Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palm Z22 – připraví papírové diáře o práci?

6.11.2005, Pavel Bureš, recenze
Palm Z22 – připraví papírové diáře o práci?
V dnešní úvodní části recenze se podíváme na model kapesního počítače, který není vybaven Bluetooth ani Wi-Fi, v útrobách netepe nejmodernější procesor zvládající přehrávání videa, Palm Z22 ani neposlouží jako MP3 přehrávač. Softwarová výbava je v porovnání s jinými modely mnohem skromnější a použitý displej také příliš nenadchne. Síla Palmu Z22 však tkví jinde, pojďte ji společně s námi najít.
Palm Z22 je velmi lehký a dobře padne do ruky. Díky své velikosti se dobře ovládá, tlačítka se pohodlně mačkají, ale mají velkou vůli do stran. Stylus je plastový, dostatečně široký, ale krátký, odpovídá ceně PDA. Na displej je třeba se dívat s přihlédnutím k cílové skupině a pořizovací ceně, i u nejlevnějšího počítače si Palm nemohl dovolit opomenout moderní trendy a použít pouze displej se stupni šedi. Displej je sice pasivní, ale začátečníkovi přijde vhod a lidem, kteří používají digitální diáře (Casio atp.), ho považovali po shlédnutí za špičkový. Díky použité technologii však není překreslování obrazu nejrychlejší a dochází tedy i ke zpoždění zobrazení napsaných znaků.

Synchronizace se stolním počítačem fungovala spolehlivě, veškeré nastavení je sice v angličtině, ale jazykové znalosti postačí minimální. Pokud má kapesní počítač nahradit digitální diář, je třeba rozumná velikost zařízení, jednoduché ovládání a výdrž. Palm Z22 vydržel v našem testu provedeném aplikací Battery Time 7 hod a 50 min s nízkou hladinou podsvícení, což je velmi zajímavá hodnota. Osobně jsem sice doufal ve výdrž alespoň 10 hodin, ale co se dá dělat.

Palm Z22 má i negativa, jedním z nich je nemožnost připojení k internetu. Je to zarážející, vzhledem k tomu, že starší low-end modely síťovou komunikaci umožňují. Palm se rozhodl koncipovat Z22 jako velmi levné PDA, které používá z dnešních kapesních počítačů pouze základní funkce a profiluje se jako nenáročný diář. Zda absence internetové komunikace model poškodí, ukáží až první čísla prodeje.

Palm Z22 bych doporučil všem, kteří hledají levný, malý a jednoduchý produkt pro plánování času a občasné zabavení jednoduchou hrou. Na více nestačí, ale vzhledem k ceně (která by se mohla za pár měsíců dostat pod 3 tisíce) se jedná o velmi zajímavý přístroj pro nenáročné uživatele.

Vraťme se ale k otázce ze začátku prvního článku. Papírové diáře v současné době používá úzká skupina lidí, jež jsou s nimi spokojeni a nemají v úmyslu přecházet k moderním přístrojům. Takový je jejich postoj, který zastávají většinou do chvíle, než jim PDA ukážete a oni zjistí, co všechna „ta krabička“ dokáže a jak moc může být užitečná. Znám několik lidí, kteří trávily několik desítek minut denně vedením své agendy a téměř všichni, kteří přešli na PDA (přibližně třetina majitelů papírových diářů) si kapesní počítač pochvalují. Nutno dodat, že zastoupení Palm OS a Windows Mobile je přibližně rovnoměrné.

Cena v době psaní recenze: 3 369 Kč vč. DPH

Zařízení zapůjčilo PDA Centrum, děkujeme.