Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 231P4QPYEB: přemožitel IPS235P?

26.3.2013, Pavel Kovač, recenze
Philips 231P4QPYEB: přemožitel IPS235P?
Poohlížíte se po levnějším monitoru pro obecné použití. Máte zálusk na LG IPS235P? Pak přesně pro vás je dnešní recenze. Porazí o kousek dražší Philips cenový trhák LG? Rodí se nám tu nová hvězda v oblasti levných monitorů?

Philips 231P4QPYEB


Jak již perex naznačuje, tak dnešní Philips je skutečně konkurent pro LG IPS235P. Oproti němu má však výrazně lepší konstrukci a celkově působí solidnějším dojmem. Design se řadí mezi naprostý standard Philipsu. Noha s otvorem pro zkrocení kabelů, spodní rámeček větší, aby mohl nést reproduktory, a dotyková tlačítka na pravé straně. Inu, směle do toho.



 - základní pohled

Základní pohled na monitor (klikněte pro zvětšení)


Hlavní výhodou Philipsu 231P4QPYEB je již naznačená velmi dobrá konstrukce. Díky noze, která umožňuje slušný zdvih 13 cm, a hlavně funkci pivot. Ta sice u monitoru s poměrem stran 16:9 není až tak využitelná, ale pořád se najdou lidé, co ji vyžadují. Také konstrukce samotného rámečku je slušná a plasty nikde nevržou. Zkrátka za cenu kolem 5 500 Kč je to perfektní výsledek.


 - pohled zepředu

Čelní pohled (klikněte pro zvětšení)


Ve spodní části jsou navíc umístěny reproduktory, které hrají docela slušně. Samozřejmě na hudbu to není, ale VoIP zvládají dobře.


 - náklon

Náklon monitoru


Náklon monitoru je celkem běžných -5° až 20°, což bude většině uživatelů stačit. Pokud však chcete pracovat například ve stoje, tak je náklon vzad malý. To je ovšem docela extrémní případ, a ti, co jej vyžadují, si jistě dokoupí nějaký ten Vesa držák, který lze připevnit do otvorů s roztečí 100×100 mm.


 - tlačítka

Ovládací prvky

Tlačítka dává Philips obvykle dotyková a ani dnešní monitor není výjimkou. Jejich reakce jsou velmi dobré až jemné. Stačí se opravdu jen dotknout, a to klidně jen malinkatým výstupkem kůže.


 - zdvih

Zdvih je na takto velký monitor docela slušný


 - pivot

Monitor si můžete i otočit (pivot)


 - pohled zezadu

Zadní strana monitoru (klikněte pro zvětšení)


Na zadní straně nic zvláštního nenaleznete. Jen zvětšenou část pro konektory a hlavně integrovaný zdroj napájení. Díky tomu nemáte další krabičku pod stolem. Někteří uživatelů preferují externí zdroj, ale většina jistě ocení integrovaný zdroj.


 - konektory

Konektory (klikněte pro zvětšení)


Na levé straně monitoru je umístěn USB Hub se čtyřmi porty. Vstup USB je bohužel také umístěn na levé straně a ne v prostoru s obrazovými vstupy, jak je zvykem u ostatních monitorů.




USB Hub


V horní části se nachází ErgoSensor. Existuje však i varianta monitoru 231P4QPYK, která zde má kameru. Pokud tedy často používáte VoIP, tak rozhodně sáhněte po této variantě. Ostatním bude stačit dnes recenzovaný s "obyčejným" senzorem pro automatickou regulaci jasu.




Dodávané příslušenství:
  • DVI, S-Sub kabel
  • Napájecí šňůra
  • Audio propojovací kabel (3,5 mm jack)
  • Instalační příručka
  • Instalační CD (s manuály a softwarem)

Bohužel v balení nenaleznete USB propojovací kabel. Trochu nechápu tuto logiku, protože je přibalen analogový kabel, který je o poznání dražší a USB kabel s maloobchodní cenou kolem 30 Kč přibalen není. Nezapomeňte tedy si s monitorem i tento kabel koupit.

Pro ty, co nechtějí číst celý text, je tu krátké video ve kterém uvidíte hlavní konstrukční vlastnosti a také náhled na OSD menu.



Philips 231P4QPYEB
Vlastnost
Hodnota
Úhlopříčka
23" (16:9)
Ideální odezva
14 ms (gtg) - při SmartResponse 7 ms
Jas
250 cd/m2
Kontrast (dynamický)
1000:1 (20 000 000:1)
Výrobní technologie
e-IPS
Povrchová úprava
Matná
Podsvícení
W-LED
Pozorovací úhly (horizontální / vertikální)
178° / 178°
Počet barev
16,7 mil
Barevná hloubka panelu
8 bitů (6 bit + 2 bit FRC)
Rozteč bodů
0,265 mm
Nativní rozlišení
1920×1080
Vestavěné reproduktory
Ano
USB HUB
Ano 4x USB 2.0
Vstupy
DVI, DisplayPort, D-Sub
Výstup pro sluchátka
Ne
Možnost montáže na stěnu
VESA 100×100mm
Hmotnost
5,3 kg
Norma TCO
TCO 5.2
Pivot
Ano
Spotřeba
18 W typ
Rozměry
547,4×515,3×223,0 mm
Různé variace tohoto modelu
Černý a stříbrný
Varianta s kamerou
Speciální vlastnosti
-