Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Project Gutenberg - Digitální Alexandrijská knihovna moderního věku

23.9.2002, Petr Hájek, recenze
Project Gutenberg - Digitální Alexandrijská knihovna moderního věku
Na internetu lze občas narazit na neuvěřitelné věci - dnes bude řeč o skupině nadšených lidí, která dává už desítky let dohromady digitální knihovnu světové literatury dostupnou zdarma pro všechny uživatele netu. Některé tituly, které obsahuje, by se velmi stručně daly charakterizovat jako "V Čechách k nesehnání" a "úplně zdarma"...
Project Gutenberg (dále jen PG) je internetový projekt skupiny lidí, která zpřístupňuje díla světové literatury široké veřejnosti. Historie vzniku a události, se kterými jsou tyto stránky spojeny, jsou natolik obsáhlé, že Vám doporučuji si o nich přečíst v sekci HELP/FAQ na homepage, stojí to za to.

Vyhledávat na stránkách PG můžete buď podle autora nebo titulu, lze rovněž stáhnout kompletní seznamy Autorů a Titulů řazené podle abecedy. Je tu k dispozici i text s knihami plánovanými do budoucna a daty, kdy bylo jaké dílo zařazeno. Vyhledávání samotné je velmi příjemné a zároveň jednoduché, není problém rychle najít to, co člověk hledá, a to je důležité.

Řekněme, že nás zajímá třeba autor Alexander Dumas. Jeho nesmrtelní Tři mušketýři (…v dětstvá mě deprimovalo, proč tři když vlastně čtyři!?) v mnoha filmových zpracováních jsou jistě všeobecně známým příběhem. Všechny jeho knihy o Mušketýrech najdete na stránkách PG samozřejmě také, ale z desítek dalších titulů téhož autora vybírám některé další, méně známé lahůdky:
  • Muž se železnou maskou
  • Markýz de Ganges
  • Ali Pacha
  • Borgiové (scifisté, neplést s Borgy…!)
  • Louise de la Valliere
  • Vikomt de Bragelonne
  • La Dame aux Camelias (Dáma s kaméliemi)
  • Hrabě Monte Christo
  • Černý tulipán
  • + Asi 15 dalších

Pravý ráj na zemi (vlastně spíš na netu) historika a milovníka kvalitní literatury.

Z titulů, co jsem já osobně sháněl a které jsem si ihned obstaral, to byla jednak kompletní sbírka knih od Sira Arthura Conana Doyla o Sherlocku Holmesovi, obsahující díla o kterých jsem v život neslyšel (A scandal in Bohemia – Skandál v Čechách) a za druhé bibli všech strategických a vojenských nadšenců, první knihu o strategii a taktice (jejíž nadčasové pravdy stále platí) napsanou mudrcem Sun-Tzu před tisíci lety.

Knižní fajnšmekři jistě zajásali, protože některé tituly (no, některé, spíš hodně titulů) v Českém překladu buď neseženete nebo se prodavači tváří značně natvrdle a nejeví chuti vůbec připustit, že dotyčné dílo či autor vůbec existuje, natož aby ho tak ještě někdo vydal…

Zapomeňte na tituly jako „Mexická kráska“, „Věrné milování“, „Pistolníci z Arizony“ a jiné skvosty dnešní doby, na PG naleznete pouze a výhradně knižní osobnosti. Protože nelze distribuovat knihy, na které vlastní nějaká banda nebezpečných manažerů a překrucovačů paragrafů (občas se jim taky říká právníci) copyright, najdete většinou díla starší roku 1923, ale to vůbec není na škodu. Novinky seženete stejně v knihách nebo antikvariátech a tyto exotické knihy by u nás nikdy nikdo nevydal, protože vydávat (z pohledu vydavatelství) nějakou historickou šílenost s prodejností 50ks se z obchodního hlediska prostě nevyplatí.

Mezi známější autory které tu nalzenete patří (velmi namátkou) třeba Mark Twain, William Shakespeare, Poe, Dante, Edgar Rice Burroughs, Lewis Caroll a nepřeberné množství dalších.

Většina textů je English, ale dají se najít i některé jiné jazyky. Všechny texty jsou dostupné v klasických TXT souborech, občas HTML (tyto jsou s obrázky), výjmečně DOC nebo nějaký exotičtější formát, ale nic co by člověk třeba ve Wordu během 1 min. nezkonvertoval do libovolného směru. Navíc, na formátu TXT (nebo ho můžeme nazvat třeba Plain-ASCII, to je jedno…) není naštěstí co pokazit a přečtete jej na jakékoliv platformě, od mobilních telefonů až po Solaris. Další příjemnou vlastností TXTů je fakt, že zabírají díky své „syrovosti“ minimum místa – kniha se 3,000,000 znaky se v pohodě ZIPne na jednu disketu, idylka, co říkáte?

A teď pozor, knihovnu, která by Vám zabírala většinu bytu, ba přímo nebál bych se říct několik bytů (mimochodem, teď nemyslím byt jako „bajt“ ale jako „byt“ na bydlení… !), nacpete na pár CD. V textech můžete vyhledávat, tisknout, citovat z nich, zkrátka – proč v digitálním věku nevyužít těchto vymožeností? Co si ale budem povídat, taková pěkná knížka v pořádné vazbě a s ilustracemi má taky něco do sebe…

Ale naštěstí autoři PG nespí na vavřínech, jak sami říkají, v momentě, kdy to přenosové a kapacitní technické parametry učiní reálným, začnou se knihy distribuovat i s obrázky, což by bylo jedním slovem fantastické.

Tak… Nezbývá než Vám popřát ať najdete to co hledáte a autorům PG ať jsou tu ještě dlouho, předlouho…

Oficiální stránky Projektu Gutenberg naleznete na adrese http://promo.net/pg/.