Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Point of View ProTab2 XXL: levný a přesto použitelný?

10.5.2012, Jakub Doležal, recenze
Point of View ProTab2 XXL: levný a přesto použitelný?
Když se řekne tablet, stále se mluví o iPadu, Galaxy Tabu, či Iconii. Dnes však tyto dražší modely necháme být a podíváme se výrazně níže na model s 10“ displejem, Androidem ICS a cenou okolo 4 500 Kč.

Surfujeme, mailujeme, voláme


V řadě moderních čipsetů se 3G modem stal už nedílnou součástí hlavního čipu, a tak je možné i v rámci tabletu využít mobilní sítě. ProTab2 XXL však touto částí hardwaru vybaven není, takže si nezavoláte a ani nenapíšete SMS. Jedinou možností komunikace s okolím je využití Wi-Fi a tomu uzpůsobených služeb.




Takže ve výsledku posíláte e-maily, voláte skrze Skype a SMS zprávy lze posílat např. ze stránek operátorů. Pokud se tedy pohybujete ve městě s pokrytím Wi-Fi, nabízí ProTab2 XXL dostatečné možnosti. Problémy samozřejmě nastávají v případě, že opustíte danou oblast a tím pádem i pokrytí.





Prohlížeč známe již z předchozí verze Honeycomb




Dokonce i boční nabídka pro ovládání je stále ve vývoji a je nutné ji aktivovat ručně


Stejná omezení platí samozřejmě i pro surfování na internetu, kde se však přidávají ještě zmiňované pomalé reakce. Tedy prohlížeč je použitelný, avšak pokud máte zkušenosti z dražších tabletů, může vám výkon tohoto tabletu připadat nedostatečný. Mírné zlepšení přináší aktualizace, avšak stále je plynulost výrazně nižší oproti dražším modelům.

Kromě prohlížeče internetu, který je v systému již po vybalení z krabice, jsem chtěl doinstalovat zbrusu nový Google Chrome pro Android, avšak po instalaci se prohlížeč od Google odmítl spustit. Přesouvám se tedy k dalším testům a tentokrát se budeme věnovat YouTube.




Aplikace na YouTube není k zahození, ale poměrně dost videí nejde spustit, důvod zná jen Google.


Stejně jako u ostatních tabletů s Androidem nemusíte využívat jen přiloženou aplikaci, ale můžete si videa prohlížet přímo v prohlížeči. I v něm se vám však spustí upravená stránka, kterou Google přizpůsobil mobilním zařízením. Stále se zde však objevují ty stejné ergonomické nepříjemnosti jako u předchozích verzí a k tomu se ve značné míře přidávají videa, jež na mobilních zařízení nejdou ze záhadných důvodů přehrát.




Psaní na softwarové klávesnici je rychlé a dostatečně přesné.




V nové verzi je díky úpravě rozlišení více místa na text


Vraťme se ale k činnostem pracovnějšího rázu a podívejme se, jak se výrobce popasoval s odesíláním e-mailů. V továrním nastavení je přítomna pouze aplikace pro Gmail a případné další klienty je třeba doinstalovat. POV si také příliš nelámal hlavu s vlastní klávesnicí a jednoduše využil ty, které nabízí standardně Google. K dispozici je tedy klávesnice s QWERTY rozložením a diktování slov skrze integrovaný mikrofon.




Text můžete i diktovat a není problém říci například: "čtyři tečka nula"




V případě hlasového zadávání je nová verze opět o něco méně náročná na místo


Fotíme, natáčíme


Fotografií a videa si tentokrát mnoho neužijeme, neboť se v zadní části žádný fotoaparát nenachází a fotit lze pouze skrze přední kameru a tím pádem s displejem proti fotografovanému objektu. Tím pádem byste museli mít pro zachycování snímku tablet natočený zády k sobě, přičemž poslepu nahmatat spoušť na displeji je prakticky nemožné.

I tak jsem se pokusil v odpoledních hodinách při relativně slunečném dni zachytit testovací snímek, stejně jako video. Od kamery s rozlišením 0,3 MPx však rozhodně nečekejte žádné zázraky a je trochu s podivem, že podobné prehistorické kusy výrobci ještě vůbec používají.




V originálním rozlišení získáte 640x480, nicméně i tak je kvalita fotek špatná.


Další nemilou skutečností je, že v případě ProTab2 XXL je kamera nasměrována tak, že musíte stát kolmo před ní. To je samozřejmě velmi nepříjemné, neboť samotná optika je umístěna v rohu tabletu, a pokud chcete být např. v landscape režimu na obrazovce ve středu, musíte obrazovku držet cca 15 cm mimo osu svého tělo.


 

Velmi krátký test schopností videozáznamu