Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Plextor PX-750A, návrat krále?

2.1.2006, Martin Daniel, recenze
Plextor PX-750A, návrat krále?
Ještě před pár lety byla značka Plextor mezi uživateli téměř posvátná a v podstatě jeho jediným slušným konkurentem na poli optických vypalovaček byl Plextoru pouze Teac. Časy se ovšem mění a stejně tak, jako pohasla hvězda Teacu, ze kterého se stal až na výjimky beznadějný OEM prodejce, zdá se, že přišla řada už i na Plextor.

Kvalita zápisu na DVD-R/RW/DL



Simulovaný zápis na DVD-R rychlostí 16x




Skutečný zápis na DVD-R rychlostí 16x




Simulovaný zápis na DVD-RW rychlostí 4x




Skutečný zápis na DVD-RW rychlostí 4x




Simulovaný zápis na DVD-R DL rychlostí 4x
Plextor PX-750A v tuto chvíli na DVD-R DL umí zapisovat maximální rychlostí 4x. Slibovaný 8x zápis přijde s nějakým novějším firmwarem.




Skutečný zápis na DVD-R DL rychlostí 4x




Podle specifikace ECMA 267 pro DVD-ROM, 337 pro DVD+R/RW a 338 pro DVD-R/RW, by v osmi po sobě jdoucích ECC blocích počet PI chyb neměl překročit 280 a v jednom ECC bloku počet PIF chyb 4. Tyto standardy ovšem počítají s tím, že čtení se bude provádět rychlostí 1x, což je v praxi s ohledem na časovou náročnost prakticky nemožné uskutečnit, takže se testuje rychlostí 4x. Proto lze předpokládat, že i média s vyšší naměřenou hodnotou budou na většině mechanik a přehrávačů bez větších problémů přehratelná.


DVD-R 4x Fortis, páleno rychlostí 4x





DVD-R 4x Gigamaster, páleno rychlostí 4x




DVD-R 8x Imation, páleno rychlostí 8x
Kvalita zápisu na DVD-R Imation je perfektní. Už delší dobu sleduji, že tyto disky svojí kvalitou mnohdy předčí všechny ostatní a co je nejdůležitější, chutnají snad všem DVD mechanikám. Naposledy se mi podařilo naprosto kuriózně vypálit na Lite-On SHW-16H5S jedno DVD-R Imation dokonce bez jediné PIF chyby. Pokud máte zájem, můžete si to zde prohlédnout.




DVD-R 8x Imation, páleno rychlostí 16x
Jak si ukážeme i na dalších obrázcích, Plextor PX-750A sice povoluje v podstatě na každé médium OverSpeed, bohužel kvalita bývá hodně špatná.





DVD-R 8x Ridisc, páleno rychlostí 8x




DVD-R 8x TDK, páleno rychlostí 8x




DVD-R 8x Verbatim, páleno rychlostí 8x





DVD-R 16x Memorex, páleno rychlostí 16x
Plextor PX-750A to s rychlostí zápisu 16x moc neumí a asi nejlépe se mu to povedlo právě na DVD-R Memorex. Snad to dokáže opravit novější firmware.




DVD-R 16x Verbatim, páleno rychlostí 16x
V průběhu celého zápisu docházelo ke kolísání rychlosti, ale médium je nakonec bez problémů čitelné na všech zařízeních. Mírné překročení limitu u PIF na to nemá v podstatě žádný vliv.





DVD-R 16x Verbatim Printable, páleno rychlostí 16x
Tady už to je o poznání horší, ale přesto se čtením tohoto disku asi nebudou větší problémy.




DVD-RW 4x Imation, páleno rychlostí 4x




DVD-RW 4x Verbatim, páleno rychlostí 4x




DVD-R DL 4x Verbatim, páleno rychlostí 4x
Zhoršení zápisu na tento dvouvrstvý disk nastalo v podstatě až s přechodem na druhou vrstvu, což je na obrázku dobře vidět.