Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pohled na LG Electronics 570LS vyvolává pocity jako bychom seděli v kině

22.2.2001, Daniel Smička, recenze
Pohled na LG Electronics 570LS vyvolává pocity jako bychom seděli v kině
Poslední z tříčlenné série testů LCD monitorů je Studioworks LG570LS. Tento LCD panel se zobrazovací plochou TFT o velikosti 15,1” s rozestupem obrazových bodů 0.3x0.3 mm dosahuje maximálního rozlišení 1024 x 768 bodů při škále 262.144 barev. A jak je to vlastně myšleno s tím kinem?
Zkušenosti z provozu:

LCD testováno opět na úplně stejném PC s VGA MATROX G200 8MB jako předchozí počítače. Automatické nastavení je kvalitní ve všech doporučených rozlišeních (včetně DOSu). Proti stávajícím monitorům byl přínos ve vyšším vertikálním kmitočtu (85 Hz). Vše jsem pozorně zkontroloval několikráte zmiňovaným NOKIA testem a byl plně spokojen. Stejně tak i při obvyklé kontrole špatných bodů jsem žádný nenalezl. Od doby, kdy jsem zde měl na testy první monitor tohoto druhu uběhlo již pěkných pár měsíců a je vidět, že se výrobci s tímto problémem už dokázali vyrovnat. Čistota barev v závislosti na pozorovacím úhlu je definována horizontálně 60°a vertikálně 45°. Vertikální údaj je ve skutečnosti spíše větší, ale při horizontálním vychýlení se mění barvy do oranžova již při 35°. Kontrast a jas monitoru se jeví velice dobrý přes poměrně špatné hodnoty udávané výrobcem (200 cd/m2, 200:1). Z tohoto důvodu jsem opět postavil předešlé monitory na stůl a srovnával. Nejlépe vycházel EIZO, LG s ADI byly subjektivně totožné. Jediný rozdíl, kde se mohly o tolik horší hodnoty projevit bylo slábnutí jasu při ostřejším úhlu pohledu, proto i ta změna barvy při vychýlení z kolmého pohledu. Prudké světlo na displeje monitoru nemělo u žádného z typů vliv na výrazné zhoršení čitelnosti. Barevnost obrázků byla stejná jako s ADI, důvod jednoduchý. I tento typ se vyrábí ve dvou modifikacích (570LS a 570LE). Druhý ze jmenovaných umožňuje barevnost 16,7mil. barev. Rychlost zobrazení je srovnatelná s ADI. To potvrzuje i hodnota 50ms.

Zobrazení pod DOSem je dnes u tohoto typu monitorů také vyřešeno dobře. Pokud by Vám ale aproximace přece jen vadila, můžete si tento typ přepnout do zobrazení 1:1.

DOSfull


DOS11


Obraz byl v obou typech kvalitní, jak je ostatně vidět i na obrázcích.

Ovládání nastavení monitoru se skládá z 12 vlastních nastavení.
(viz obr OSD)
KONTRAST
POZICE HORIZONTÁLNÍ
POZICE VERTIKÁLNÍ
HODINY
FÁZE
DOBA OSD ZOBRAZENÍ
BAREVNÁ TEPLOTA – 9300K, 6500K, vlastní nastavení
pozice OSD MENU – nastavitelné v několika krocích vertikálně i horizontálně
BARVY – obsahuje nastavení RGB a automatickou balanci
JAZYK – pět druhů, český ne
INFORMACE – rozlišení, vertikální kmitočet a mód zobrazení
RESET
ZOBRAZENÍ – celá obrazovka, obraz 1:1

menu


Menu je krásně veliké a přehledné. Pohyb po menu je logický a pohodlný. Jednou dvojící kurzorů se provádí vlastní pohyb po položkách a druhou se přímo nastavuje požadovaná hodnota. Monitor si navíc pamatuje, kde jste byli posledně – nemusíte tedy vždy krokovat od začátku. Vyvolat menu lze dokonce přímo jedním z tlačítek výběru menu. Ovládání jasu je zvláštními tlačítky – velice příjemné. Automatické nastavení se provádí zvláštním tlačítkem (tato volba není vůbec součástí menu). Obecně ovládání je zdařilé, ale nepříliš vhodně umístěné. Pokud monitor stojí před Vámi a za klávesnicí, musíte otočit ruku dlaní vzhůru, zkroutit prsty, nahmatat potřebné tlačítko a při tom všem doufat, že si nezmáčknete nic na klávesnici.