Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Potěšení pro váš monitor: VESA držáky vyšší třídy

31.8.2012, Pavel Kovač, recenze
Potěšení pro váš monitor: VESA držáky vyšší třídy
V nedávné době jsme se zaměřili na VESA držáky pro monitory. Toto téma vás zaujalo natolik, že se mu budeme věnovat i nadále. Dnes jsme si připravili recenzi držáků vyšší třídy. Pokud tedy požadujete pro svůj monitor kvalitu, rozhodně si dnes vyberete!
ERGOTRON Neo-Flex Extend LCD Arm - pro 1 LCD na stůl (levnější varianta)

Tento držák je už podle ceny zaměřen na méně náročné uživatele. Oproti levným držákům co jsme testovali minule je sice pořád cenou docela jinde, ale v rámci dnešního testu jde zkrátka o zástupce levnějšího kousku. A jaké omezení si s sebou tedy nese?

ERGOTRON Neo-Flex Extend LCD Arm - kompletní balení
Balení (klikněte pro zvětšení)

Na první pohled je asi jasné, že držák nemá žádní zdvih. Resp. má pouze ten na tyči, a ten je v běžném provozu nepoužitelný. Musíte jej nastavit před samotnou instalací monitoru, popř. opravdu opatrně přenastavit i s monitorem. Tomu, kdo se u počítače nestřídá s ostatními členy domácnosti či kanceláře, to může stačit. Ale pohodlí to rozhodně trošku omezuje.

ERGOTRON Neo-Flex Extend LCD Arm - sestavený držák
Sestavený držák (klikněte pro zvětšení)

Samotná instalace držáku nevyžaduje prakticky žádného speciálního nářadí. Stačí jen sesadit a lehce dotáhnout červíky pomocí přiloženého imbusu. Poté již našroubovat monitor (opět bez šroubováku a jen rukou) a můžete se kochat svým monitorem.

ERGOTRON Neo-Flex Extend LCD Arm - přišroubovaný monitor
Přišroubovaný monitor a hlava (klikněte pro zvětšení)

Noha je provedena jako postupně se zvyšující schody na kloubech. Díky tomu má sice velký dosah a dobře se s ní manipuluje, ale držák zkrátka nemá klasický zdvih.

ERGOTRON Neo-Flex Extend LCD Arm - polohovatelnost držáku
Polohovatelnost

Možnosti polohování jsou slušné. Samozřejmě ale chybí rychlý zdvih, který nahradil již klasičtější a levnější posun po tyči, který je však pro rychlé nastavení nepraktický. Obvykle si nastavíte držák jen jednou a už s ním nikdy hýbat nebudete, tedy v rámci jednoho monitoru. Vzdálenost od tyče je celých 55 cm a díky dobré konstrukci ji lze zkrátit i na nula, resp. záporné číslo. Záleží však na tom, kolik máte za stolem místa. Pevnost ve spojích je velmi dobrá, a to hlavně díky tomu, že umožňují pouze otáčení. Není zde žádný zdvih v kloubech.

ERGOTRON Neo-Flex Extend LCD Arm - hlava s regulovatelnou pružinou
Hlava s regulovatelnou pružinou

Hlava umožňující pivot je prakticky stejná jako u předchozích dvou Ergotron držáků. Vlastně se liší hlavně designem a velikostí pružiny, která je v tomto případě trošku menší, ale i tak drží monitor dostatečně.

ERGOTRON Neo-Flex Extend LCD Arm - upevnění kabelů
Upevnění kabelů (klikněte pro zvětšení)

K uchycení kabelů slouží jednoduché klipsny které tvoří jakýsi tunel. Bohužel onen tunel není až tak velký a dva kabely se zde vměstnají jen tak tak a třetí (například USB) už bude opravdu oříšek. Na druhou stranu, USB kabel můžete protáhnout oky v samotném rameni. Rozhodně by bylo ale elegantnější, pokud by byl tunel trošku větší a kabely se vešly k sobě.

Celkově jde o držák, který si zaslouží pozornost. Tedy v případě, že nevyžadujete rychlý zdvih. V tom případě vám poskytne perfektní konstrukci, zajímavý design a hlavně jednoduchou instalaci. Nečeká na vás žádné úskalí v podobě složité montáže nebo nepevných spojů. Navíc umožňuje pivot oddělený od náklonu. To je u levnějších držáků tohoto typu docela problém.
 
Ergotron Neo-Flex Extended LCD Arm
Vlastnost
Hodnota
Počet monitorů/TV
1
Nosnost
3,1-9,1 kg
Odsazení od tyče
0-55 cm
Náklon nahoru/dolů
75°/5°
Náklon do stran
180° (360° celý držák)
Pivot
Ano 360°
Zdvih
26-49 cm
Rozměry monitoru/TV
do 24"
Provedení
Montáž na stůl
VESA rozteč
75, 100 mm