Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pocket PC Toshiba e740 Wi-Fi - Recenze

17.3.2003, Petr Hájek, recenze
Pocket PC Toshiba e740 Wi-Fi - Recenze
Podívali jsme se, jaké přednosti i stinné stránky má toto stylové PDA ze stáje Toshiby, jehož hlavními trumfy ve hře o uživatele jsou především grafický akcelerátor s 384 kB paměti a vestavěné Wi-Fi. Pokud se tedy dnes v práci nudíte, začtěte se do jedné z nejobsáhlejších recenzí PDA, která se kdy na Světu PDA objevila.
PDA celým jménem "Toshiba Pocket PC e740 Wi-Fi" si dovolím překřtít na familiérní oslovení "e740", děkuji za pochopení.

Článek je rozdělen do těchto částí:
1. Parametry a fotografie
2. Systém a Wi-Fi
3. Výkonové porovnání s dalšími PDA a test výdrže
4. Toshiba e740 - ano či ne?

Jak je na našem webu zvykem, recenzi nemůžeme začít jinak, než u čtenáři oblíbené části nazvané "Copak to máme v krabici?"



Jak sami vidíte, vedle obvyklých součástí, jež jsou k nalezení prakticky u všech Pocket PC, tu najdeme ještě doplňky, které rozhodně nejsou u všech dodávaných PDA pravidlem:
  • CD s mnoha jazykovými variacemi - nechybí ani ČJ
  • Poměrně použitelné pouzdro - je vcelku nenápadné i odolné
Nejdříve se podívejme na technické parametry, ať víme, s kým máme tu čest:
  • CPU Intel PXA250 400 MHz
  • 64 MB RAM
  • Váha 175 g (PPC), 189 g (s WLAN modulem), 181 g (s BT)
  • Rozměry 128 x 80 x 16 mm
  • Akumulátor kapacity 1000 mAh - pracovní teplota 0 - 40 °C při 30 - 80 % vlhkosti, lze nabíjet v rozmezí 5 - 40 °C (Zde vcelku nevidím problém, málokdo asi bude svoji e740 skladovat přes noc za oknem nebo v garáži...)
  • Displej úhlopříčky 3,5" - obvyklých 89 mm, jde o reflexivní typ s rozlišením 240 x 320 pixelů
  • Sloty CompactFlash II a SecureDigital (s podporou I/O)
  • IrDA
  • 3.5 mm jack
  • Kolébka - 12 Mbps USB Client interface
A ještě se podívejme na dodávaný soft, vedle MS Outlook 2002 a ActiveSync 3.5 si můžete stáhnout Connection Wizard, zde je další soft dle kategorií:
  • Productivity - MS Money for Pocket PC
  • Mobility - MS Pocket Streets, AvantGo, MSN Mobile
  • Entertainment - Pocket PC Games (Minesweeper, Reversi a Hearts), MS Windows Media Player 8 for Pocket PC (i PC) a MS Reader for Pocket PC (+ pár knih)
  • Tools - MS Transcriber, MS Internet Explorer 6.0, Adobe Acrobat Reader for Pocket PC
Toshiba dodává jazykový systém třetí strany jménem "Ectaco Language Support", který umožní:
  • Měnit místní nastavení
  • Posílat a dostávat elektronickou poštu v češtině
  • Používat speciálně upravenou klávesnici na obrazovce
  • Prohlížet internetové stránky v češtině
  • Pracovat s vestavěnými programy v mateřském jazyce
Ke každému jazyku je help napsaný přímo v něm, který poradí co a jak.

Dle Ectaco potřebujete k nainstalování aspoň 0,3 MB "Svobodné paměti", ale stejně je to milá drobnost. Vezměte si, že zde je vše od bulharštiny, přes řečtinu a turečtinu až ke švédštině, no zkrátka, studenti jazykových škol si jistě přijdou na své. Číst si originální texty v exotickém jazyce, který studujete je opravdu vynikající možnost. Dodávat různé jazykové verze je zrátka dobrý nápad, který šetří spoustu starostí, nervů a nadávek seslaných na adresu rozhozené abecedy. Nebo e740 můžete koupit svému zahraničnímu kolegovi jako dárek - i s podporou jeho rodného jazyka.

Méně záživný úvod je úspěšně za námi, přistupme nyní k vlastní recenzi.





Tak to je ona - Toshiba e740 osobně. Podobně jako ostatní výrobky značky Toshiba vypadá i e740 dostatečně originálně, ale při současném zachování jisté nepříliš extravagantní pohlednosti. Například tlačítka, u jiných výrobců umístěná na parabolách, zde v přísné přímce.

Co se týče materiálu, tak se v redakci strhla vášnivá debata, jestli jde o plast nebo kov, z čehož logicky vyplývá, že e740 vypadá velmi reprezentativně a rozhodně si s ní nikde netrhnete ostudu. Zaujme, ale nepohorší.

5ti cestný kurzor má neuvěřitelně jemný chod - mnohem jemnější, než by se z fotografie zdálo. Tlačítka mají zleva tyto funkce - Kalendář, Úkoly, Home a Kontaky.





Velmi kladně hodnotím výměnný akumulátor, nanejvýš praktická věc. K dispozici je obyčejný i vysokokapacitní, uživatel tak není odkázán na jedno nabití a může si počet vlastněných napájecích článků přizpůsobit svým požadavkům.

Celoplastový stylus je trochu tenčí, než je obvyklé a také poněkud lehký, drží se však příjemně v ruce a skvěle se s ním pracuje, jediná výhrada ke stylusu viz dále.





Levá strana - najdeme zde reset, battery lock a netradičně také infraport (trochu nešikovně jej při běžném držení stíníte dlaní), v horní části se pak nachází obdoba jog wheelu od Sony, zde nejde o kolečko, ale dvoupolohový kolébkový spínač (nahoru - dolů). Dá se stisknut pro potvrzení akce. Nad jogem je umístěn record button.





Pravá strana - tuto poněkud fádní stranu e740 neuvádíme pouze pro úplnost, i když se na prvni pohled zdá, že se tu nenachází nic zajímavého. Povšimněte si prosím malé plastové lišty vedoucí po obou stranách. Vedle jistějšího úchopu v ruce poměrně dobře vedou ruku při zasazování do kolébky.





Horní strana - zprava sluchátkový jack, mikrofon, pod ním tlačítko pro vysunutí CF karty, SD slot a CF II slot, nad sloty v levé části k vidění kontrolky, úplně vlevo šachta pro stylus. Zde je ta výhrada o které jsem mluvil - povšimněte si ostrých hran okrajů šachty. Není to nic strašného, ale opravdu bych příště uvítal, kdyby návrháři Toshiby raději sáhli po zakulacenějším řešení, často se Vám totiž stane, že s někým mluvíte a chcete si něco poznamenat nebo zjistit, vylovíte z kapsy e740 a poslepu začnete vytahovat stylus. V 80 % případů se Vám nehet zastaví právě o jeden z těchto okrajů.





Spodní část - zde začněme pro změnu zleva - napájení, cradle connector, battery switch a Wi-Fi switch.

Význam napájení jistě netřeba osvětlovat, cradle connector je také jasný, ovšem další dva ovládací prvky již tak často k vidění nejsou:

Battery switch zastupuje hard reset - pokud deaktivujete napájení, dojde k vymazání paměti. Wi-Fi switch určuje, zda bude možno používat přístup k WLAN síti.




Tak toto jsou obrázky sestřičky jménem "Toshiba e740 BT", která se od námi recenzovaného typu liší pouze přítomností BT modulu namísto Wi-Fi.

Povšimněte si kolébky - je přiměřeně elegantní, velmi stabilní a po zkušenostech můžu dosvědčit, že z ní při troše šikovnosti vyjmete e740 pouhými třemi prsty. Zasunování je obdobné, sotva chytnete ten správný úhel a grif, půjde to jako po másle.

Mimochodem, při vyjímání e740 z kolébky se ji nesnažte "vytřepávat", ale spíše ji jemně nadzvedněte a vysuňte.





Pro výrobky značky Toshiba se nabízí veké množství příslušenství - vedle již zmíněných náhradních akumulátorů třeba 12 W cestovní nabíječka nebo tzv. Expansion Pack, do kterého se e740 zasadí a získá tyto další porty:
  • USB port (umožňuje připojit třeba klávesnici)
  • Cradle connection port
  • RGB port pro externí zobrazovač - monitor nebo projektor, lze používat jeden z těchto módů:
1. Rozlišení 640 x 480 - 256 barev - 60 Hz
2. Rozlišení 640 x 480 - 65536 barev - 60 Hz
3. Rozlišení 800 x 600 - 256 barev - 75 Hz

Toshiba expansion pack s ATI IMAGEON dual display solution se dodává s ATI Presentation Pack, tvořeném programy IA Presenter a IA Screen Mirror.

IA Presenter - zobrazuje MS PowerPoint prezentace, tedy namísto např. notebooku lze spustit prezentaci z Pocket PC. Můžete ji samozřejmě spustit i pouze na displeji, ale s Toshiba Expansion Packem a LCD projektorem dostáváte do rukou netušené prezentační možnosti opravdu na úrovni.

IA Screen Mirror - přenáší obrazovky, zobrazí až 9 různých obrázků najednou.