Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 248X3LFH: LightFrame pro vaše oči

3.4.2012, Pavel Kovač, recenze
Philips 248X3LFH: LightFrame pro vaše oči
Philips nedávno vydal nové monitory s technologií LightFrame. Tento svítící rámeček kolem panelu má zajistit pohodlné sledování obrazu i za tmy či šera. Jak tato technologie pracuje v praxi?

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (1280 x 800)


Kvalita interpolace patří k průměru. Dnes už umí monitory interpolovat lépe než dříve a pořád se jedná o lepší interpolaci než při interpolaci pomocí grafické karty.




- Klikněte pro zvětšení -




- Klikněte pro zvětšení -




- Klikněte pro zvětšení -


U nového testu moaré jde pěkně vidět nepřesnost a slévání některých linek.


Regulace jasu


Jak jsme u LED podsvícení zvyklí, regulace probíhá velmi dobře. Obvykle se diody rozblikají velkou rychlostí a tím netrpí vaše oči. V tomto monitoru byla frekvence blikání 225 Hz.





Spotřeba


Spotřeba při 120 cd/m2 je 11,2 W, což je naprosto parádní hodnota. Při zapnutí LightFrame se spotřeba posunuje o 0,3 W, 1 W a 1,6 W podle intenzity jasu. Je tedy vidět, že pokud se výrobce snaží, tak lze vyrobit velmi efektivní monitor, co se týče energetické náročnosti.





Dnes testovaný monitor má světelný výkon 1,879 lm/W. Upozorňuji, že v tomto světelném výkonu není zohledněná elektronika. Ta zkrátka také něco spotřebuje a sníží výkon. Nelze tedy porovnávat světelný výkon např. žárovky a tento světelný výkon. Je uváděn pouze pro orientaci, jak je který panel efektivní.


Technologie LightFrame


Jistě jste zvědaví, jak se v praxi ukázala technologie LightFrame. Při běžném nočním používání je třeba snížit jas rámečku na minimum, jinak sice nejste oslněni monitorem, ale samotným rámečkem. I při minimálním jasu je však lepší si rozsvítit lampičku za monitorem. Tím docílíte lepší ergonomie a ulevíte svým očím více. Zde by měl výrobce ještě zvážit, zda není lepší nasměrovat rámeček od pozorovatele směrem do zdi. Jistě by tak posloužil lépe. Trochu mě překvapila barva podsvícení rámečku. Ta je totiž modrozelená a při nastavení barevné teploty 6500K (běžně uznávaná) je rámeček dost odlišný a vlastně vás i tahá za oči. Pokud by měl více neutrální barvu, tak by výrobce udělal lépe.

Celkově však technologii LightFrame hodnotím docela kladně, jedním dechem však dodávám, že je třeba ji ještě dopilovat, aby byla více prospěšná.




Průběh jasu LightFrame od nejnižšího po nejvyšší.