Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palm TX = Tungsten T5 po návštěvě kosmetického salonu?

20.10.2005, Pavel Bureš, recenze
Palm TX = Tungsten T5 po návštěvě kosmetického salonu?
V minulých dnech se začala prodávat horká novinka spol. Palm, high-endový model TX. Přestože základní informace jsou známy již delší dobu, dojmy a zkušenosti z používání PDA vydají na stovky specifikací. Zajímá vás, jak si Palm TX vede?
Kapitoly článku:
Novinkou je Addit, jedná se o program pro přístup ke zprávám a umožňuje také nakupovat nový software. Addit je vhodný zejména pro začátečníky, pokročilejší uživatelé si nejspíše místo něj nainstalují některou z RSS čteček. V Palmech nepříliš často vídanou aplikací je Solitaire, který byl dodáván jen s několika posledními modely.


Palm TX neobsahuje Drive Mode. Šikovnou aplikaci, která z PDA udělá další disk a můžete tak jednoduše přistupovat k souborům na paměťové kartě a hlavně je rychle kopírovat. Pokud si chcete na kartu nahrát např. film, můžete postupovat přes HotSync a kopírovat jej několik hodin či si koupit aplikaci Card Export (za kterou ovšem musíte zaplatit). Osobně absenci Drive Modu nechápu, dle parametrů není TX low-end. Jednou z možností je, že se Palm rozhodl koncipovat model TX jako střední třídu, do které (podle výrobce) možnost práce s kartou jako dalším diskem v PC nepatří. Vzhledem k tomu, že TX je velmi podobný Palm Tungstenu T5, přítomnost DM bych očekával. Ideální by bylo, kdyby výrobce uvolnil aplikaci dodatečně, což ale není příliš pravděpodobné.

Pokud vás zajímají informace o kalendáři, kalkulačce, úkolech a dalších aplikacích, které se od předchozích přístrojů nezměnily, podívejte se např. do recenze Palm Zire 72 a Tungsten T5.

Při procházení jednotlivých nabídek naleznete několik odlišností, např. po kliknutí na ikonu s časem si můžete vybrat jen ze dvou zvukových profilů – Custom a Silent. Vibrační signalizace chybí.



Systémové preference nedoznaly příliš mnoha změn. Zajímavé je mapování tlačítek, pokud použijete SharkTXfix (viz. dnešní článek), tak sice můžete vstupovat do launcheru přes ikonu na statusbaru, ale k tlačítku Home stále přiřadíte jen Home nebo Favorites, takže zůstane nevyužité.



Palm TX umí kromě infračerveného rozhraní a Bluetooth komunikovat i přes Wi-Fi, nastavení je stejná jako u LifeDrive. Na CD najdete i program WiFile, který slouží pro práci se sdílenými soubory a můžete si tak např. přehrávat MP3 skladby.

Vzhledem k nižší frekvenci procesoru nás zajímalo, jak si Palm TX poradí s přehráváním video souborů. K testování jsme použili TX, Palm Tungsten T3 a přehrávač TCPMP 0.66 s patřičnými plug-iny. V PocketDivxEncoderu jsem překonvertoval DVD rip na rozlišení 320x480 bodů, datový tok 262 kbps a 32kbps mono zvuk. U souboru byl použit 2-pass převod, který sice zdvojnásobí dobu konverze, ale také znatelně zlepší kvalitu výsledného souboru.

Při přehrávání cca 80 minutového videa na Palm Tungstenu T3 (nastaveno výchozích 400 MHz, výkon nijak neupravován) došlo k vynechání 14 snímků, což není příliš mnoho. Pokud jsem před přehráváním použil tzv. warm reset (při bodnutí Palmu do zad stisknete šipku nahoru) a pak film přehrál, došlo k přeskočení pouhých 6 snímků, z nichž většina byla úplně na začátku, kdy přehrávač soubor načítá. Palm TX po warm resetu neumožňoval korektně pracovat s TCPMP, takže jsem se musel spokojit s běžným stavem přístroje. Papírově pomalejší procesor byl znát, přehrávač vynechal 49 snímků, ale obecně vzato byl film stále koukatelný.

Dále jsme vyzkoušeli hodinový film v rozlišení 320x208 při 12,5 snímku za vteřinu. Ačkoliv se může zdát, že film s mnohem menším rozlišením i datovým tokem se bude přehrávat lépe, opak byl pravdou. V režimu fullscreen musel Palm každý snímek přepočítat a síly Palmu TX a Tungstenu T3 se přibližně vyrovnaly. Tungsten T3 vynechal 24 snímků, kdežto TX 29.

Co říci závěrem našeho videotestu? Procesor o frekvenci 312 MHz na přehrávání méně náročných filmů postačuje, záleží na kvalitě nastavené při konverzi a hlavně na rozlišení, pokud musí Palm video přepočítávat, ani rychlejší procesor příliš nepomůže. Nutno dodat, že oba testovací snímky byly konvertovány pro portrait displej a otočení do landscapu prováděly Palmy, což je další snížení výkonu. Pokud chcete dosáhnout plynulejšího přehrávání, otáčejte videa pro landscape již při konverzi.

Subjektivně je Palm TX znatelně rychlejší než Tungsten T5, ale stále se při psaní Graffiti zpožďuje, např. u slova Slaný napsal první tři písmena najednou. Při porovnání s Tungstenem T3 se jedná (alespoň pro mě) o nepříjemnost, která trochu zhoršuje používání kapesního počítače. Oproti LifeDrive s pevným diskem je TX učiněný rychlík (při běžné práci) a okna programů vykresluje skoro stejně rychle jako Tungsten T3.

V současné době jsme stihli pouze jeden test výdrže. Pomocí aplikace Battery Time jsme naměřili 6 hodin a 5 minut (vybití na 20%) a 6 hod a 30 min (vybití baterie na 15%). Nastaveno bylo minimální podsvícení, Bluetooth i Wi-Fi vypnuto.

V dalším, nejspíše již závěrečném díle se podíváme na další testy výdrže, PDA samozřejmě neujde závěrečnému hodnocení a budeme se také věnovat všemu, na co jsme doposud zapomněli.