Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Počítač za vysvědčení do 15K: HAL3000 iPlatinum

19.6.2008, Jan Vítek, recenze
Počítač za vysvědčení do 15K: HAL3000 iPlatinum
Společnost 100MEGA nám pro test zapůjčila počítač HAL3000 iPlatinum, který se dá zařadit s cenou cca 15 000 Kč mezi mainstreamové herní sestavy. Dočkáme se 2,4GHz procesoru Core 2 Duo, 2 GB RAM a grafické karty Sapphire s čipem ATI Radeon HD 3870.
Kapitoly článku:
  1. Počítač za vysvědčení do 15K: HAL3000 iPlatinum
  2. Pohled dovnitř sestavy
  3. Aplikační testy a závěr

Pár slov úvodem: Podívali jsme se i na pár ukázek už hotových počítačů od některých výrobců zmíněných i v našem přehledu. Nečekejte ale obsáhlý srovnávací test více zástupců a ani vzájemné porovnání těch otestovaných. Cílem bylo se po obecných radách a přehledech zaměřit i na praktickou stránku věci a podívat se na to, co někteří výrobci aktuálně nabízejí a s čím byste se tedy u nich mohli momentálně setkat.

Bylo možné nám poslat reprezentanta toho, co daný výrobce považuje za počítač za vysvědčení v hodnotě 15 000, 20 000 nebo 30 000,- Kč. Podívali jsme se celkem na 4 zástupce, z čehož 1 byl v ceně 30K a zbývající 3 v ceně 15K - jak se svým výrobcům povedli, odhalí už jednotlivé recenze.


Počítač byl zabalen a poslán v podobné krabici, jaké využívá i T.S. Bohemia nebo eD' system Czech pro počítače Barbone, respektive LYNX. Počítač v ní je chráněn pomocí rohových výplní a po obou stranách má další úzké krabice, které jej jednak chrání před poškozením a potom se dobře hodí pro přibalení příslušenství.



Společnost 100MEGA využívá pro své sestavy skříně známé společnosti Cooler Master, která se může pochlubit například modely Stacker a Cosmos, jež patří mezi to nejlepší, co si můžeme v dnešní době pořídit, pakliže nám ovšem takoví mastodonti vyhovují. Zde se ale jedná o základní model Elite 330, který je dodávaný bez zdroje. Jedná se o normální Middle Tower s podporou 120mm ventilátorů.


Sestava 100MEGA HAL3000 iPlatinum:


  • Procesor: Intel Core 2 Duo E4600 2,40GHz, 2MB, 800MHz, socket 775, BOX
  • Chlazení CPU: AKASA AK-965 pro Intel s.775, 92mm ventilátor, černý
  • Základní deska: MSI P35 NEO2-FIR, socket 775, iP35, 4x DDR2, PCIe, RAID,GLAN
  • Paměti: 2 x KINGMAX RAM DDR2 1GB PC6400 800 MHz (chip Kingmax)
  • Grafická karta: Sapphire Radeon HD 3870 Ultimate 512MB, DDR4, PCIe, dual DL-DVI
  • Pevný disk: Samsung 320GB HD321KJ/7200/16MB/SATA300
  • DVD: LG GH20NS, DVD±R/±RW/RAM, SATA, černá
  • Čtečka: All-in-1 xD USB 2.0 int.
  • Zdroj: Fortron 400W FSP400-60GLN, 12cm fan, akt. PFC
  • Skříň: Cooler Master Elite 330 bez zdroje, černá
  • OS: MS WINDOWS VISTA HOME PREMIUM CZ OEM
  • Klávesnice a myš Genius
  • Headset
  • SW: Zoner Photo Studio 10 Xpress, Nero 7 OEM, 60denní trial Office 2007, trial AVG, Windows Live, DVD HAL3000
  • Cena: 14 990 Kč s DPH


Nejprve se podíváme na přední část skříně. Zde můžeme vidět jednoduchý design využívající záslepek i zbytku černé plochy z děrovaného plechu a zbytek je osazen stříbrně zbarvenými plastovými plochami. V těch jsou dole ve vodorovném spoji zasazena tlačítka Power a Reset, stejně jako LED - jedna modře podsvicuje tlačítko Power a druhá, červená, je mezi oběma tlačítky a indikuje práci pevného disku.



Mechanikové 5,25" záslepky jsou zde celkem čtyři, z nichž ta horní je osazena DVD mechanikou LG GH20NS, která využívá SATA rozhraní a vyrovnávací paměť 2 MB. Zbylé tři 5,25" pozice máme k dispozici, ale již žádnou externí 3,5", protože tam najdeme jednak přední I/O porty ve složení 2x USB 2.0, mikrofon a sluchátka. A nad tímto modulem máme pak čtečku karet All-in-1 s dalším USB portem. A aby bylo jasné, cože to vlastně máme doma za počítač, byla pod tlačítko Power nalepena samolepka se značkou HAL3000.



Pohled na levou stranu skříně nás nijak nepřekvapí. Máme zde dva klasické průduchy naproti procesoru, kam se obyčejně dává i větrný tunel, ale ten zde vzhledem k použitému CPU chladiči být nemůže. A dále je to průduch naproti grafické kartě, což již bude vhodné, protože nainstalovaný model je chlazen zcela pasivně. Pak již zbývá pouze prohlubeň pro lepší uchycení bočnice při jejím vysouvání.



A pravá bočnice již nenabídne kromě prohlubně vůbec nic, ale to také není nic divného. Obě bočnice jsou přidržovány pomocí klasických šroubků, tedy ne přítlačných, jak je dnes často v oblibě. Osobně se mi to spíše líbí, protože přeci jen je to celistvý počítač, do kterého by uživatel neměl mít potřebu zasahovat.



Nakonec se na této stránce zaměříme na zadní stranu počítače, kde se již ukáží jeho schopnosti. Nahoře vidíme zadní část napájecího zdroje Fortron, kde je klasicky pouze konektor pro Eurokabel a vypínač. Co mezi počítači takovéto kategorie rozhodně není pravidlem, je použití zadního 120mm ventilátoru. Ten mimo jiné dovoluje, aby výrobce použil grafickou kartu s pasivním chlazením, Kdyby zde nebyl, těžko by se taková výkonná karta uchladila pasivně pouze za pomocí napájecího zdroje obměňujícího vzduch ve skříni.



Pak to jsou I/O konektory základní desky na jejím zadním panelu. Při pohledu na ně a také na záslepku v dolní části skříně je jasné, že pokud něčím trpět rozhodně nebudeme, pak je to nedostatek USB konektorů. Základní deska jich nese přímo šest, dole máme další dva a na předním panelu dalších šest. Kromě toho zde máme celkem dva IEEE1394 FireWire porty, dva eSATA (zde by se však hodily i napájecí konektory), jeden RJ45 pro LAN a pak klasické PS/2 pro klávesnici a myš a šest audio konektorů. Plechová záslepka má v sobě ještě místo pro S/PDIF, ale ten zde osazen není.