Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Postavte si HTPC: SilverStone LC16B-M

31.10.2005, Pavel Kovač, recenze
Postavte si HTPC: SilverStone LC16B-M
Řada výrobců dodává pro využití coby HTPC barebone systémy jako set se základní deskou nebo rovnou kompletní počítač. SilverStone však nabízí samostatnou skříň, díky čemuž máte možnost si postavit HTPC opravdu podle vlastních představ.

Software... cože, u skříně?


Ano i to se může stát a dokonce v tomto případě jde o dost rozsáhlý software Multi-Median. Tento propracovaný software má ambice nahradit například Windows XP MCE (samozřejmě jen v dost omezené míře). Po stisknutí tlačítka obrazovky na dálkovém ovladači se program spustí. Vaše Windows se po chvilce promění do následující podoby.


Základní obrazovka programu Multi-Median

V horní části programu se nacházejí ikonky, které znázorňují dané funkce. Ikonky jsou sice pěkně barevné, avšak třeba obrázek mikrofónu není zrovna názorný. Pod položkou "HDD" se nachází poslech hudby a sledování filmů uložených na vašem pevném disku. Před tím, než však začnete sledovat svůj oblíbený seriál, musíte zvolit složku či pevný disk, který se má prohledávat. Tím se vytvoří databáze a vám již nic nebrání v usazení se do křesla a vychutnávání daného záznamu.


Položka "My Movie" s menu "HDD"


Výběr video klipů

Jednu vadu na kráse jsem přece jen vypozoroval. Pokud máte v jedné složce více video souborů, tak je všem přiřazen jeden obrázek vytvořený z prvního snímku prvního video souboru. Tato vlastnost může dost stížit orientaci. V případě hudebních souborů však vše pracuje jak má. Pokud máte ve složce s albem i .jpg obrázek, tak je přiřazen oné složce. Bohužel i zde je jedno "ale". Tím je nemožnost setřídit skladby podle interpreta či žánru. A tak jste odkázáni pouze na tápání ve stovkách složek.


MP3 soubory s obrázky alba

V pravém dolním rohu je symbol znázorňující aktuální stav přehrávače či indikující hlasitost. To je velice šikovné a vy přesně víte, co se děje. Celkově na mě tento software působil lehce nedotaženě. Přechod z jednotlivých menu je provázen relativně dlouhými prodlevami, to je zapříčiněno ukládáním celé databáze (i když jste nic nezměnili). Čas se může při 30GB MP3 a 250GB filmu prodloužit až na neúnosných dvacet sekund. Avšak uvážíme-li cenu softwaru (v ceně celé skříně), tak se jedná o velmi dobrou náhražku Windows XP MCE, přestože jejich kvalit samozřejmě nedosahuje.

Tímto ovšem softwarová výbava nekončí Je zde ještě ovládací program pro OLED displej a dálkový ovladač. Oba tyto programy jsou na špičkové úrovni a zlepšují tak rozpačité pocity z programu Multi-Median. Možnosti nastavení OLED displeje jsou opravdu rozsáhlé.



Co zrovna má ukazovat displej si můžete vybrat v tomto ovládacím panýlku . Při volbě "Auto" bude zobrazeno to, co je podle programu neaktuálnější. Například v nečinnosti bude zobrazovat střídavě kolik máte příchozích emailů či aktuální teplotu v Praze. Po zapnutí mp3 či video souboru se změní automaticky na "Graphic Equalizer". Samozřejmě všechny detaily si můžete nastavit v položce "Option".


Podrobné vlastnosti OLED displeje




Některé ukázky OLED displeje (Pro zvětšení klikněte)

Také ovládací panel pro dálkový ovladač je dost rozsáhlý a každý si jej dokáže přizpůsobit svým potřebám. Přiřazení jednotlivým tlačítkům spouštění programů, nebo příkazy Windows není nikterak neobvyklé, ale vytváření maker už jen tak někde nenajdete.


Nastavení dálkového ovladače