Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Počítač za vysvědčení do 15K: HAL3000 iPlatinum

19.6.2008, Jan Vítek, recenze
Počítač za vysvědčení do 15K: HAL3000 iPlatinum
Společnost 100MEGA nám pro test zapůjčila počítač HAL3000 iPlatinum, který se dá zařadit s cenou cca 15 000 Kč mezi mainstreamové herní sestavy. Dočkáme se 2,4GHz procesoru Core 2 Duo, 2 GB RAM a grafické karty Sapphire s čipem ATI Radeon HD 3870.
Po otevření skříně mi již bylo jasné, že se nyní již nedočkáme s vyloženě špatným způsobem sestavenými počítači, za něž by se musel stydět i nezkušený uživatel. I v této sestavě jsou kabely patřičně zkroceny plastovými páskami, aby uvnitř skříně volně neplandaly a stejně tak jsou vedeny u zadní stěny tak, aby co nejméně vadily v průtoku vzduchu.


- klikněte pro zvětšení -

Dále si z pohledu dovnitř skříně můžeme všimnout, že ta u svých mechanik, disků a karet využívá rychloupínacích mechanismů. Jenomže 100MEGA se na ně naprosto správně nespoléhá a grafickou kartu, přídavné porty v záslepce, pevný disk, čtečku karet a mechaniku raději technik pevně přišrouboval. Spoléhání se pouze na různé upínáky ať už z kovu či plastu se vůbec nemusí vyplatit, jak se ukázalo u sestavy ALFA Titan GT, která přišla s oběma kartami uvolněnými.



Co se týče uspořádání komponent z ohledu chlazení, máme zde kladen důraz na průtok vzduchu skrz celou skříň za pomoci předního a zadního 120mm ventilátoru. Jako první je u předního ventilátoru na ráně pevný disk, s jehož chlazením problém zajisté nebude. Pak stojí v cestě mohutný pasivní chladič grafické karty a nad ní vhodně nastavený chladič procesoru. Ten bude vzduch posílat přímo k zadnímu ventilátoru, jenž se postará o jeho konečné vysání mimo skříň. Nahoře je pak ještě připraven zdroj, kterému ventilátor pod ním jistě ulehčí od ohřátého vzduchu. A do skládačky chlazení ještě zapadají boční průduchy naproti procesoru a grafické kartě. Zde bych být uživatelem ten procesorový, který je zde stejně zbytečný, zalepil, aby vzduch šel spíše přes dolní průduchy kolem grafické karty.



Začneme hezky od základu, tedy od základní desky. Jedná se o model P35 NEO2-FIR od společnosti MSI. Tento model využívá heatpipe chlazení severního i jižního můstku, jakožto i napájecí oblasti. K dispozici jsou dva PCIe x16 sloty, dva PCIe x1 a stejně tak dva klasické PCI. Disky a mechaniky můžeme připojit k celkem pěti SATA portům (vyjma dvou eSATA mezi I/O konektory) a dále je tu jeden PATA kanál pro dvě zařízení. Paměti pak jsou typu DDR2 pro až 8 GB paměti RAM.



Do socketu LGA775 na základní desce je připojen procesor Intel Core 2 Duo E4600. Jedná se o nižší řadu těchto procesorů s pouze 2 MB L2 cache, které běží na frekvenci 2,4 GHz a využívají frekvenci FSB 800 MHz. Maximální spotřeba těchto procesorů je 65 W.

Chlazení procesoru pak zajišťuje model AKASA AK-965 s 92mm ventilátorem. Tento chladič asi nejvíce ze všeho připomíná oblíbené Arctic Cooling Freezer, využívá měděnou základnu, tři duální heatpipe a množství hliníkových žeber.





Paměťové moduly Kingmax jsou po 1 GB a jde o PC2-6400 (DDR2 800 MHz). Jedná se o základní moduly renomovaného výrobce, které nijak nevybočují z řady.



Pak se ukazuje grafická karta, která jako jediná z použitých karet v testovaných čtyřech sestavách je chlazena zcela pasivně. To bude mít jednak pozitivní dopad ve snížené hlučnosti, ale také zde existují zvýšené nároky na chlazení. Sám výrobce na pasiv nalepil štítek s upozorněním, že na kartu a zvláště heatpipe nemáme při provozu počítače sahat a po vypnutí počítače máme kartě nechat aspoň 20 minut na vychladnutí. To by nám mělo dát aspoň základní představu o tom, jakých teplot tato karta může dosahovat.



Co se týče technických specifikací, pak tento Sapphire z edice Ultimate je vybaven čipem ATI Radeon HD 3870, který tiká na 775 MHz a má k dispozici 512 MB paměti DDR4 na 2250 MHz, se kterou komunikuje přes standardní 256bitovou sběrnici. K dispozici je také HDTV výstup přes S-Video konektor a dva DVI konektory pro monitory. My se na další stránce přesvědčíme o výkonu této grafiky a také o jejích teplotách v zátěži.



Pevný disk může být pro někoho zklamáním, protože na dnešní dobu má kapacitu podprůměrných 320 GB. Přitom dnes se asi nejvíce z hlediska cena za gigabyte nejvíce vyplatí asi 500GB modely. Navíc jde o starší Samsung SpinPoint T166 HD321KJ se dvěma 166GB plotnami, což již bylo dávno překonáno. Plotny se otáčejí rychlostí 7200 otáček za minutu a k dispozici je 16 MB vyrovnávací paměti.



A jako poslední komponenta na prozkoumání je zde napájecí zdroj. Jedná se o 400W model firmy Fortron s označením FSP400-60GLN. Tento je vybaven aktivním PFC a dvěma +12V větvemi s 14 a 15 Ampery. Ostatní specifikace si můžete sami přečíst z vyfotografovaného štítku. Zdroj je dostatečně dimenzovaný pro tuto sestavu, ale pokud bychom chtěli někdy v budoucnu osadit i druhý PCIe x16 slot další grafickou kartou, museli bychom asi sáhnout i po výkonnějším zdroji.


Příslušenství


K sestavě HAL3000 iPlatinum dostaneme klávesnici značky Genius, která má ve výbavě několik dalších tlačítek pro ovládání multimédií, ale jinak jde o klasickou PS/2 hybridní membránovou klávesnici. Do páru s ní pak 100MEGA přibalila i optickou myš Genius NetScroll 110 a pak velice jednoduchý headset s jedním sluchátkem a mikrofonem. Výbava to tedy není nijak oslnivá, ale za takové peníze nelze čekat zázraky. A pak už zbývají pouze doprovodná CD se softwarem a ovladači, manuály a také publikace První kroky s počítačem HAL3000, se kterým přichází také DVD s aplikacemi.