Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-259 Pro+: chytrý a výkonný

22.11.2010, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-259 Pro+: chytrý a výkonný
QNAP má teď v nabídce mnoho síťových úložných zařízení typu NAS, z nichž jsme si pro recenzi vybrali dvoudiskový TS-259 Pro+. Ten slibuje vysokou datovou propustnost prostřednictvím dvou rozhraní Gb Ethernet, podporu iSCSI a mnoho dalšího.

Disk Management


Svou vlastní sekci má správa pevných disků, která bude nyní i naším tématem. K dispozici je celkem šest sekcí, které vidíte dole na obrázku.



První sekce Volume Management poslouží k hlavnímu nastavení pevných disků do čtyř základních konfigurací. Buď bude každý disk kopat za sebe, takže jejich úložný prostor bude oddělený, nebo je lze spojit do pole RAID 1 (mirroring) pro zvýšení bezpečnosti, nebo do pole RAID 0 (striping) pro navýšení výkonu, kde ale porucha jednoho disku znamená ztrátu dat na obou a pak je možné jejich prostory jednoduše spojit do jednoho oddílu pomocí JBOD. Další možností je aktivace šifrování pomocí 256bitového AES a vlastního hesla.



V dolní části pak máme shrnutí dostupných informací o pevných discích včetně jejich "zdraví" získaného pomocí S.M.A.R.T. a zcela dole pak je uvedena momentální konfigurace. V našem případě byly disky spojeny do pole RAID 1, takže výsledná kapacita byla pouze 915 GB. Diky byly naformátovány pomocí EXT4, takže v případě potřeby by neměl být problém připojit jeden z nich k počítači a data zachránit.



Tím však RAIDové možnosti tohoto NAS nekončí, však k čemu bychom tu měli dva porty eSATA na zadní straně boxu. V RAID Management si můžeme zprovoznit pole RAID 5 a RAID 6 pomocí funkce RAID Migration, tudíž lze z jednoho disku přidáním dalších vytvořit pole RAID 1/5/6, z pole RAID 1 vytvořit RAID 5 a 6 a nakonec z pole RAID 5 udělat RAID 6.



Sekce HDD Smart nám zprostředkuje informace o kondici pevných disků, nabídne podrobné informace o nich včetně teploty a výpisu S.M.A.R.T. a umožní je také otestovat, což zabere u 1TB modelu buď 2 minuty, nebo při kompletním otestováním téměř 4 hodiny. Nakonec je tu záložka s nastavením, kde si můžeme nastavit teplotní práh, po jehož překročení se ozve alarm a případně se zašle upozornění na e-mail či mobil a také lze naplánovat pravidelné kontroly disků.



V Encrypted File System lze spravovat zašifrovaný oddíl, přičemž tento NAS podporuje 256bitové AES a v sekci iSCSI pak lze zprovoznit tento standard pro přenost SCSI příkazů přes IP protokol. A nakonec lze ve Virtual Disk připojit virtuální pevný disk, tedy vzdálený disk na cizím serveru.


Access Right Management


Další skupina odkazů se bude dotýkat samotných uživatelů, uživatelských skupin a přístupových práv do složek. Očekávat bychom tedy měli tradiční systém, s nímž se setkáváme i u jiných lepších NAS.



První ze čtyř sekcí Users se bude starat o uživatele a jejich účty. Ty můžeme tvořit (i hromadně), mazat, upravovat, importovat a přiřazovat do skupin.



V sekci User Groups, čili uživatelských skupin máme podobné možnosti, pouze zde samozřejmě nejde o hesla. Díky skupinám sdružujícím více účtů pak lze efektivněji nastavovat práva, přičemž výchozí dvě skupiny jsou administrátoři a anonymní uživatelé.



Přiřazování práv pro jednotlivé skupiny probíhá ve zvláštním okně, kde můžeme nastavit práva pouze pro čtení, čtení i zápis, nebo přístup do dané složky zakázat. Administrátoři mají bezvýhradný přístup všude, zatímco anonymové mohou všude pouze číst a zapisovat pouze do Public.



Třetí sekce Share Folders (Shares), tedy sdílených adresářů, nám ukáže jednotlivé adresáře, kolik zabírají místa na disku, kolik mají podadresářů a kolik souborů. Můžeme je nechat schovat, nastavit k nim přístup pro určité uživatelské skupiny, nastavit přístup pomocí protokolu Network File System, či WebDav. V záložce ISO Share Folders lze připojit uložený obraz disku jako virtuální disk a nakonec Folder Aggregation dovolí spojit všechny sdílené adresáře pod jeden "portal folder".



Nakonec můžeme v Quota stanovit, kolik mohou daní uživatelé využít úložného prostoru. V prvé řadě je nutné nastavit výchozí hodnotu pro všechny uživatele a teprve pak lze u jednotlivých uživatel tuto hodnotu měnit.