Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

palmOne Zire 72 – Inovace přichází v modrém

6.5.2004, Pavel Bureš, recenze
palmOne Zire 72 – Inovace přichází v modrém
Minulý týden jsme se dočkali představení dvou nových Palmů – Zire 31 a Zire 72, který doznal od svého předchůdce mnoha změn. Přepracován byl design, k dispozici je větší operační paměť, lepší fotoaparát, nové aplikace atd. Pojďme se podívat, jak se výrobci povedlo vytvořit nový model vyšší střední třídy.
Kapitoly článku:
  1. palmOne Zire 72 – Inovace přichází v modrém
  2. Systémové screenshoty, Digitál, Výdrž a Závěr
Otevřít a zase zavřít

Poznámka na úvod - všechny fotografie níže jsou náhledy, klikněte si prosím pro zvětšení.

Tmavomodrý Zire se prodává v plastikovém balení, nabíječka, manuály a další příslušenství se nachází v oranžové krabici vytvarované jako komolý jehlan. PDA vyjmete celkem jednoduše, s krabicí obsahující doplňky mohou nastat problémy. Pokud budete mít "štěstí", krabice bude v plastovém obalu dobře sedět a po chvilce budete asi pokukovat po nůžkách... Oproti balení u Zire 71 se ale situace zlepšila, po chvilce cviku se dá kompletní obsah plastového obalu vyndat během několika vteřin.






V krabici se nachází vše nezbytné, co budete při práci s Palmem potřebovat – mini USB a dobíjecí kabel, pevné látkové pouzdro s řemínkem na ruku, 2 CD se softwarem (pro Windows a Mac), několik uživatelských příruček a redukce pro exotické zásuvky. Délka napájecího kabelu je dostatečná, problémy však mohou nastat při zapojování USB kabelu, zvlášť, pokud je Váš počítač umístěn pod stolem.

Na dodávaném CD najdeme mimo nezbytného Palm Desktopu také brožuru v elektronické podobě, kancelářský balík Documents To Go 6.0, e-mailového klienta VersaMail 2.7, AudioPlayer a RealOne pro přehrávání hudby. Pro spouštění javových aplikací budete muset nainstalovat J2ME. Nejen prací živ je člověk, a tak někomu může přijít vhod Solitaire od Handmarku. Médium dále obsahuje powerOne Calculator, Adobe Reader for Palm OS a PalmReader pro čtení e-knih.

Modrá je barva naše

První, co se mi na přístroje zalíbilo, byl design. Většině přední části dominuje tmavě modrý gumový lem. Plocha okolo tlačítek a displeje je ze stříbrného materiálu připomínající kov, na dotek se nejeví jako plastový. Tlačítka pod displejem ovšem plastová jsou a nacházejí se na stejné úrovni jako spodek PDA, vyvýšena tudíž nejsou. Rozdělena jsou do tří celků, na okrajích jsou dvojice kláves pro přístup k oblíbeným aplikacím, uprostřed je 5cestný ovladač. D-Pad najde využití v mnoha aplikacích, např. šipky nahoru/dolů mění v RealOne Playeru hlasitost, mezi jednotlivými skladbami přecházíme pomocí tlačítek vlevo/vpravo, volbu potvrdíme středovou klávesou. Příznivce mačkání tlačítek stylem musím zklamat, tlačítka jsou plochá, bez prohlubně. To by ještě nebylo tak hrozné, kdyby zejména ze spodní řady kláves stylus nesklouzával. Defaultně jsou tlačítkům přiřazeny funkce: Calendar, Camera, Contacts a RealOne Player. Zeleně svítící LED dioda indikující napájení nebo např. událost v Calendaru se nachází na přední části vlevo, nad názvem výrobce.





V místech, kde bývá obvykle umístěn universal konektor může někoho čekat malé překvapení – najdete tam jen mini USB a kulatou zdířku pro připojení napájecího adaptéru. Přestože mám na svém Palmu jen universal konektor, oddělené řešení se mi líbí. Pokud cestuji, mohu si vzít jen napájecí kabel a doma u PC používat oba.








Levé straně dominuje tlačítko pro aktivaci hlasového záznamníku, není sice vystouplé, přesto se dobře mačká a i při slabším stisku dojde k požadované akci.

Při pohledu na horní stranu (zprava) objevíme SDIO slot na SD a MMC karty, zapínací tlačítko a konektor jack 3.5 mm. Ke slotu mám jednu výhradu – karta se do něj docela těžko vkládá, a ještě hůře se vyjímá. Ke slovu tedy musí přijít stylus, kterým lze vyjmutí karty provést. Obdélníkové zapínací tlačítko svou velikostí dostačuje, pro zapnutí je třeba ho podržet déle. Delší doba zmáčknutí spolu se zámkem kláves v preferencích téměř znemožňují nechtěnou aktivaci počítače. Na pravé straně je pouze šachta pro plastový stylus, je lehký a trochu ohebný. S materiálem použitým při výrobě stylu souvisí pocit při psaní – stylus je krátký, psaní delších textů vám bude pravděpodobně činit potíže. Pokud rádi píšete na PDA, nezbude vám asi nic jiného než zakoupit přídavnou klávesnici nebo stylus kombinovaný s propiskou, který je dostatečně těžký, dlouhý a široký.





V druhé části recenze se blíže podíváme na systém a screenshoty, vestavěný aparát a také si něco povíme k výdrži.