Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palm Tungsten E - Efektně elegantní éčko

3.10.2003, Petr Hájek, recenze
Palm Tungsten E - Efektně elegantní éčko
Po prvním pohledu na Palm Tungsten E musí být jistě každému příznivci PDA přístrojů jasné, odkud čerpal Palm při návrhu designu Tungstenu E tentokrát - stříbrná zastupuje eleganci Tungstenů a zakulacené obrysy zase mírně připomínají přístroje řady m5xx. Pojďme se tedy podívat, čím nás Palm hodlá ohromit tentokrát...
Kapitoly článku:
  1. Palm Tungsten E - Efektně elegantní éčko
  2. Výkon, Výdrž a Závěr
S přístrojem se dodávají 2 CD, jedno pro PC a Windows, druhé pro Mac. Na CD je vedle dodávaného softu i kompletní 318stránkový manuál. Po nainstalování Palm Desktopu 4.1.2 jste ještě v rámci dokončení instalace požádáni o provedení prvního HotSyncu, při němž se nahrají programy, které jsou u Tungstenu T3 přímo v ROM - Documents To Go, VersaMail a ostatní aplikace.



Palm Tungsten E se prodává v průhledném blisteru, do kterého jsou šikovně vecpány všechny dodávané komponenty - samotný Tungsten E, mini-USB HotSync kabel, nabíječka, 2 CD, literatura, kryt na displej a štítek s nápovědou, jak na Graffiti 2.



V dodávce s přístrojem je i kryt displeje vyvedený v poměrně nenápadné šedi, který poskytuje po zasunutí do drážky na levé straně základní ochranu před mechanickým poškozením v kapse saka či kalhot.

Z provedení zadní strany Tungstenu E lze vydedukovat, že na vyměnitelný akumulátor se zatím u Palmu stále nehraje. Ve spodní části štítku je patrný resetovací otvor, k jehož stisknutí je nutné nejprve rozšroubovat stylus.



Tungsten E má stylus umístěn v boční otevřené šachtě. Stylus musím opravdu pochválit, je příjemně kovový a při psaní klade mírný odpor, fixa na skle se nekoná a zadávání znaků je díky němu skutečným požitkem.

Horní strana nabízí zleva šachtu na stylus, On/Off tlačítko, 3,5 mm audio jack a úplně vpravo SDIO slot.

Mimochodem, jistě jste si už všimli neobvykle hranatého tvaru ovládacího kurzoru, pracuje se s ním přesně tak, jak si asi teď právě říkáte. Při potvrzení se tiskne výborně, doleva a doprava také, ovšem nahoru a dolů to již taková sláva není, je poznat, že se zde dost šetřilo místem, hmatová odezva minimální a mačkání již zdaleka není tak příjemné jako v předchozím případě.



Úplně vlevo je vidět zacvaknutý plastový držák krytu, na spodní hraně dále zleva: Napájení a otvor pro synchronizační mini-USB kabel. Tungsten E se možná dodává bez kolébky, ale zato zvládá jednu velice příjemnou věc - dá se nabíjet přímo z nabíječky, takže s sebou nemusíte stále tahat kolébku jako třeba u Tungstenu T2. Ať se dívám, jak se dívám, Palm Universal Connector nevidím, s rozšiřitelností Tungsten E zjevně spoléhá pouze na SDIO slot, nakonec proč ne, až se na trhu objeví řada příslušenství v tomto formátu (FM rádia, GPS, Wi-Fi, ...) bude to skvělé a až pro ně někdo napíše drivery, bude to ještě lepší...

Tradiční sestava palmovských PIM aplikací byla přepracována, nově zde tedy mimo jiné nalezneme:
  • Poznámky atd. již nejsou omezeny na 4 kB, ale lze je natáhnout na rovných 32 kB.
  • Ke kontaktům je možno si poznamenoat vícero položek - adres, emailů, ...
  • Větší zaintegrování barvy - barevně odlišené různé události.
  • Po stisknutí tlačítka "Kalendář" úplně vlevo se standardně objeví obdoba Today obrazovky z Pocket PC, ze které se okamžitě dozvíte: Jaké dnes máte schůzky, úkoly a kolik máte staženo mailů (+z toho nepřečtených) - viz obrázek z francouzského prostředí níže.
  • Pár dalších kosmetických úprav.