Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Potěšení pro váš monitor: VESA držáky vyšší třídy

31.8.2012, Pavel Kovač, recenze
Potěšení pro váš monitor: VESA držáky vyšší třídy
V nedávné době jsme se zaměřili na VESA držáky pro monitory. Toto téma vás zaujalo natolik, že se mu budeme věnovat i nadále. Dnes jsme si připravili recenzi držáků vyšší třídy. Pokud tedy požadujete pro svůj monitor kvalitu, rozhodně si dnes vyberete!
Ergotron MX Desk Mount Arm - pro 1 LCD na stůl (designovka)

Ergotron MX Desk Mount Arm

Držák Ergotron MX Desk Mount Arm ukázal docela neotřelý design, který se může a nemusí líbit. Osobně mám raději trošku techničtější design, ale je to opravdu na vás. Konstrukčně je držák velmi povedený a vlastně nemám, co bych mu vytknul. Pokud si jej chcete pořídit pro menší monitor, tak si však dejte pozor na to, jak jej chcete mít vysoko. Maximální výška osy monitoru je 33,5 cm, což by nemuselo všem stačit. Pokud tedy chcete o něco lepší ergonomii a nevyžadujete přímo design MX, tak je asi lepší rovnou koukat po LX verzi.
 
 
Ergotron LX Desk Mount Arm - pro 1 LCD na stůl (technicky to nejlepší)

Ergotron LX Desk Mount Arm

LX verze poskytuje vyšší zdvih, a to také díky možnosti si jej doregulovat na tyči. Celkově je tuhost držáku o malinký kousíček lepší. Možná to je jen pocitové, nebo zapůjčenými kusy, ale zkrátka z držáku jsem měl o něco lepší pocit, než u MX varianty. Při posazení stejně těžkého monitoru (cca 10 kg) se ramena ani nehnou a pokud se hnou, tak je stačí pružinou dotáhnout. Navíc tato varianta umožňuje pivot v 360°, a tak si můžete vybrat směr, kam zrovna monitor otočíte. Cenově je velmi podobný ne-li stejný s MX. Proto vyhrává v tomto pomyslném duelu. Další bodík pro LX je otestování na 10 000 cyklů, které je u držáku zkrátka nevídané. Prakticky jde o produkt na celý váš život.

Oba předchozí držáky mají lesklý povrch, který je však už z výroby lehce a záměrně "ušmudlaný". Onen vzhled, který vidíte na fotkách není dán tím, že by na držáku byl vidět každý otisk prstu, ale on ten povrch zkrátka takový je sám o sobě. Toto drobné žíhání má za následek to, že na něm nejsou vidět žádné otisky. Docela zvláštní přístup, ale funguje. Osobně jsem si tento povrch docela oblíbil, protože je "špinavý" pořád stejně a nikdy nebude jiný.
 
 
Ergotron Neo-Flex Extend LCD Arm - pro 1 LCD na stůl (levnější varianta)

Ergotron Neo-Flex Extend LCD Arm

Další Ergotron a opět skvělá konstrukce. Tentokrát je na držáku vidět jiný povrch, který je matný a někomu asi bude vyhovovat tento vzhled víc. Je vyroben z hliníkové slitiny a má tak modernější vzhled. Cena je také velmi příznivá, a tak pokud nevyžadujete okamžitý nastavitelný zdvih, tak je tento držák zcela ideální. Pokud si však připlatíte kolem 500-600 korun, tak je rozhodně lepší volba Ergotron LX.
 
 
Lenovo Radial Arm - pro 1 LCD na stůl i zeď (klasičtější konstrukce)

Lenovo Radial Arm

Poslední testovaný kus od Lenova ukázal hlavně to, jak jsou držáky Ergotronu dobré. Lenovo Radial Arm rozhodně není špatný, ale oproti Ergotronu mu zkrátka do dokonalosti něco chybí. To něco je hlavně kvalitní hlava umožňující pivot a náklon jako samostatné pohyby. To zkrátka kulová hlava neumí a vy budete neustále monitor rovnat. Jisté ospravedlnění je v tom, že Lenovo je o dalších 500 korun levnější než koncepčně podobný Ergotron Neo-Flex. V porovnání s předchozím testem je Lenovo zhruba na úrovni Stell SHO1032 s tím rozdílem, že Lenovo má lepší polohovatelnost, pivot a celkově je o něco tužší. Tomu odpovídá i cena. Jako bonus dostanete možnost přidělat držák i na zeď, to se jen tak nevidí.
 
 
Vyhlásit vítěze testu je docela jednoduché. Je jím Ergotron LX Desk Mount Arm, který je neuvěřitelně bytelný a poskytuje vše, co od držáku na stůl požadujete. Pokud však nepožadujete okamžitý zdvih, tak je vítěz Ergotron Neo-Flex Extended LCD Arm.


Ocenění TREFA - Světhardware.cz


Ocenění TREFA získává Ergotron LX Desk Mount Arm
za perfektní polohování a konstrukci. Logo ocenění je ke stažení zde.


Za zapůjčení všech držáků v testu děkujeme obchodu Mironet

Mironet

Vyžadujete u LCD monitorů dobrou ergonomii?
V anketě šlo hlasovat od 31.8.2012 do 29.8.2013. Počet hlasujících: 33
Ano, je to jedno z hlavních kritérií při výběru.64 %
Ano, ale jsem ochoten ji obětovat a řešit přídavným držákem.27 %
Ne, ale vadí mi to.6 %
Ne, neřeším.3 %