Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 200W6CS - levných 20 palců

12.7.2006, Pavel Kovač, recenze
Philips 200W6CS - levných 20 palců
Velká řada z vás, čtenářů SHW, si žádala otestování tohoto LCD panelu, jelikož jeho parametry jsou vzhledem k ceně opravdu atraktivní. Uvidíme, jak si tento Prem.MVA panel povede v náročných podmínkách našich testů. Philips se tímto monitorem snaží prosadit v atraktivní sféře 20" wide LCD panelů.

Odezva



Již jsme si zvykli, že odezva není jen v rukou samotného panelu, ale jde především o to, jak si poradí s OverDrive elektronika monitoru. Je vskutku zajímavé sledovat, jak si s daným problémem poradí výrobci monitorů. Někteří vsázejí na velký překmit (overshoot nebo undershoot) a tím vzniká nepříjemný šum v obraze při videu nebo jiných pohyblivých obrázcích. Jak si s tímto poradil Philips?


Odezva v závislosti na změně

Inu velmi dobře. Překmity nejsou pozorovatelné prakticky v žádné změně a to je opravdu výborný výsledek. Díky tomu také nevzniká světlý stín za pohybujícími se objekty (typicky při přetahování okna v operačním systému). Díky dobře zpracovanému OverDrive je také odezva výrazně lepší, protože její kritéria pro měření nejsou stejná jako při tom, když je překmit více než 10%. Statistika z měření mluví za vše. Průměrná celková odezva je 18ms a patří tím k opravdu nadprůměrným výsledkům. Minimální odezva je 14,8ms a maximální pak 25,6ms což je opravdu jen malý rozptyl. Odezvy u monitoru NEC 20WGX2 to sice nedosahuje, ale na 8ms VA panel to je opravdu dobré.


Odezva 0-175-0 (20ms/dílek)

Podrobněji sledovaná odezva 0-175-0 dokazuje, že nedochází k prakticky k žádnému překmitu (overshoot nebo undershoot). Odezva rise činí 12,4ms a fall 5,6ms.


Odezva typu šedá-šedá (20ms/dílek)

Podobně na tom je i odezva šedá-šedá (50-200-50), je zde sice již trochu viditelný překmit, ale v praxi si toho vůbec nevšimnete. Odezva rise=12,8ms a fall=8,4ms, což je stále dobrý výsledek.


Sledování videa





A protože se jedná o širokoúhlý panel, tak je velmi důležité, jak si poradí monitor s filmy. Hloubka obrazu sice není tak dobrá jako u leštěných obrazovek, ale je lehce nadprůměrná. Odezva je prakticky nepozorovatelná a díky velmi malému OverDrive nevzniká šum v obraze. Menší problém jsem zaznamenal při tmavých tónech, kde se detaily ztrácejí - to je však dost častý jev u LCD, a tak si jej nejspíš ani nevšimnete. Naopak sledování HDTV videa je jako vždy lahůdkou. Odezva je zde sice již trošku více znatelná, ale nejde o žádnou tragédii. Tento monitor se nebojím doporučit pro ty z vás, kteří jej budou primárně používat na sledování videa.


Hraní her





A co se týče her, ty jsou obvykle kámen úrazu pro všechny LCD. Ovšem toto LCD ukázalo, že se blýská na lepší časy. Dokonce si dovolím tvrdit, že odezva je prakticky stejně málo znatelná jako u NEC 20WGX2 - a to s jednou výhodou. Opět nevzniká nepříjemný šum v obraze díky OverDrive. K rozdvojování hran prakticky nedochází a ty nejrychleji pohybující se objekty pouze ztrácejí lehce na detailech. Některé hrany jsou lehce průhledné, ale je to spíše výjimka. Například takový Half-Life 2 díky této dobré odezvě získal nový rozměr a zaměřování nepřátel je daleko přesnější a jste si jistí pohybem. Ostatní hry jako je Need for Speed Most Wanted, Unreal Tournament 2004 či Earth 2160 nečiní jediný problém a jejich hraní si vychutnáte v plném rozsahu.


Stabilita kontrastu



A co kontrast? Vzhledem k tomu, že jas nelze regulovat v tak velkém rozsahu, je výsledek pouze lehce nadprůměrný. Výhodou je, že ať budete dělat s jasem cokoli, hodnota kontrastu nespadne pod hranici 86%. To je vskutku dobrý výsledek. Avšak, jak si ukážeme dále, není všechno zlato, co se třpytí.