Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Pusťte PDA k veslu !

10.7.2002, Jan Vince, recenze
Pusťte PDA k veslu !
Chcete ovládat PC ze svého PDA někde daleko u vody? Žádný problém, pokud máte Remote Desktop, PDA a trochu pevnější nervy :)
Zkotrolovat odeslané maily nebo narychlo dopsat docházku - to jsou případy, kdy se může Remote Desktop rozhodně hodit. A také pokud chcete zjistit, co Vaše sekretářka doopravdy dělá, když odjedete :)

K Remote Desktopu mě přivedla recenze Douga Raeburna, redaktora serveru Pocket Now. Testoval jsem demo, které mají pánové ze Soft Agency LLC, mimojiné autoři Remote Desktopu, na svých stránkách. Před případnou koupí rozhodně doporučuji, předejdete tak nepříjemným překvapením !



Jaký je Remote Desktop
Musím říct, že ve verzi 1.0 zvládá v podstatě všechno, co jsem od něj očekával. Už ten fakt samotný a navíc docela přijatelná cena - 14.99 dolarů - to už zákazníky může přesvědčit.

Ovládání se mi zdá docela příjemné, je tu možné nastavit akce předávané serveru (stolnímu pc) - zda se při doteku obrazovky odešle jedno či dvě stisknutí tlačítka myši, a které tlačítko to bude.

V nabídce 'MENU' je možné nastavit síť (IP adresu serveru) a vlastnosti zobrazení (frekvenci obnovování plochy a počet bodů o které bude 'skákat' posun plochy).

Pak je tu ještě login, ale tam snad ani není co dodat a help (jednostránkový, opravdu základní).


Jak funguje
Instalace je snadná (řekl bych triviální, ale ... :). Balík obsahuje dva soubory - jeden se spouští přímo na serveru (na pc ke kterému se PDA připojuje) a druhý přes ActiveSync nainstaluje klienta do PDA.

Na serveru je pak třeba přidat uživatele a jejich hesla (nemá to ale nic společného s uživatelskými účty Windows !).

K zahájení komunikace stačí připojit PDA do sítě a zadat správnou IP adresu serveru (pokud budete používat kolébku jako já, pak místo IP adresy zadejte 'ppp_peer' - tenhle způsob se hodí pro testování, ale praktický smysl to nemá žádný :)

První, co je po připojení na PDA vidět, je pár rozmazaných skvrn (možná pokud používáte rozlišení 640 x 480, tak něco rozpoznáte, ale při 1280x1024 ne). Pomocí stylusu se dá vybrat (ťuknout a táhnout) část vzdálené plochy, která se následně zvětší. Postupně se dá dojít až k čitelnému zvětšení (které je bohužel většinou až u 1:1).

Pohybovat s výřezem se dá pomocí směrových šipek na spodním panelu nebo pomocí lupy obraz oddálit, a pak zase vyříznout to, co je třeba zvětšit. Není to nijak pohodlné, ale dá se.

Obnovování je standardně nastaveno na 1 sekundu, ale při takhle krátkém intervalu bliká obrazovka natolik, že se o reálné práci nedá moc mluvit. Rozumná doba je někde kolem 7-10 sekund.

Zajímavé je předávání textu - funguje to tak, že v místě, kde je třeba něco zadat, musíte z nabídky 'TASKS' vybrat 'TEXT' a do něj pak vepsat to, co by šlo normálně přes klávesnici. Má to jednu 'mouchu' - není při tom vidět plocha, takže pokud člověk na nějaký text navazuje a po chvíli vyťukávání už neví, co to bylo ...



Podobně funguje i předávání speciálních kláves a jejich kombinací (např. Ctrl + Alt + Del - to pro případ krajní nouze :).

A zbytek už je na uživateli.


A jaký doopravdy je?
Není špatný. Alespoň mně se práce zdála vcelku příjemná. Ale berte to prosím s rezervou. Ono chtít nějak rozumně natlačit rozlišení 1280x1024 do PDA s 240x320 není zrovna procházka růžovou zahradou.

Problémy jsou s výhradními režimy (DOS, hry, ...) - v případě, že jakákoli aplikace převezme vládu nad desktopem, Remote Desktop to vzdá a vypíše hlášku ve smyslu "nevím, která bije". Pak už se nepřipojíte až do doby, kdy tu kterou aplikaci někdo ukončí přímo na serveru.

Ale na druhou stranu, program je určen k jiné, řekl bych serióznější, práci.

Nelíbí se mi ani způsob pohybu po ploše - musí se používat tlačítka nebo akce 'oddálit a přiblížit'. Stylusem by to bylo mnohem pohodlnější. Snad v příští verzi.

Pro zapomnětlivé, kteří se chtějí přesvědčit, že odeslali ten a ten mail a že smazali ten a ten soubor, bude mít Remote Desktop svoje kouzlo. Ale hrát si ve vlaku Unreal Tournament, který běží na pc 100 km daleko, to jen těžko (ale netvrdím, že to 'teoreticky' nejde :).


Cena: 14,99 dolarů

Demo: PockePC/Windows CE 3.0 (194 kb)