Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Potěšení pro váš monitor: VESA držáky vyšší třídy

31.8.2012, Pavel Kovač, recenze
Potěšení pro váš monitor: VESA držáky vyšší třídy
V nedávné době jsme se zaměřili na VESA držáky pro monitory. Toto téma vás zaujalo natolik, že se mu budeme věnovat i nadále. Dnes jsme si připravili recenzi držáků vyšší třídy. Pokud tedy požadujete pro svůj monitor kvalitu, rozhodně si dnes vyberete!
Lenovo Radial Arm - pro 1 LCD na stůl i stěnu (klasičtější konstrukce)

Posledním dnes testovaným kouskem je model od Lenova. Ten má konstrukci podobnou s Ergotron Neo-Flex, avšak rozdíly tu jsou. Tím hlavním je celkově hodně odlišný design. Držáky Ergotron si zkrátka svůj design ± drží a je pro někoho trošku ulítlý. Naopak ten od Lenova se drží pěkně při zemi. Jednoduchá lichoběžníková ramena s kruhovými otvory jako odlehčení v konstrukci jsou zkrátka typickým příkladem strohosti firmy Lenovo, kterou předvádí i u svých notebooků. Strohé a účelné, to platí právě pro notebooky, a pro tento držák vesměs také.

Lenovo Radial Arm - kompletní balení
Balení (klikněte pro zvětšení)

V balení najdete držák téměř složený. Musíte jen nasadit rameno na tyč a k tyči připevnit sponu držící na stole. Pomocí rychloupínáku (znáte například z jízdního kola) zaaretujete polohu a výšku ramene na tyči. Díky tomu není až tak těžké měnit polohu i s přišroubovaným monitorem. Pořád to však vyžaduje trošku trpělivosti a rozhodně si nebudete měnit zdvih každých pár minut.

Lenovo Radial Arm - sestavený držák
Sestavený držák (klikněte pro zvětšení)

Lenovo Radial Arm - rychloupínací šroub pro změnu výšky držáku
Rychloupínací šroub pro změnu výšky (klikněte pro zvětšení)

Rychloupínák je sice pěkně pohotový, ale designově až tak pěkný není. Celkově působí držák více průmyslově.

Lenovo Radial Arm - kulová hlava pro pivot a náklon
Kulová hlava pro pivot a náklon (klikněte pro zvětšení)

Asi největší nevýhodou oproti držákům Ergotron je hlava držící monitor. Ta je totiž provedena v klasickém kulovém kloubu, který je svírán čtyřmi šrouby. Pokud máte těžší nebo lehčí monitor než na jaký je nastaven z výroby, musíte docela dlouho zkoušet různě dotahovat a povolovat šrouby. Navíc při manipulaci s monitorem si vždy hnete ve dvou osách. Naproti tomu u Ergotron držáků vždy víte přesně, zda monitor naklápíte nebo otáčíte (pivot). Lenovo zkrátka ušetřilo na dvojité hlavě a oba pohyby sloučilo do jednoho kloubu. Navíc tento kloub může mít problém s udržením těžšího monitoru a rozhodně vám nepomáhá při pohybu směrem nahoru. Zde pružina zkrátka dělá daleko lepší službu.

Lenovo Radial Arm - polohovatelnost
Polohovatelnost

Polohování je docela slušné. Navíc držák udržel i těžký monitor bez sebemenších problémů. Oproti Ergotronu však již měl znatelnou vůli v kloubech a celkově je pohyb méně jistý. Zdvih na trubce je od 7 do 36 cm (měřeno ke středu hlavy). Odsazení od tyče je od 0 do 55 cm. Avšak to pouze v případě, že je držák uchycen na stole. V případě přišroubování ke zdi se odsazení zmenší na 15 až 55 cm. S největší pravděpodobností však budete držák provozovat na stole, a přišroubování ke zdi je spíš takový bonus.

Lenovo Radial Arm - uchycení kabelů
Uchycení kabelů (klikněte pro zvětšení)

Pro uchycení kabelů jsou zde připraveny tři příchyty na rameni a jeden na tyči. Mají dostatečnou velikost klidně i na 4-5 kabelů. Jsou navíc dobře řešeny, takže i pokud jsou plné, tak kabely dobře drží.

Lenovo Radial Arm - uchycení kabelů
Uchycení kabelů (klikněte pro zvětšení)

Jako celek tento držák funguje velmi slušně. Cena je totiž i o cca 600,- nižší než u předchozího, koncepčně podobného, Ergotronu. Musíte se však spokojit s jednodušší hlavou, která neposkytuje tolik kvalitní pohyb monitoru. Také rameno nejblíže středové tyči je hodně krátké a jeho otáčení je prakticky nemožné, tedy v případě, že je na rameni zavěšený monitor. Je potřeba si toto rameno nastavit ještě před samotnou montáží monitoru, nebo mít trošku trpělivosti poté.

Co je však na tomto držáku velmi zajímavé, je možnost jej přišroubovat i na zeď. Naohýbaný plech, co drží na stole, funguje i tak, že jej lze přišroubovat ke zdi. Oficiálně se tím sníží nosnost o dvě kila, protože přibude vlastně jedna páka na tomto plechu.

Lenovo Radial Arm
Vlastnost
Hodnota
Počet monitorů/TV
1
Nosnost
8/11 kg (zeď/stůl)
Odsazení od tyče
0-55 cm
Náklon nahoru/dolů
40°/40°
Náklon do stran
360°
Pivot
Ano 360°
Zdvih
7-36 cm
Rozměry monitoru/TV
do 30"
Provedení
Montáž na stůl i zeď
VESA rozteč
75, 100 mm