Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První na světě s procesorem XScale: LOOX !!

22.3.2002, Zdeněk Michálek, recenze
První na světě s procesorem XScale: LOOX !!
Plníme slib a přinášíme krátkou recenzi prvního PDA na světě, využívajícího nový procesor Intelu - XScale. Zajímavého je na něm více: modulární provedení, možnost využití jako telefon a komunikátor (s GSM/GPRS modulem), německy důkladná konstrukce a pěkný design.
LOOX mě trochu zklamal. Ne, nemůže za to on - spíše má nepozornost, s níž jsem četl tiskové zprávy o LOOXu. V nich bylo uvedeno, že LOOX má modul pro GSM hovory a GPRS datové přenosy - ale nějak mě nenapadlo (a přitom mělo), že tento modul je dodáván SAMOSTATNĚ - neboli v řeči iPAQu se jedná o GSM jacket, samostatně dodávaný modul, který se nasune na LOOX zespodu.

Ale pěkně popořádku. Model Siemens SX45, předchůdce LOOXu, je prvním masově vyráběným WindowsCE PDA, který v sobě má zaintegrovaný "GSM mobil" použitelný jak pro hovory, tak pro datové přenosy. Z hlediska uživatele má SX45 dvě nepříjemné nevýhody: hmotnost (zhruba 300g není právě málo) a procesor (MIPS, který nebude podporován OS PocketPC 2002 - díky čemuž lze očekávat problémy s novým software). SX45 je tak typickým reprezentantem řešení "vše v jednom".

Naproti tomu LOOX je prezentován jako "modulární" řešení. Modulárním je míněna ta skutečnost, že GSM/GPRS část je odnímatelná. Řekl bych, že hlavním důvodem pro tvorbu "modulární" koncepce byla právě celková vysoká hmotnost přístroje, způsobena přídavnými bateriemi v GSM modulu. Je to dost těžko pochopitelné (hmotnost nejlehčích kompletních mobilů je - ve srovnání s hmotností modulu - sotva poloviční), takto pojaté "modulární" řešení mě ale příliš neuspokojuje: PDA bez komunikačního modulu je prostě jenom běžné PDA (byť s novým procesorem) a PDA s komunikačním modulem je zase velké a těžké pro použití jako komunikátor. Takže - v roli komunikátoru pro mě stále vyhrává Handspring Tréo, byť s PalmOS a výkonnostně o pár tříd níže.




LOOX byl oficiálně představen na tiskové konferenci dva dny před začátkem CeBITu (není divu, jeho výrobu i prodej má na starosti právě německá část Fujitsu - Siemens). jeho největší zajímavostí (a předností) je procesor - XScale je nástupce řady Intel StrongARM procesorů se sadou instrukcí zpětně kompatibilní se svými předchůdci. Jejich rychlost začíná na dvojnásobku dnešního StrongARM taktovaného na 206MHz (tj. na 400MHz) a končit by měla (zatím) někde kolem 800MHz.

Základní parametry:
  • OS MS Pocket PC 2002
  • integrovaný BlueTooth modul pro bezdrátové přenosy v pásmu 2,4 GHz (vypínatelný)
  • IrDA
  • USB, RS232 (přes kolébku)
  • Li-Ion polmerové baterie, 1520 mAh (300 hodin ve standby režimu, 12 hodin provozu, až 24 hodin provozu s přídavným bateriovým modulem)
  • CompactFlash TYPE II a současně SD rozšiřující slot
  • 32M ROM, 64M RAM
  • Intel XScale PXA250 CPU / 400MHz
  • transflektivní displej 3,5", 16bitová barva (65 536 barev), rozlišení 240 x 320, bod 0,22mm
  • hmotnost 175g
  • vestavěný mikrofon, reproduktor, jack pro připojení sluchátek
  • software: PocketPC 2002, Fujitsu Siemens Computers Speed Menu, Plugfree (Bluetooth software), ACDSee, KSE Truefax, F-Secure, FILE Crypto PE, Web Info Systems Informant

Zajímavostí bylo, že původní zprávy mluvily o kmitočtu CPU 300Mhz (nikoliv 400MHz, jak tomu bylo u vzorku). Podle informací od zástupce firmy měly první XScale procesory problémy s frekvencí 400MHz, které však byly do CeBITu údajně vyřešeny, takže již první produkční kusy LOOXů by měly běžet skutečně na 400MHz.



Shora je zřetelně vidět krytka IrDA portu (druhé nejlepší umístění - nesnáším, když IrDA je uprostřed boční strany, kde jej zakryje ruka - typické pro přístroje asijské provenience), JogDial s potvrzovacím tlačítkem a SD/MMC slot. JogDial má výrazně kratší a tvrdší chod proti "staré" SX45, což omezuje jeho použití na řízení stylu "nahoru" - "dolů".





GSM modul v expozici nebyl - takže pro ilustraci přikládám snímky z Internetu. Z nich je patrné, o čem jsem mluvil v úvodu článku: po nasazení GSM modulu se tloušťka PDA zvětší o více než polovinu a celý přístroj se tak stane příliš velký a těžký na to, aby byl nošen v náprsní kapse a používám jako telefon.


Masová výroba začne LOOXu začne v dubnu, cena zatím ještě není oficiálně stanovena (zástupci Fujitsu - Siemens byli tajemní jako hrad v Karpatech). Předpokládá se ale cena na úrovni konkurence (Jornada, iPAQ).

Porovnání parametrů Siemens SX45 a Siemens-Fujitsu LOOX:

Ikona Odkaz na databázi
Siemens SX45
Pocket LOOX 600
TypVše v jednomModulární
LokalizaceD, UK/mezinárodníD, UK, I, F, E
Procesor150MHz MIPS R4000400MHz XScale PXA250
Paměť (MB)16 ROM, 32 RAM32 ROM, 64 RAM
Displej240x320, barevný, TFT, 65536 barev240x320, barevný, TFT, 65536 barev
Baterie1550mAh Li-Ion1520mAh Li-Ion polymer
Doba provozu z baterií150 hodin GSM zapnuté (standby)
300 hodin GSM vypnuté (standby)
cca 2 hodiny doba hovoru
300 hodin (standby)
cca 12 hodiny doba provozu
Hmotnost (g)295175
AudioVestavěný mikrofon, repro, externí headsetVestavěný mikrofon, repro, externí headset
KonektoryGPRS 900/1800MHz, IrDA, USB, option RS232, napájeníIrDA, USB, RS232, Bluetooth, napájení
Rozšiřující slotyMMC/SD, CFIIMMC/SD, CFII, rozšiřující modul (GSM/GPRS)
Operační systémPocket PC (Windows CE 3.0)Pocket PC 2002

Subjektivní pocit z práce s LOOXem je příjemný. Pokud vedle sebe položíte PocketPC 2002 PDA s procesorem ARM na 206MHz (iPAQ, Jornada) a LOOX, je nárůst výkonu citelný - ne však dvojnásobný. Neměl jsem možnost spustit na LOOXu rychlostní testy, subjektivně bych však tipoval nárůst rychlosti na cca 50%. To však může být způsobeno tím, že se jedná o vzorky (u nichž by ani sám zástupce firmy nedal ruku do ohně za to, že běží skutečně na 400MHz).

Kvalita zpracování je velmi slušná - lze ji jen máloco vytknout, německá výroba je poznat. Design je poněkud konzervativnější, vzhledem k zaměření na manažery a podnikové použití by to však nemuselo být na škodu.

Co říci závěrem ? Pokud LOOX hodnotím jako PDA, je mu možno vytknout jen málo: první na světě s novým procesorem XScale, velmi slušná výbava, hezký design, dobré zpracování.

Problém je v tom, že jsem od LOOXu očekával víc: že bude navíc skutečným komunikátorem. Takže - někdy příště...