Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ProView PS776i: Zlatá střední cesta

18.6.2004, Petr Svoboda, recenze
ProView PS776i: Zlatá střední cesta
Tato "sedmnáctka" spadá svými parametry i cenou okolo 16 tis. Kč do střední kategorie LCD monitorů, tedy k tzv. mainstreamu. Určitě však nezapadne. To, čím vás tento panel zaujme nebudou ani tak jeho „papírové“ parametry, jako spíše skutečná využitelnost.
Kapitoly článku:
Parametry obrazu

Při testování se potvrdily mírně nadprůměrné hodnoty jasu a kontrastu. Rozlišit bylo možné bez problémů i nízká procenta odstínů šedi či barevných škál, v tmavých místech se pruhy slévaly při více než 95%. Pro běžnou práci maximálních hodnot ani zdaleka nevyužijete, vysoký jas se však může hodit při sledování filmů či hraní her. Obraz netrpěl ani žádnými zjevnými vadami v podobě vadných pixelů – nenašli jsme ani jeden. Tady je však namístě poznámka, že zatímco dříve byly tyto vady běžné, dnes se objeví téměř výhradně u entry-level modelů, kam však náš monitor nepatří.

Jedinou vadou na kráse je tak ne zcela rovnoměrné podsvícení. Testovaný přístroj měl tmavší levý horní roh a poměrně výrazně světlejší pravou stranu zobrazovací plochy.

Plynulost zobrazení

K měření jsme použili program TFTtester, který prokázal, že proklamovaných 16 ms není žádným výmyslem. Ač jsou na trhu i rychlejší monitory, troufám si tvrdit, že takto krátká doba odezvy zcela postačí všem uživatelům.
TFTtester vykresluje na obrazovce malý čtverec, který se pohybuje konstantní rychlostí. Rychlost odezvy se pak určuje délkou ohonu za čtvercem. Během testu se rychlost pohybovala mezi 16,4 až 17 ms.

Obr. 8 – Obrazovka programu TFTtester stažená do schránky
(klikněte pro zvětšení)


Obr. 9 – Obrazovka programu TFTtester – na fotografii
(klikněte pro zvětšení)

Zobrazovací úhly

Výrobce popisuje viditelné úhly značně optimisticky, skutečnost je o poznání horší. Při větší odchylce od středu než 30° (tedy horizontálním úhlu 60°) se už obraz zabarvuje do žluta, u vertikálního úhlu i velmi malá odchylka (cca 20°) způsobí výrazné ztmavení a šedomodrý nádech. Monitor je tak vhodný pro uživatele, kteří plánují jeho využívání s pevnou polohou pozorovatele, tedy typicky např. v kanceláři.

Závěrečný komentář

Mé dojmy z testovaného monitoru jsou veskrze kladné. Nehodí se sice pro využití v profesionální grafice (vadou bude nejvíce nerovnoměrné podsvícení a omezená možnost nastavení barev), pro domácí či kancelářské uživatele však může být trefou do černého. Za příznivou cenu dostanete LCD s dobrým jasem a kontrastem, ostrým obrazem, vestavěnými repráčky a více než příznivou dobou odezvy. Potěší i příjemný design a rozměry, díky kterým si ušetříte místo na stole.

Kladné stránky
  • Rychlá odezva
  • Jas a kontrast
  • Připojení přes DVI

Záporné stránky
  • Zobrazovací úhly
  • Podsvícení displeje

Cena vč. DPH: 15 355 Kč doporučná koncová včetně DPH
Záruka: 24 měsíců

Za zapůjčení monitoru k recenzi děkujeme společnosti: ProCA spol. s r.o.