Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

palmOne Zire 72 – Inovace přichází v modrém

6.5.2004, Pavel Bureš, recenze
palmOne Zire 72 – Inovace přichází v modrém
Minulý týden jsme se dočkali představení dvou nových Palmů – Zire 31 a Zire 72, který doznal od svého předchůdce mnoha změn. Přepracován byl design, k dispozici je větší operační paměť, lepší fotoaparát, nové aplikace atd. Pojďme se podívat, jak se výrobci povedlo vytvořit nový model vyšší střední třídy.
Kapitoly článku:
  1. palmOne Zire 72 – Inovace přichází v modrém
  2. Systémové screenshoty, Digitál, Výdrž a Závěr
Ukaž mi cestu

Zire 72 je vybaven operačním systémem Palm OS 5.2.8. Mnozí začátečníci započnou seznamování s Palmem pomocí aplikace Quick Tour, která vysvětluje základy ovládání a nastavení jednotlivých funkcí.







Kalkulačka je ve stejné podobě, jako u předchozích modelů. Mimo základních funkcí (procenta, odmocnina) podporuje i uložení čísla do paměti.




Novinkou Calendaru je pohled Agenda View, poskytující pohled na aktuální den. Můžete si rovněž vybrat ze zobrazení denního, týdenního, měsíčního a ročního. V ročním zobrazení si zvolíte měsíc, objeví se podrobný náhled na měsíc a v něm stačí tapnout na patřičný den. Vkládání položek do kalendáře probíhá obvyklým způsobem, v nabídce Details přibyla možnost zapsat místo konání akce.










1.2 megapixelu – schopný obrazový zápisník

Program Camera slouží k pořizování fotografií a videosekvencí (nutná paměťová karta). Displej Palmu slouží jako hledáček, fotografovat je možné v rozlišeních 160 x 120, 320 x 240, 640 x 480 a 1280 x 960 pixelů. Snímky lze mimo karty ukládat ve formátu JPG i do RAM. Využít lze také dvojnásobný zoom (jen digitální). Při použití zoomu ve všech rozlišeních se obraz hodně trhá. Spoušť lze ovládat stylem nebo středem D-Padu. Na PDA poměry je nastavení fotoaparátu bohaté. Změnit lze vyvážení bílé, které je možno nechat na automatice nebo si vybrat z několika přednastavených hodnot (slunečno, zářivka). Dobré je věnovat dostatečnou pozornost volbě Low light, pokud jsou fotografie tmavé, nastavte Low light místo Normal. Jestli se na to cítíte, můžete pomocí jezdce nastavit jas, kontrast, saturaci a ostrost.




Přepnutí do režimu snímání videa se provádí tapnutím na ikonu kamery. Oproti fotografiím je rozlišení omezeno jen na dvě volby: 160 x 120 a 320 x 240 bodů. Nastavení je stejné jako ve fotografickém režimu. Video lze zaznamenávat se zvukem.

K prohlížení snímků a sekvencí je určena aplikace Multimedia. Obrázky lze prohlížet buď zmenšené na velikost displeje nebo v plném rozlišení, kdy využíváte dotykového displeje a fotku posouváte. Snímky lze mazat, otáčet, poslat přes infračervený port nebo Bluetooth. Fotografie je možné pro větší přehlednost organizovat do alb. Zobrazení alb je jedním z režimů prohlížení, dalšími jsou seznam souborů a přehled náhledů.





Aplikace, na kterou jsem se velmi těšil, byly Kontakty. Při zadávání údajů o osobě si můžete vybrat celkem 9 volitelných položek, které ke kontaktu přiřadíte. Jak můžete vidět na obrázku, vybral jsem si zájmy, a napsal k nim PDA. Další novinkou je možnost si k osobě přidat fotku, a to nejen z alba, můžete ji rovnou vytvořit. Pro použití v kontaktech stačí fotit na nejmenší rozlišení.




Expense (česky výdaje) nedoznaly od předchozí verze mnoha změn. Jedná se o jednoduchý program, do kterého zapíšete hodnotu útraty, vyberete, co jste si koupili a v jaké měně. Je možné nastavit způsob platby, město a osoby, které se na akci podíleli.

Rovněž aplikace Memo stále slouží svému účelu - jednoduchému a rychlému záznamu poznámek. Ještě rychlejší než textové Memo je Voice Memo, tedy hlasový záznamník. Zvuk lze ukládat na kartu i do paměti a třídit ho do kategorií. Je možné nastavit hlasitost reprodukce, ale hlasitost záznamu nikoli.






Pro přehrávání MP3 slouží jednoduchý RealOne Player.




Mimo dnes již překonaného infraportu lze pro přístup k jiným zařízením a internetu použít Bluetooth, jehož nastavení je díky průvodci záležitostí několika málo chvil. Oproti předchozím modelům se úkony jako vyhledávání nových zařízení nebo připojování k internetu zrychlily, obojí je otázkou několika sekund.




Připojení k internetu přes mobil a GPRS probíhá stejně jako u ostatních Palmů. K prohlížení webových stránek najdete přímo v ROMu Web Pro 3.5. Tento browser dostal do vínku rychlost, vykreslování stránek je opravdu o chlup svižnější. V testovaném modelu chyběla lokalizace, tudíž české znaky nebyly zobrazeny korektně.



Podsvícení nelze úplně vypnout

Testovaný počítač jsme podrobili testu výdrže. Při přehrávání MP3 v RealOne PDA vydrželo hrát 6 hod a 20 min. Displej byl vypnutý, k reprodukci byla použita sluchátka, hlasitost na vyšší úrovni, aby hudba přehlušila chlazení PC. Při simulaci běžného používání (MP3, Bluetooth, podsvícení cca v polovině, prohlížení obrázků, psaní textu) Zire 72 vydržel 5 hod a 10 min.

palmOne Zire 72 je zejména model pro zábavu. Kvalitním fotoaparátem a hlasitým reproduktorem dává najevo, že velká část jeho majitelů se bude chtít bavit. Na druhou stranu se mu nemusí vyhýbat ani lidé upřednostňující decentní vzhled. Otázkou zůstává, jestli si potenciální uživatelé raději nepřiplatí za Tungsten T3 nebo Tungsten C (pokud vyžadují Wi-Fi).

Za zapůjčení Zire 72 děkujme webu shop.pajda.cz.

Cena v době psaní recenze: 10 235,- Kč (8 390,- Kč bez DPH).