Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-228: elegantní NAS za rozumnou cenu

18.5.2016, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-228: elegantní NAS za rozumnou cenu
Společnost QNAP si pro tento rok připravila zbrusu nové modely NAS, mezi něž patří také elegantní TS-228. Ten je určen pro domácnosti a nabízí jednoduché zpracování se dvěma diskovými pozicemi. Jedná se také o řešení za rozumnou cenu.

Testy výkonu a spotřeby


Před testy jsme naládovali náš NAS dvěma 1TB disky Samsung SpinPoint F3. NAS komunikoval s počítačem založeným na základní desce Intel Clear Folk DH67CF (Intel 82579V) a Windows 10, a to prostřednictvím routeru Linksys E3200 (pochopitelně s gigabitovými porty) vybaveným firmwarem AdvancedTomato. Pevné disky byly nakonfigurovány v poli RAID 1 (zrcadlení), které poslouží se svým redundantním zápisem jako ochrana před ztrátou dat v případě, že by jeden z disků selhal.




Výkon


Nejdříve se podívejme na to, zda tento NAS dokáže dle očekávání naplno využít gigabitový Ethernet, a to alespoň při stahování velkých souborů. K tomu byly využity jednak fotografie a pak velké soubory (videa), přičemž program FastCopy obstaral samotné testování. Uvnitř NAS byly dva disky nakonfigurovány v poli RAID 1, což se bezesporu podepsalo na výsledcích, které mohly být lepší, a to pochopitelně při uploadu.

QNAP TS-228
download (MB/s)
upload (MB/s)
700MB soubory
105,7
55,7
2-3MB fotografie
48,6
17,1

QNAP slibuje, že i s disky v poli RAID 1 budeme moci uploadovat data přes protokol Samba rychlostí cca 88 MB/s, ovšem v našem případě bylo dosaženo propustnosti pod 56 MB/s a v případě kopírování menších souborů to bylo ještě daleko horší. Při čtení jsme se ale už dostali k hranici toho, čeho je schopné gigabitové rozhraní Ethernet, ale jak je vidět, při stahování menších souborů jde opět výkon rapidně dolů. Moc to nezachrání ani to, když jsme pomocí jednoho SSD vyzkoušeli, kam se výkon v takovém případě posune. Zhruba o 10 MB/s se zlepšila rychlost uploadu velkých souborů a o pár megabajtů za sekundu také malých, což ale v důsledku není nic, co by stálo za řeč. Přece nebudeme takovému nárůstu výkonu podřizovat to, jakou konfiguraci disků chceme využít.

Co se týče přehrávání videí, v tomto případě je možné pouze si je stáhnout, nebo si je otevřít pomocí pluginu VLC prohlížeče v dalším okně, čili se nemusíme starat o to, zda je je NAS server zvládne nebo nezvládne přehrávat.


Spotřeba


Se dvěma disky na palubě byl NAS připojen na měřák Voltcraft Energy Check 3000 a sledována byla jeho spotřeba včetně ztrát zdroje.

QNAP TS-228
spotřeba (W)
100% vytížení CPU
15,2 W
klid se zapnutými disky
13,6 W
vypnuté disky
6,5 W
pohotovostní režim
0,0 W (neměřitelné)

Když bude NAS neustále připraven se zapnutými disky, bude se jeho spotřeba pohybovat kolem 13,6 W, což je dost málo na to, aby nás musela nějak tížit. NAS ale dokáže své disky také vypnout, čímž se spotřeba propadne na polovinu a díky plánování můžeme v určitou dobu nechat NAS vypnutý, čímž se jeho spotřeba srazí k nule (v našem případě byla tak nízká, že byla nemeřitelná).

Teplota systému se dle údajů samotného NAS vyšplhala po několika hodinách práce na 43 °C, což znamená nejspíše teplotu procesoru nebo jeho blízkého okolí. Systém řízení otáček ventilátoru na to ale nijak nereagoval, protože udržoval otáčky na 1080 RPM, stejně jako když byla teplota krátce po startu pod 30 °C. O přehřívání tohoto NAS se tedy snad nemusíme bát.