Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Panasonic LF-D521E: vypalte to všechno

2.9.2003, Igor Viduna, recenze
Panasonic LF-D521E: vypalte to všechno
V současnosti se již vypalovací mechanika CD-RW stala běžnou a pro někoho i nepostradatelnou součástí počítače. Důvodem je jejich nízká cena. Spolu s cenami těchto mechanik však ale klesají i ceny „DVD vypalovaček“. My vás dnes seznámíme s mechanikou Panasonic DVD MULTI Drive LF-D521E.
Kapitoly článku:
  1. Panasonic LF-D521E: vypalte to všechno
  2. Software, měření a závěr
Software

Jak již bylo řečeno, na CD je pár užitečných programů. Jejich vládání se může zprvu jevit poněkud složitě. S tím vám ale pomůže velmi podrobný manuál, kde je vše pečlivě popsáno.

Aplikace B's Recorder GOLD5 BASIC je aplikační software pro zápis na disky CD-R/RW a DVD-R/RW, který nabízí řadu funkcí umožňujících vytvoření Vašich původních dat na discích CD/DVD a Audio CD, stejně tak jako zálohování na discích CD a DVD. Tato aplikace umožňuje zápis na discích DVD-RAM.
Aplikace B's CLiP5 umožňuje zápis dat na discích CD-RW/DVD-RW (po jednotlivých souborech).

DVD-MovieAlbumSE 3 je určena pro záznam ve formátu DVD-Video. Tato aplikace umožňuje záznam a úpravy na discích DVD-RAM. Dohromady s touto jednotkou Vám tato aplikace vytvoří prostředí na osobním počítači pro záznam, úpravu a přehrávání disků, které jsou v souladu se standardy DVD Forum pro video záznamy. Na Vašem počítači si můžete vytvářet disky, které lze také přehrávat na kompatibilních DVD rekordérech a přehrávačích; můžete přehrávat záznamy pořízené na DVD rekordéru a mazat nepotřebné části; vytvářet playlisty pomocí jednoduchých příkazů zadávaných myší a z klávesnice a přidávat nebo upravovat tituly, včetně ostatních editačních funkcí. Vyjmutá data a informace o titulech můžete také přenést do aplikace MyDVDTM 3.5 a vytvořit disk ve formátu DVD video.

Program MyDVDTM 3.5 umožňuje zpracování následujícího materiálu pro vytvoření dat pro formát DVD-Video, který obsahuje nabídky: Obrazové soubory ve formátu MPEG, které jsou výstupním produktem aplikace DVD-MovieAlbumSE 3, soubory DV ve formátu AVI, soubory ve formátu MPEG, které jsou výstupním produktem desky kodéru MPEG2. Dále můžete vytvářet disky ve formátu Video CD Ver. 2.0.

WinDVDTM 4 je známý softwarový přehrávač DVD, který dekóduje nejenom vysoce kvalitní obrazový záznam ve formátu DVD video a přehrává vysoce kvalitní zvukový doprovod, ale také umožňuje přehrávání disků ve formátu Video CD. Tato aplikace podporuje řadu různých funkcí DVD, jako je výběr položek z nabídky a přepínání zvukových doprovodů a jazyků titulků. Stejně jako v případě řízeného přehrávání, můžete také kliknout přímo na video pro ještě jednodušší obsluhu. Přehrávač podporuje funkci řízeného přehrávání disků Video CD ve verzi 2.0. Přehrávač také automaticky určí typ vloženého disku a automaticky spustí přehrávání.

Utilita FileSafe umožňuje automatické zálohování dat do určených adresářů nebo zálohování pouze aktualizovaných adresářů na disku DVD-RAM. Tímto způsobem můžete účinně ochránit důležitá data. Zálohované souboru můžete používat přímo v Exploreru a různých aplikacích.


Obr.11 - Instalační menu
Pro detail klikněte myší


Nero InfoTool
Jako první si ukážeme obrázek, který nám poskytl program Nero InfoTool, zde vidíte, jaké formáty mechanika podporuje a jaké naopak ne(DVD+RW a DVD+R). Všiměte si také, jak systém mechaniku identifikoval.


Obr.12 - Nero InfoTool



Obr.13 - Takto systém identifikoval mechaniku


Zápis - B's Recorder GOLD5 BASIC
První co nás zajímalo byla skutečná rychlost zápisu mechaniky na různá média. Použili jsme dodávaný program B's Recorder GOLD5 BASIC, který je poměrně jednoduchý a svým vzhledem vzdáleně připomíná Nero. U DVD-RAM pochopitelně klasický explorer ve Windows XP. U DVD jsme vždy kopírovali nebo vypalovali 3 833 souborů o celkové velikosti 2,55GB (2 749 043 kB). Na CD-R jsme vypálili 184 "empétrojek" o celkové velikosti 730 193 kB (velikost na disku). Rychlost vypalování jsme vždy nastavili na maximální možnou hodnotu. Pouze u CD-RW jsme nesehnali médium, které by mělo vypalování 8x, takže jsme se museli spokojit s rychlostí 4x. (Médium 12x - 24x vypalovačka pochopitelně nerozpoznala.) A co dodat k výsledkům? Snad jenom, ať si názor učiní vážený čtenář sám. (Pro informaci: 1385 kB/s odpovídá rychlosti 1x u DVD a 150 kB/s odpovídá rychlosti 1x u CD.)
  • DVD-RAM 9,4GB:
    • formátování jedné strany 4,7GB - 30 min. 2 s
    • kopírování - 59 min. 15 s = 773 kB/s
  • DVD-RW: 40 min. 54 s (včetně vytvoření image na HDD - 4 min. 2 s) - asi 1243 kB/s (nepočítáme dobu pro vytvoření image)
  • DVD-R: 23 min. 42 s (včetně vytvoření image na HDD - 4 min. 2 s) - asi 2330 kB/s (nepočítáme dobu pro vytvoření image)
  • CD-RW: 22 min. 50 s (včetně vytvoření image na HDD - 1 min. 44 s) - asi 577 kB/s (nepočítáme dobu pro vytvoření image)
  • CD-R: 8 min. 58 s (včetně vytvoření image na HDD - 1 min. 44 s) - asi 1682 kB/s (nepočítáme dobu pro vytvoření image)



Obr.14 - Vypalovací program B's Recorder GOLD5 BASIC
Pro detail klikněte myší


Nero CD-DVD Speed 2.02

Čtení všech typů CD médií - datového, hudebního CD-R i datového CD-RW probíhá velmi dobře ne nacházíme žádné výrazné výchylky, což je dobé. Mechanika taktéž čte stejně rychle CD-R i CD-RW média, což nebývá také pravidlem. Zatížení procesoru je minimální. Pouze doby rozpoznávání médií jsou vysoké. Přístupové doby jsou maličko větší než deklarovaných 110 ms, ale nejde o nijak zásadní rozdíly. Což asi bude i důvod, proč se nám nepodařilo s mechanikou nabootovat systém z CD Windows XP.


Datové CD
  • Doba roztočení plotny 2,58
  • Zastavení 1,72
  • Doba rozpoznání disku: 9,01


Obr.15 - Datové CD-R médium
Pro detail klikněte myší



Hudební CD
  • Doba roztočení plotny 3,74
  • Zastavení 1,72
  • Doba rozpoznání disku: 16,34


Obr.16 - Datové CD-RW médium
Pro detail klikněte myší


CD-RW
Doba roztočení plotny 3,21 s
Zastavení 1,75 s
Doba rozpoznání disku: 17,42 s


Obr.17 - Hudední CD
Pro detail klikněte myší


Nero CD DAE 0.4 Beta


Obr.18 - DAE test
Pro detail klikněte myší


Nero DVD Speed 0.53

I u DVD probíhá čtení disků poměrně hladce bez valného zatížení procesoru. Opět jsou vysoké časy nutné pro rozpoznání média. Přístupové doby jsou spíše nižší než výrobcem udávaných 120 ms, což je klad.


DVD-R
Doba roztočení plotny 3,15 s
Zastavení 1,33 s
Doba rozpoznání disku: 20,44 s


Obr.19 - Datové DVD-R médium
Pro detail klikněte myší


DVD-RW
Doba roztočení plotny 2,91s
Zastavení 1,33s
Doba rozpoznání disku: 18,40 sec


Obr.20 - Datové DVD-RW médium
Pro detail klikněte myší


DVD-RAM
Doba roztočení plotny 2,91s
Zastavení 1,33s
Doba rozpoznání disku: 18,40 sec


Obr.21 - Datové DVD-RAM médium
Pro detail klikněte myší


Závěr

Co dodat závěrem? Jistě jde o užitečného pomocníka, který se může hodit nejedné firmě či jednotlivci, kterým již dávno přestává stačit kapacita CD či CD-RW disků. Zde je velmi pozitivní podpora formátu DVD-RAM, který má značné výhody zejména co se praktického používání (není potřeba žádný vypalovací software) a bezpečnosti dat týče.

Bohužel ale musíme konstatovat, že zatím je ale zápis na tyto média velmi pomalý, což velmi zužuje jeho použití. Praktické využití tedy nalezne např. u serverů, kde je nutné provádět pravidelné zálohy a přitom na celkové době zálohování až tolik nezáleží - tzn. že zápis se provádí např. přes noc. Kladem zde také bude velmi malá náročnost na vytížení procesoru. Zde se ale může problémem stát velikost média, protože 4,7GB může být poměrně málo. Podobně jsme na tom i u formátů DVD-RW (DVD+RW není podporováno) a DVD-R, protože i zde je zapisovací rychlost zatím stále velmi pomalá (u DVD-RW dokonce pomalejšího než DVD-RAM) - a to zejména vezmeme-li v úvahu kapacitu disku. O klasických CD či CD-RW discích ani mluvit nebudeme, protože k dispozici již máte nepřeberné množství levných a výkonných mechanik. Podpora těchto formátů má tedy význam spíše kvůli kompatibilitě než kvůli praktickému používání, protože rychlosti zápisu zde jsou v současnosti už opravdu u "spodní hranice použitelnosti", i když se stále leckomu mohou jevit jako dostačující. A i když se mechanika zbytečně nevytáčí ani při čtení CD-ROM, je občas dala jasně (i hlasitě :-) najevo, že nyní pracuje (zejména při kopírování na DVD-RAM disk). Velmi (ale velmi :-) razantní je vysunutí plotny a otevření mechaniky. Naproti tomu při vypalování byla úplně tichá - snad proto, že ani zdaleka nedosáhla na udávané maximální hodnoty. Během testování jsme také nenarazili na žádné problémy s instalací ovladačů či programů. Trochu nám ale vadily problémy s rozpoznáváním média - a to jak relativně dlouhá doba potřebná pro toto rozpoznání, tak i občasné problémy s jeho rozpoznáním, které se museli řešit opakovaným vysunutím a zasunutím média. Z mechaniky se nám taktéž nepodařilo nabootovat instalační CD Windows XP.

U zapisovacích mechanik DVD se tedy opakuje situace, které jsme byli svědky u klasických "CD vypalovaček" a CD-RW mechanik. Zprvu byly velmi drahé a dovolit si je mohli pouze movitější jedinci či firmy, později začaly klesat i ceny, ale výkon stále za moc nestál a nyní je výkonná vypalovací (resp. přepisovací) mechanika součástí prakticky každého PC a "lepšího" notebooku. A proto bude asi i zde lepší radou zatím si počkat a nikam nespěchat, protože jak se říká: "Všechno chce svůj čas."

Patříte-li ale k lidem, kterým již CD média opravdu nestačí a potřebují "něco většího", může být právě Panasonic DVD MULTI Drive LF-D521E volbou pro vás. A to zejména díky praktickým výhodám plynoucím z podpory formátu a použití disků DVD-RAM.


Klady:
  • multiformátová
  • podpora DVD-RAM
  • kvalitní dokumentace


Zápory:
  • cena
  • relativně pomalá
  • relativně hlučná
  • chybí DVD+R/RW formát