Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pouzdro NoahArk pro Dell Axim x50v

21.9.2006, Pavel Bureš, recenze
Pouzdro NoahArk pro Dell Axim x50v
Ne všichni uživatelé jsou ochotni za pouzdro pro kapesní počítač zaplatit např. 800 Kč. Někteří se spokojí s menší elegancí, místo pravé kůže zvolí synteticky vyrobenou atp. Dnes se podíváme na pouzdro, které za přiměřenou cenu nabízí dostatečnou ochranu PDA a umožňuje nošení na opasku.
Pouzdro do redakce dorazilo v průhledném plastovém obalu. Po vybalení jsem se zaradoval, neboť výrobce přidal i klip na opasek. Použité řešení ale nepatří mezi ta nejšťastnější, neboť do PDA je třeba namontovat šroub, který následně zapadne do klipu. Protože se jedná o šroub, je třeba ho důkladně utáhnout, jinak se používáním po několika dnech uvolní a pouzdro spolu s PDA může spadnout na zem.




Další nevýhodou upevňovacího mechanismu je nedostatečná délka šroubu. Klip se tak při otáčení dotýká kůže, což bude za několik měsíců na pouzdru znát.

Axim do pouzdra zapadne, ale obal má několik milimetrů vůli, takže PDA "nesedí" úplně přesně. V tomto ohledu nedám dopustit na pouzdra Krussel, ve kterých se PDA ani nehne. S možností pohybu Axima souvisí také fakt, že pokud je PDA zasunuto úplně na doraz, špatně se ovládají boční tlačítka, zejména zámek PDA (viz foto).


Neodpustitelnou chybou výrobce vidíte na obrázku – tlačítko pro zapnutí je skryto pod koženým lemem a velmi špatně se tiskne. Při používání narazíte na další nesnáz spojenou s konstrukcí pouzdra. Kůže okolo displeji trochu odstává a v určitých chvílích může vadit práci se stylusem, např. když zavíráte aplikaci křížkem v pravém rohu. Souvisí to také s tím, že kůže v rozích zasahuje do prostoru displeje, zvláště majitelé univerzálních stylusů (které jsou na konci širší) tohle pocítí.


V odklopitelné části pouzdra najdete dvě kapsičky pro paměťové karty velikosti Secure Digital a 3 chlopně pro uložení navštívenek nebo platebních karet. Čtvrtá kapsička je největší, ale např. občanský průkaz se do ní nevejde (chybí cca 3 mm). Pokud se pozorně podíváte na následující fotku, uvidíte skvrnu (nejspíše od lepidla). Na první pohled není znečištění znatelné, ale je to škoda, pouzdro NoahArk tak ztrácí cenné body. Doufejme, že se jedná o vadu jen jednoho kusu.


PDA v pouzdře není možné synchronizovat v kolébce, což je ale dáno konstrukcí kolébky, nikoli pouzdra. V horní části je vyříznut otvor na připojení sluchátek, bohužel je příliš úzký a celý konektor jím neprotáhnete.



Přestože jsme se zaměřili obzvlášť na zápory, pouzdro NoahArk patří mezi ta lepší pouzdro v ceně do 400 Kč, která je možná zakoupit. O tom, že existují pouzdra mnohem horší než NoahArk (ale za stejnou cenu), si povíme v jedné z příštích recenzí.Testované pouzdro ve srovnání např. s Krusellem neobstojí, ale obě pouzdra jsou z jiné cenové skupiny, takže je lze jen velmi těžko objektivně srovnávat.



Cena
Krátký upevňující šroub
Klip na opasek
Odstávající kůže okolo displeje
Cena v době psaní recenze: 390 Kč včetně DPH

Pouzdro k otestování zapůjčil internetový obchod MP3hifi.cz, děkujeme.