Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
reklama

Philips 200W6CS - levných 20 palců

12.7.2006, Pavel Kovač, recenze
Philips 200W6CS - levných 20 palců
Velká řada z vás, čtenářů SHW, si žádala otestování tohoto LCD panelu, jelikož jeho parametry jsou vzhledem k ceně opravdu atraktivní. Uvidíme, jak si tento Prem.MVA panel povede v náročných podmínkách našich testů. Philips se tímto monitorem snaží prosadit v atraktivní sféře 20" wide LCD panelů.

Pozorovací úhly



Pozorovací úhly jsou na 99% v rukou technologie. Je sice pravda, že takové vyleštěné obrazovky lehce zlepšují úhly pohledu, ale jde pouze o lepší jas či kontrast. Barevný posun je však vždy u dané technologie a modelu obrazovky stejný, takže pokud jste viděli například Belineu 102035W či Asus PW201, tak máte dost dobrou představu o tom, jaké pozorovací úhly má tento model.


Čelní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Při pohledu ze strany pod úhlem 45° nedochází k prakticky žádnému barevnému posunu a jas či kontrast klesá jen minimálně. Snad jen bílá barva lehce žloutne, což je typický znak VA obrazovek. Pokud budete chtít sledovat filmy ve větší skupince lidí, tak to není vůbec žádný problém.


Pohled z levé strany (Pro zvětšení klikněte)

Při extrémním pohledu však již jas a kontrast klesá natolik, že sledování obrazu je prakticky vyloučeno. Barevný posun je však stále vcelku malý. Nelze to samozřejmě srovnávat se S-IPS panely, které jsou v tomto ohledu o dvě třídy lepší. Na druhou stranu také TN panely jsou v tomto ohledu zase o dvě třídy horší.


Pohled pod úhlem 45° zespoda (Pro zvětšení klikněte)


Pohled zespoda (Pro zvětšení klikněte)

A protože se jedná o moderní technologii VA, jsou pohledy ze všech stran stejné, což je u technologie TN nemyslitelné.


Barevné podání



První test zaměřený na barvy je jednoduchý bílo-černý přechod, v tomto případě je obvykle hlavní elektronika na zpracování obrazu. V tomto případě elektronika zvládla svou úlohu skutečně výborně. K proužkování nedochází a o ditheringu mluvit také nelze. Skvělé je také to, že když se seřizují barvy v OSD menu, nedochází k degradaci přechodu.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,7MB), malý výřez (0,6MB).

Naprosto stejně se chová i barevný přechod. Je zde však znatelné, že barvy nejsou tím pravým ořechovým. Červená barva, fialová a lehce i žlutá jsou tak trošku přesyceny a vytvářejí umělý dojem z obrazu. Dokonce jsem měl pocit, že gamma je příliš nízká, to sice trošku zlepšil režim sRGB, ale je to jen taková náhražka. Navíc v režimu sRGB nelze měnit jas a jakmile šáhnete na regulaci jasu, dojde k přepnutí do režimu 6500K. Zvláštní to chování.


Duhový přechod (ilustrační foto)


Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (3,4MB), malý výřez (0,6MB).

V praktickém testu je opět znatelná posterizace a dokonce i pleťová barva je nepřirozená a lehce nazelenalá. Červená barva svítila do očí a růže byla až "krvavá".


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (4MB).

Celkově je na barvách znát, že je panel špatně resp. vůbec nezkalibrován od výrobce. Je to však obecně vlastnost panelů od firmy AU Optronics, na druhou stranu například Belinea 102035W měla barvy znatelně lepší, avšak zase s lehce znatelným proužkováním. Philips nejspíš vsadil na to, že barvy neupraví a takové, jaké přicházejí z grafické karty, jdou přímo do panelu. Tím sice dosáhl hladkých přechodů, ale barvy utrpěly.


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé



Co se týče rozlišení tmavých oblastí, tak zde dokáže panel slušně odlišit hodnotu 2/0, to sice není 100% dokonalá hodnota, ale je dostatečná. Rozlišení šedé na bílé je však již zcela v pořádku a dosahuje hodnoty 254/255.


Podsvícení



Na podsvícení si stěžují v zahraničních recenzí opravdu hojně. V podstatě mají pravdu, v pravém dolním rohu je podsvícení méně intenzivní, ale stále je to pro běžnou práci dostatečné. Je také docela dobře možné, že Philips vydal inovovaný model, který problém s podsvícením alespoň trošku řeší a ten se dostal právě k nám do redakce.






Statistika grafu je však neúprosná. Podsvícení zabírající 85-100% intenzity je na ploše 64,3%. To jistě není mnoho, ale je nutné podotknout, že nejnižší intenzita je pouze 73%.