Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

palmOne Zire 31 – Barva za pusu

10.5.2004, Pavel Bureš, recenze
palmOne Zire 31 – Barva za pusu
Levnější z nově představených modelů, Zire 31, přináší do low-end segmentu vybavení dříve známé jen z počítačů vyšších tříd - právě SD slot, výstup na sluchátka a barevný displej jsou hlavními důvody, proč by se měl Zire 31 hodně prodávat.
Kapitoly článku:
  1. palmOne Zire 31 – Barva za pusu
  2. Systémové screenshoty, Vestavěné aplikace, Výdrž a Závěr
Vestavěné aplikace

Quick Tour je průvodce schopnostmi a nastavením PDA. Díky této aplikaci se zejména začátečníci naučí lépe ovládat tlačítka, psát Graffiti znaky, zálohovat data v paměti RAM a instalovat programy.




K základním výpočtům slouží Calc. Výsledek si můžete uložit do paměti, nebo si prohlížet historii výpočtů. Pro zdatnější uživatele se lépe hodí kalkulačka powerOne Calculator, kterou najdete na CD.




Novinkou Calendaru je pohled Agenda View, poskytující pohled na aktuální den. Můžete si rovněž vybrat ze zobrazení denního, týdenního a měsíčního. Vkládání položek do kalendáře probíhá obvyklým způsobem, v nabídce Details přibyla možnost zapsat místo konání akce.

V tomto programu se stejně jako v dalších aplikacích, kde se zadává text, vyskytuje fialový obdélník v pravé spodní části. Indikuje stav psaní po celém displeji, pokud je obdélník vyplněný, lze psát znaky kamkoli na displej. Jestliže vidíte jen obrys, jste nuceni zadávat znaky na Graffiti plošku.



Nedílnou součástí všech Palmů se slotem na karty je Card Info. Program zobrazuje typ vložené karty, její velikost a volné místo. Dalšími zobrazenými údaji je počet a velikost souborů ve složce pro aplikace, obrázky a hudbu.




Aplikace, na kterou jsem se velmi těšil, byly Kontakty. Při zadávání údajů o osobě si můžete vybrat celkem 9 volitelných položek, které ke kontaktu přiřadíte. Další novinkou je možnost si k osobě přidat fotku. Oproti PDA Zire 72 můžeme vybírat jen z alba, chybí foťáček. Pro rychlejší orientaci v kontaktech můžete kliknout na ikonu lupy v horní části a z nabízených písmen si vybrat to, kterým začíná příjmení hledané osoby.




Expense (česky výdaje) nedoznaly od předchozí verze mnoha změn. Jedná se o jednoduchý program, do kterého zapíšete hodnotu útraty, vyberete, co jste si koupili a v jaké měně. Je možné nastavit způsob platby, město a osoby, které se na akci podíleli.

Synchronizační aplikace HotSync je stále stejná, synchronizovat lze přes kolébku (kabel) nebo modem.




Rovněž aplikace Memo stále slouží svému účelu - jednoduchému a rychlému záznamu poznámek. Pro opravdu rychlý záznam myšlenek mi chybí Voice Memo, otázkou je, jestli by ho uživatelé využili.

Někdy místo zápisu slova si budete chtít udělat jednoduchý náčrtek např. křižovatky, od toho je tu Note Pad. Ke kreslení slouží tři tloušťky tužky a guma, jinými kreslícími nástroji program nedisponuje.




K prohlížení fotografií slouží Photos. Vybrat si můžete ze dvou přehledů – ze seznamu souborů nebo matice náhledů. Snímky lze mazat, otáčet o 90 stupňů, kopírovat na kartu nebo posílat přes infračervený port. Můžete využít i Slide Show.



Nastavení Palmu se provádí v Prefs. Mimo základního nastavení (čas, datum, zvuky...) lze nastavit připojení k Internetu, funkci tlačítek a barevné schéma.

K zápisu úkolů slouží Tasks. K dispozici je nastavení priority, kategorie a datum splnění.




Aplikace Word Clock zobrazuje časy ve dvou vybraných městech. Z programu můžete nastavit budík i datum a čas.




Z důvodu malého rozlišení displeje v PDA nenajdeme Web Pro. Pokud budete chtít brouzdat na webu, zkuste např. Blazer. Ke spojení s mobilem můžete mimo kabelu použít infraport, který pracuje rychle a bez problémů.




Nejen prací živ je člověk, proto v Palmu najdeme i RealOne Player pro přehrávání MP3. Výhodou programu je jednoduchost. Hlasitost lze měnit plynule pohybem jezdce, lze zapnout opakované přehrávání skladeb. Je možné vytvářet playlisty.

Nastavit lze jas (2 stupně) a kontrast.




Co se týče výkonu, je na tom Zire 31 velmi dobře. Pro testování byl použit program Speedy 3.4 a výsledky vidíte na obrázku. Nejvíce bodů má Tungsten C (2000), Zire 31 má 1163, což např. při porovnání s Tungstenem T není vůbec špatný výsledek.



Výdrž baterie jsme testovali soustavným přehráváním MP3 v programu RealOne – nastavena střední hlasitost. Zire 31 vydržel do úplného vybití hrát 4 hod a 50 min, což není tolik jako u Zire 72, prostě průměr.


VýdržUmístění reproduktoru
PaměťPočet hardwarových tlačítek
SD slotResetovací otvor
VýkonMálo citlivý displej
Barevný displejIkona Odkaz na databázi

palmOne Zire 31 je dobrým kapesním počítačem pro mladé uživatele a začátečníky. Modrá barva se mimo mě líbila i ostatním, kterým jsem PDA ukázal. Lidé, kteří dříve znali jen Palmy s černobílým displejem, byly z barevného displeje nadšeni, stejně tak obdivovali přehrávání MP3. Dobrý dojem kazí konstrukce resetovacího otvoru a umístění reproduktoru, který bude (zvlášť ve velké dlani) zakryt.


Za zapůjčení Zire 31 děkujme webu shop.pajda.cz.

Cena v době psaní recenze: 5 307,- Kč (4 350,- Kč bez DPH).