Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palm Z22 – připraví papírové diáře o práci?

6.11.2005, Pavel Bureš, recenze
Palm Z22 – připraví papírové diáře o práci?
V dnešní úvodní části recenze se podíváme na model kapesního počítače, který není vybaven Bluetooth ani Wi-Fi, v útrobách netepe nejmodernější procesor zvládající přehrávání videa, Palm Z22 ani neposlouží jako MP3 přehrávač. Softwarová výbava je v porovnání s jinými modely mnohem skromnější a použitý displej také příliš nenadchne. Síla Palmu Z22 však tkví jinde, pojďte ji společně s námi najít.
Na začátku je třeba říci, že softwarová výbava nejlevnějšího Palmu odpovídá ceně, rozmanitá tedy není. Obsahuje však všechny základní aplikace, které se v Palm OS počítačích používají několik let bez větších změn.


Calendar


Pravděpodobně nejpoužívanějším plánovacím programem je vestavěný kalendář, který dovoluje základní vedení agendy. Po spuštění se zobrazí Today obrazovka, tedy seznam úkolů a schůzek, které se blíží a měly by být vyřízeny v nejbližší době. Oproti ostatním aplikacím podobného typu se nedozvíte příliš mnoho, vzhledem k tomu, že Palm Z22 nemá poštovního klienta, neobsahuje tato uvítací obrazovka ani informace o došlé poště. Calendar umožňuje několik pohledů na schůzky – denní, týdenní a měsíční. Roční pohled, kterým disponují kalendáře dražších modelů, by se na jednu obrazovku Palmu Z22 z důvodu nízkého rozlišení displeje nevešel a tak Palm raději tento pohled vypustil úplně. Události lze řadit do kategorií, je možné k nim zapsat místo konání, použít opakování či alarm. Data lze zobrazit ve čtyřech velikostech písma a pro větší bezpečnost si můžete skrýt všechny záznamy označené jako soukromé. Ikony u jednotlivých záznamů či propracovanější třídění nečekejte.



Tasks


Ruku v ruce s kalendářem jdou úkoly (ToDo), v nelokalizované podobě systému je najdete v launcheru pod názvem Tasks. Každému úkolu lze kromě kategorie a data splnění přiřadit i prioritu v rozsahu 1-5. Úkoly lze pak vypisovat v závislosti na kategorii či datu. Bohužel není možné rozsáhlejší filtrování, např. výpis všech úkolů s prioritami 2 a 4 za tento týden v kategorii práce. Jako jednoduchý a pochopitelný správce úkolů však aplikace obstojí.




Memos


Jsou chvíle, kdy si potřebujete rychle napsat poznámku. Nejedná se o úkol ani o schůzku, jen krátký text např. se jménem ulice. Pávě pro tyto účely slouží Memos. Program neumožňuje formátování textu, poznámky lze odesílat přes infraport či řadit do kategorií (jak je v dodávaných aplikacích zvykem). K textové noticce není bohužel možné připojit náčrtek.


Expense


Zejména lidé s vyššími příjmy často vydávají měsíčně značné částky zbytečně, přičemž by stačilo si vést (alespoň jednoduchou) evidenci všech výdajů a pro příští měsíc se poučit a zbytečné položky minimalizovat. Program Expense poskytuje opravdu velmi základní možnosti, zapíšete si cenu a popisek (je možné využít jeden z několika desítek předefinovaných výdajů), editovat lze měnu (přeci jen pohled na kávu za 20 USD není zrovna příjemný).




Note


U Memos jsem žehral na absenci kreslených poznámek, ty Palm umístil do samostatné aplikace. K dispozici máte 3 tloušťky štětce a gumu, barvu si není možné zvolit.
Každá skica má svůj název, ve výchozím stavu (tedy pokud jej nezměníte) se místo jména uložení čas vytvoření.




Photos


Výrobce myslel i na „multimediálně“ zaměřené uživatele, Palm Z22 umožňuje prohlížet fotografie. Vzhledem k absenci slotu na paměťové karty PDA nevyužijete k prohlížení právě nafocených snímků, ale spíše jako náhradu pasových fotografií v peněženkách, tedy např. jako úložiště pro fotografie vašich blízkých. Požitek z prohlížení snímků na pasivním displeji s malým rozlišením není valný, ale kdo nikdy PDA nedržel (či držel, ale s černobílým displejem), bude nadšen.




Word Clock


Kolik je kde hodin je užitečné vědět, ne každý pracuje dnem i nocí a půlnoční telefonát může znatelně pokazit náladu. Zmíněný program zobrazuje na mapě oblasti, ve kterých je den či naopak noc. Tapnutím na mapu se zobrazí čas v nejbližším větším městě. Na hlavní obrazovce si lze nechat zobrazovat čas ve dvou městech.


Quick Tour


Ovládání kapesního počítače se člověk, jež nemá příliš vřelý vztah k technice, nenaučí za pár minut. Bez manuálu se nejspíše neobejde, co dělat, vyskytne se problém tak říkajíc v terénu? Palm připravil i do nejlevnějšího modelu výukový program, který vás naučí základním dovednostem práce s kapesním počítačem.




Addit


Jedná se o poměrně nový program, který slouží k nákupu softwaru a čtení zpráv v PDA. K výměně dat dochází při synchronizaci se stolním počítačem.


Calc


S Palmem můžete i počítat, dodávaná kalkulačka sice nesplňuje požadavky např. středních škol, ale co do schopností je lepší než levné kalkulačky z tržnice.




Contacts


Kontakty jsou neodmyslitelnou součástí nejen Palm OS kapesních počítačů. Palm Z22 není výjimkou, ke kontaktu je možné přiřadit i fotografii, kterou však nemůžete pořídit (Z22 nemá fotoaparát) či stáhnout z internetu, do PDA ji dostanete přes infračervený port a ze stolního počítače. U kontaktů se mi líbí rozsah položek, uživatel si může zadat několik čísel, adresu, firmu a plno dalších, u každého kontaktu odlišných údajů.




Craisy Daisy


S Palmem Z22 se také pobavíte, přímo v ROM najdete plnou verzi logické hry od Astraware. Úkol je jednoduchý – otáčením květin dostat k sobě dva stejné okvětní lístky, které následně zmizí.



Pozn. Screenshoty aplikací Tasks a Note pochází z Palmu Zire 31.