Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

palmOne Zire 31 – Barva za pusu

10.5.2004, Pavel Bureš, recenze
palmOne Zire 31 – Barva za pusu
Levnější z nově představených modelů, Zire 31, přináší do low-end segmentu vybavení dříve známé jen z počítačů vyšších tříd - právě SD slot, výstup na sluchátka a barevný displej jsou hlavními důvody, proč by se měl Zire 31 hodně prodávat.
Kapitoly článku:
Pozn.: Technické specifikace testovaného PDA jsou k nalezení zde.

Balení

Kapesní počítač se dodává v průhledné plastikové krabici, ve stejné, v jaké můžete zakoupit Zire 72. Mimo samotného počítače balení obsahuje gumový kryt displeje, CD (tentokrát jen pro Windows), nabíjecí a mini USB kabel a několik manuálů. Balení je stejného typu, tudíž je uzpůsobeno pro vícenásobné otevírání a zavírání.





Dodávaný software

Na přiloženém CD mimo nezbytného Palm Desktopu 4.1.4 najdete elektronickou podobu příručky, RealOne Player pro přehrávání MP3 skladeb, AudiblePlayer (přehrávač audio knih). Ke čtení knih slouží Palm Reader, na náročnější výpočty lze použít powerOne Calculator. Společnost Handmark má na CD dva své produkty – databázový program MobileDB a aplikaci PDA Money pro správu osobních financí.

Design

Oproti modelům Zire a Zire 21, kterým dominovala bílá barva, je Zire 31 vyveden ve světlejším odstínu modré. Displej chrání tmavomodrá gumová krytka, jež se připojuje do otvoru na zadní části. Ochrana to není nijak důkladná, pokud budete Palma nosit např. v kapse, může se lehce stát, že se guma odsune a displej se poškrábe. Pokud se rozhodnete PDA ochránit lépe, lze ji sundat a použít pouzdro nebo hardcase. Bílá barva zůstala jen na "zádech", vrchní část s SD slotem a konektorem pro sluchátka je černá.





Pod displejem s pevnou Graffiti ploškou najdeme zapínací tlačítko, dvě funkční klávesy a 5cestný D-Pad. Na Graffiti již nenajdeme tlačítko Calc, místo něj je HotSync. Aktivační tlačítko není nutné pro zapnutí držet silně nebo déle. Uživatelům zvyklým na jiné modely může zpočátku dělat jeho umístění potíže. Levá aplikační klávesa spouští ve výchozím stavu Calendar, druhá Contacts. Ovládací D-Pad slouží ve vestavěném launcheru k přesouvání mezi kategoriemi (tlačítka vlevo/vpravo), rovněž je možné jím ovládat posuvník. Ke spuštění programu není nutný stylus, stačí stisknout potvrzovací část D-Padu, kurzorovými šipkami vybrat aplikaci a potvrdit. Hráčům bude určitě vadit absence dvou tlačítek, zvlášť u programu nevyužívajících schopností D-Padu.





Na zadní části se nachází resetovací otvor. Pro reset je ale třeba sponka či podobný předmět, stylus je příliš široký, a trn ve stylusu rovněž není. Druhou věcí, která nás na zadní straně zaujme, je reproduktor. Je dostatečně hlasitý, takže nemusíte mít strach, že přeslechnete důležité alarmy. Na své možnosti je i dostatečně kvalitní. Nevýhodou je umístění ve spodní části PDA, často si jej budete zakrývat rukou.

Levému boku dominuje krytka skrývající mini USB a kulatý dobíjecí konektor. Krycí gumu není možné vyjmout, je tedy pravděpodobné, že ji při nejbližší příležitosti utrhnete a někde ztratíte.

Na pravém boku toho moc zajímavého není, podívejme se raději na horní část. Je tam šachta pro plastový stylus, SD slot, infračervený port a jack 3,5 mm konektor. Vyjímání paměťové karty je vyřešeno lépe než u Zire 72, karta není tolik zapuštěna.

Displej

Displej je barevný, pasivní, zobrazí 65 536 barev a má rozlišení 160 x 160 obrazových bodů. Kdo již někdy delší dobu používal aktivní HiRes nebo HiResPlus displeje, tak ohrne nos. Ale uživatelé Tungstenů a "nabušených" Clié jistě nejsou cílovou skupinou. Tou jsou lidé, kteří dosud používali jenom displeje se stupni šedé, a ti nad kvalitou zajásají. My, kteří jsme zhýčkaní špičkovými displeji si na první pohled všimneme hrubého rastru, pomalého překreslování a špatné čitelnosti z větších úhlů. Oproti jiným modelům je třeba při psaní a "tapání" po ikonkách vyvinout větší sílu. Není to až tak hrozné, ale pokud přecházíte z jiného modelu, bude vám to dělat potíže.