Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Poprvé v ČR: testovali jsme revoluční Clié SONY PEG-NR70V !!!

20.3.2002, Zdeněk Michálek, recenze
Poprvé v ČR: testovali jsme revoluční Clié SONY PEG-NR70V !!!
V mamutím stánku SONY na CeBITu byla supernovinka téměř ukryta - nakonec jsme dva exempláře NR70ky, obležené zájemci, našli. Kouzelná kartička s nápisem PRESS však pomohla, takže jsem se Clié zmocnil - a výsledek si můžete v recenzi prohlédnout sami.
"Revoluční" palmovské PDA SONY PEG-NR70V bylo na seznamu věcí, které jsem doufal na Cebitu uvidět, hodně vysoko nahoře (pokud ne úplně první). Nebylo jisté, jestli se SONY novinkou na CeBITu vůbec pochlubí - nové Clié bylo představeno na tiskové konferenci jen dva dny před začátkem CeBITu, dosud se nevyrábí a neochota prezentovat příliš "čerstvé" věci je u SONY notoricky známá.

Při prohlížení mamutího stánku SONY se nejistota ještě zvýšila - nikde v hlavní části stánku, kde byly desítky Clií různých typů, novinka vystavena nebyla. Až když jsme "zalezli" dovnitř pyramidy v centru celého prostoru byla snaha korunována úspěchem: našli jsme dva exempláře NR70ky, obležené zájemci. Nu, kouzelná kartička s nápisem PRESS pomohla, takže jsem se Clié zmocnil - a výsledek vidíte na snímkcích dále sami.


Takže - první dojmy:

První mě zajímal displej - způsob uchycení v kloubu a jeho kvalita. Přetočení a sklopení displeje, které převede Clié ze stavu "Palm PDA" do stavu "PDA s klávesnicí" je otázkou okamžiku - rozhodně kolem jedné sekundy. Vše jde naprosto hladce, bez jakýchkoliv nepatřičných tření, záhadných zvuků atd. - mechanické řešení je zřejmě v pořádku. V koncových polohách je displej aretován, takže do nich "zaklapne" a nemá snahu se nedotočit nebo naopak přetáčet.

Kvalita zobrazení je velmi dobrá - rozhodně nejvyšší z toho, co bylo u SONY zatím k vidění. I při nepodsvíceném displeji je zobrazení slušně čitelné, při podsvíceném je kontrast subjektivně vnímáno vyšší než třeba u nového typu Clié 615. Moaré si nevšímejte, normálně není vidět - je jen výsledkem pro focení extrémně nevhodných světelných podmínek na stánku.



Velmi nezvyklá je práce s "hardwarovými tlačítky" v módu "Palm PDA". Ta jsou pouze zobrazena na displeji, takže na hry můžete v tomto módu zapomenout - přece jen, pro bezpečné ovládání letící raketky nutně potřebujete alespoň minimální délku chodu klávesy. A to na skle jaksi nejde.

Jen připomínka k povrchové úpravě - docela by mě zajímalo, kdy výrobci pochopí, že zrcadlově nablýskané krycí sklo displeje není to pravé ořechové. Chápu, zvyšuje kontrast displeje, jenomže když v něm člověk vidí kromě zobrazeného i sám sebe a vše kolem, jde už legrace stranou. Prostě - chce to matnější povrch, alespoň o trošku. Ale to není jen problém SONY.

Další klíčová záležitost: klávesnice. Obavy z ní se splnily jen částečně. Pokud očekáváte klávesy s plynulým chodem a slušným zdvihem - budete zklamáni. Klávesnice nedosahuje ani kvality mobilního telefonu - chod tlačítek je opravdu velmi krátký, nezvyklé je i zapuštění tlačítek, místo aby vystupovala.

Pokud však pomineme subjektivní pocity (na které se ostatně dá rychle zvyknout), na klávesnici se po chvíli zacvičení dá psát poměrně dobře a rychle - rozhodně rychleji, než při psaní symbolů grafitti. Samozřejmě pouze dvěma prsty, více se jich (alespoň v mé velikosti) na klávesnici prostě nevejde.

Nepříjemný je fakt, že první, numerická řada klávesnice, která je v českých podmínkách používána pro vstup znaků s diakritikou, je vynechána - čísla jsou vkládána po přepnutí do číselného módu. Psaní písmen s diakritikou se tak stane noční můrou - vždy před vstupem příslušného "oháčkovaného" či "očárkovaného" písmene tak bude třeba nejdříve stisknout mrtvou klávesu pro háček nebo čárku a pak teprve vlastní písmeno. Mimochodem, i definování mrtvé klávesy nebude jen tak - počet tlačítek klávesnice je hodně redukován.



Co hodnotím kladně je umístění vypínače - je přístupný při zavřeném i otevřeném PDA, je poměrně velký, dobře přístupný a přitom dostatečně zabezpečený proti nechtěnému stisku.



"Oko" v levé části kloubu je vestavěná kamera. Bohužel jsem neměl příležitost kameru vyzkoušet (v okamžiku, když jsem měl Clié k dispozici, nebyla funkční), maximální rozlišení 320 x 240 bodů však stejně degraduje možnosti jejího využití na komunikační nebo zábavné účely. LED vedle vypínače indikuje zřejmě funkci Memory Sticku - obsluha si nebyla jistá.



Zleva je na obrázku patrný konektor pro připojení sluchátek, konektor dálkového ovládání (kdy PDA funguje jako přehrávač MP3 audia - kvalita zvuku mimochodem velmi slušná, výrobce audiotechniky se nezapře), jog-dial s potvrzovacím tlačítkem a spínač HOLD, které (opět ve spojení s dákovým ovládačem) zruší funkce všech ostatních tlačítek (a zamezí tak jejich nechtěnému stisknutí, když máte Clié třeba v kapse a posloucháte muziku).



Při pohledu zepředu nepřehlédnete konektor pro připojení kolébky a příslušenství a "silo" pro stylus (originální jsem bohužel v ruce neměl - prý už se v okamžiku mé návštěvy stihl ztratit, takže jsem Clié ovládal stylusem svým).



Pravý bok přístroje je fádní - nikde nic, vlevo opět prostor pro stylus z jiného pohledu.



A konečně zepředu je patrný prostor pro DVA Memory Sticky a vroubkované kolečko, kterým lze nastavit úhel kamery.



Ještě popis ovládacích prvků z materiálů SONY:


Tolik rychlý pohled na nové Clié SONY PEG-NR70V. Dojmy ?
  • Nejnovější Clié je takové, jak se mi jevilo ze záběrů z tiskové konference: vynikající. Podle mého názoru se jedná o směr, kterým by se mohly PalmOS přístroje založené na procesoru DragonBall (s operačním systémem 4.x) vydat - nabízí dostatek konkurenčních předností ve srovnání s platformou PocketPC v oblastech, kam je směrováno
  • Na trhu PalmOS přístrojů prakticky nemá ani porovnatelnou konkurenci, SONY svým pronásledovatelům uniklo o rozdíl třídy
  • "Průšvihem" je skutečnost, že český trh kapesních počítačů pro SONY naprosto nic neznamená, takže se nedá očekávat ani podpora výrobce, ani provedení hardwarových změn pro český trh (diakritika na klávesnici, další řada kláves "navíc"). Vše opět budou suplovat prodejci.
  • Nové Clié je primárně určeno pro japonský trh (prodej má začít 23. března). Je otázkou, jak to bude se "spuštěním" trhu v Evropě - jestli SONY náhodou nenapadne, že konkurence nového modelu je pro poměrně dobře se prodávající (ne na našem trhu) Clié N760C příliš velká a uvedení 70ky neodloží
  • Cena není právě nízká - cca 465 USD je poměrně hodně. Bez kamery však má být cena na úrovni 385 USD - a to už je o něčem jiném !

A úplně závěrem: má na trhu high-end PalmOS přístrojů kromě SONY vůbec ještě někdo šanci ?