Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Plustek OpticPro S24 – takový normální skener

21.8.2003, Zdeněk Kabát, recenze
Plustek OpticPro S24 – takový normální skener
Do ruky se mi dostal nový skener od společnosti Plustek, který nese název OpticPro S24. Po několika dnech s ním strávených Vám přinášíme recenzi, která by měla objasnit všechny klady a zápory.
Kapitoly článku:
  1. Plustek OpticPro S24 – takový normální skener
  2. Ovládání, rychlost a závěr
Ovládání skeneru a práce se softwarem

Instalace skeneru proběhla bez problému, Windows XP našly okamžitě Plug&Play zařízení na USB portu a nainstalovaly standardní ovladač. Veškerá komunikace se zařízením probíhá přes dodaný software. Při startu systému se automaticky spustí Action Manager 32, což je program pro správu tlačítek na skeneru. Běží v pozadí a při stisku některého tlačítka provede následující akci:


Obr. 7 - Detail ovládacích prvků
Klikněte pro zvětšení
  • Copy - otevře okno s náznakem tlačítek na kopírce a po vybrání barevné/černobílé kopie, úrovně jasu a počtu kopií zašle stránku ze skeneru přímo do tiskárny.
  • OCR - "Optical Character Recognition" je systém pro rozpoznání písma, který je v našem případě realizován pomocí programu ABBYY FineReader 4.0 Sprint. Po stisknutí se otevře okno, kde vyberete editor, do kterého se text zašle (WordPad, Word, Excel), dále velikost papíru, rozlišení a jas. Můžete naskenovat více stránek v řadě a překlad probíhá sousledně.
  • Power Save - vypne CCFL lampu pro úsporu energie.
  • E-Mail - otevře okno, které dovoluje naskenovat obrázek a odeslat e-mailem. Na výběr je více formátů (jpg, gif, bmp, tif, pcx), barevných provedení (barva, šedá stupnice, černobílá), nastavit lze i jas, kontrast a gamma korekci. Nechybí ani funkce Descreen.
  • Custom - tlačítko, ke kterému můžete přiřadit volitelnou akci - buď Album utility nebo Web utility


Obr. 8 - Action Manager 32

Prakticky jsem se při používání nesetkal s problémy, pouze dvakrát, když se software i skener zasekl v kalibrační fázi (dioda blikala, ale nic se nedělo). V tomto případě nezbývá než vypnout Action Manager, vypojit USB, vypojit napájení a v opačném sledu opět vše zapojit.

Pokud chcete pouze naskenovat obrázek jednoduše zvolíte aplikaci a importujete obrázek přes rozhraní TWAIN přímo do programu. Na CD je přiložen grafický editor ImageFolio a správa fotografií Mr. Photo, ale stejně tak lze skenovat i do Photoshopu. TWAIN nabízí mnoho možností nastavení od rozlišení přes barevnou hloubku až po gamma hodnoty a různé filtry. Rozhraní Vás zároveň informuje o velikost naskenovaného obrázku a upozorňuje při překročení 26MB, příp. při použití 16 bitů na kanál. Jediné, co mi chybělo, byla možnost nastavení hodnot odstínu a sytosti barev.


Obr. 9 - 11 - Okna po stisknutí tlačítek Copy, E-Mail a OCR
Klikněte pro zvětšení

Pro OCR byl použit program ABBYY FineReader 4.0 Sprint, který pracoval poměrně bezchybně. Někdy se mu nepodařilo najít písmo v obrázku, ale většinou přetlumočil daný text správně. Program podporuje 56 jazyků a s češtinou tedy nebyl problém. Ostatní software nestojí za zmínku, záleží na každém, zda dalších programů využije.


Rychlost skenování

Prvním ze dvou nejdůležitějších věcí je u skeneru jeho rychlost. Vybral jsem několik různých nastavení a změřil, za jak dlouho zvládne Plustek S24 daný úkol. Zde jsou výsledky s krátkým komentářem:



Pokud máte zapnuté softwarové vypínání lampy, příp. vypnete lampu sami, trvá relativně dlouho, než se její intenzita zvýší na přijatelnou úroveň, většinou kolem dvou minut. Náhled, stejně jako skenování v rozlišení do 150 dpi, trvá 15 sekund, což je dost slušný čas., Veškeré skenování v rozlišení 300 dpi také trvá stejnou dobu - 44 sekund - v případě černobílé či šedé je to výsledek podprůměrný, u barevného skenování naopak vynikající. A nakonec tu máme skenování fotografie standardních rozměrů, jehož doba se ve všech nastavení pohybuje v lehkém nadprůměru.

Ovšem v této oblasti bych měl k Plusteku S24 jednu zásadní výtku. Při celostránkovém barevném skenování se od rozlišení 400 dpi začíná skenovací hlava vracet, což ústí v rozlišení od 800 dpi v nepřijatelně dlouhou dobu snímání A4. Skener jednoduše přejíždí několikrát stejnou část obrázku a v případě celé A4 pak zařízení pracuje třeba 10 minut.


Kvalita snímaného obrazu

A možná nejdůležitějším faktorem skeneru je kvalita nasnímaného obrazu, kterou poskytuje výstup. Až na první obrázek, kde je nastavení zmíněno, jsou fotky naskenovány v jednotném nastavení (24-bit barva, 600 dpi, jas 50, kontrast 60, gamma 1,10). Zde jsou zjištěné postřehy:
  • 24-bit, 300dpi, jas 50, kontrast 60, Descreen, upravená Tone Map. I přes veškeré snahy zůstaly barvy málo syté a kontrastní a přirozených barev jsem se dočkal až po úpravě v editoru. Naopak přechody barev byly plynulé a detaily relativně ostré (při daném rozlišení).


Obr. 12 - Květina nasnímaná skenerem
  • Barvy jsou bohužel nepřirozené a od předlohy se liší svým odstínem i sytostí. Barevné přechody jsou hladké, světlé oblasti relativně kontrastní, ale detaily příliš ostré nejsou, obzvláště v tmavších místech. Šum nepřekračuje nějaké extrémní hodnoty.


Obr. 13 - První foto - vysoký kontrast
Klikněte pro zvětšení
  • Jiná situace nastává u této fotografie, která je mnohem vyváženější, což dělá dobře i skeneru. Barvy jsou o něco věrnější, detaily poměrně ostré a kontrast také dobrý. I v tmavých oblastech má obraz dobrou úroveň. Na snímku také nejsou žádné nevhodné rastry.


Obr. 14 - Druhé foto - vyvážené
Klikněte pro zvětšení

Celkově lze shrnout kvalitu naskenovaných fotografií jako průměrnou. Neduhy, kterými Plustek S24 trpí, už jsem zmiňoval, tak nemá smysl se opakovat. Celkové hodnocení, pokud jde o kvalitu snímku, by u mě bylo tak 6/10. Na druhou stranu, ještě žádný skener mě v této oblasti nepřekvapil a Plustek se pohybuje na takové standardní, možná lehce nadprůměrné úrovni. Přeci jen klasická fotografie je tak detailní a barevně věrná, že CCD senzory ještě nezvládají.


Závěr

Je těžké dělat závěry u periferního zařízení, které příliš nevyčnívá z průměru. Kvalita výstupu mě ničím nepřekvapila, rychlost skenování byla lehce nadprůměrná. Co mě zaujalo bylo množství dodávaného software a jeho slušná úroveň a také možnosti nastavení rozhraní Twain. Samotný skener je trochu větších rozměrů, ale na stole mi rozhodně nepřekážel, dodávané příslušenství zahrnuje nezbytné kabely, příručky a instalační CD, také nic neobvyklého. Cena kolem 2900Kč vč. DPH odpovídá kvalitě přístroje.


Klady
  • Rozlišení 1200 dpi a 48-bitová hloubka barev
  • Rychlost skenování
  • Dodávaný software
  • Rozhraní USB 2.0


Zápory
  • Jen nejnutnější výbava
  • Pomalé skenování A4 obrázků nad 600 dpi
  • Delší warm-up

Cena: 2 900 Kč doporučená koncová včetně DPH
Záruka: 24 měsíců



Za zapůjčení skeneru k recenzi děkujeme společnosti: Abacus Computer