřně bodnout do zad za účelem resetu.

Audio (ne)schopnosti

No nemohlo být pořád posvícení. Dobré věci na tomto strojku byly zcela zbytečně pohnojeny audio vstupem a výstupem. Mono výstup, tento evidentní recyklát z Tungstenu W, jsem prostě nedokázal vydýchat, zvláště když (separátně stažený) MMPlayer přehrával moje MP3 zcela bez problémů. Zvuk dokáže vyloudit i vestavěný repráček, ale je nic moc. Vlastně je docela špatný. Kvalita mizerná a hlasitost nepříliš vysoká (neplatí ale pro systémové zvuky a alarmy – ty jedou dostatečně hlasitě). Vzhledem k tomu, že interní repráček vyluzoval rozpoznatelné zvuky, dají se čekat i utilitky, které vyrobí alarm z kde čeho ala polyfonní skřeky, co má dnes kdejaký mobil. Jak jsem už naznačil, alarm může být zvukový, optický i vibrační.

Druhá skvrna na audio schopnostech T|C je absence vestavěného mikrofonu. V základní sadě aplikací sice nechybí Voice Memo, ale ta funguje je se speciálním hands-free headsetem, který (sic!) není součástí dodávky. A to už jsem se doopravdy hezky a zhusta naštval – co to je za firmu, že nedokáže k mašince za 400$ přibalit pecky s mikrákem? Nakonec jsem si vypůjčil od kolegy headset jeho Trea 180 a zkoušel. Aplikace se chovala dobře, hlasové poznámky jsem pořizoval o sto šest, dokonce se objevila i vychytávka, kterou byl autorun “Voice Memo” při zasunutí konektoru headsetu. Nicméně během přehrávání hlasových poznámek jsem se dostal podruhé (a ne jednou) během testování T|C do situace, kdy bylo třeba rozšroubovat stylus. Dost nestabilní aplikace.

Výkon a výdrž akumulátorů

K výkonu není co dodat – v současné době patrně není soft, který by na T|C nejel slušně. Pro srovnání překládám naměřený benchmark vůči Palm M505 (100 %): Arithmetics 613 %, Heap Management 464 %, Data access 2121 % a Graphics 1571 %. Co se týče výdrže li-pol 1500 mAh akumulátoru, vydržel T|C při střední nízké praktické zátěži (běžné seznamování se systémem, zkoušky aplikací, nějaká ta přehraná MP3, nepoužité Wi-Fi) celkem devět hodin a padesát tři minut. To je velmi slušný výsledek. Samozřejmě že s aktivním Wi-Fi si bude spotřeba opět o něčem trochu jiném. Plné dobití trvalo něco přes dvě hodiny.