Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-259 Pro+: chytrý a výkonný

22.11.2010, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-259 Pro+: chytrý a výkonný
QNAP má teď v nabídce mnoho síťových úložných zařízení typu NAS, z nichž jsme si pro recenzi vybrali dvoudiskový TS-259 Pro+. Ten slibuje vysokou datovou propustnost prostřednictvím dvou rozhraní Gb Ethernet, podporu iSCSI a mnoho dalšího.
Nyní se konečně podíváme na to, jak QNAP TS-259 Pro+ pracuje v praxi, ovšem jeho možnosti jsou velmi široké, takže si nevyzkoušíme všechno. Důležitým faktorem ale pochopitelně je rychlost přenosů dat a o to teď půjde především, ale začněme od začátku.

Pokud máte možnost, můžete díky výstupu D-Sub sledovat průběh nabíhání systému. Tento QNAP je v podstatě normální počítač s procesorem x86 vybavený upraveným linuxovým systémem (Linux QNAP 2.6.33.2), což je rozhodně dobrá zpráva, neboť můžeme od něj očekávat adekvátní výkon. Start systému lze ale nejen sledovat, ale také ovlivnit, protože není nic snazšího než připojit USB klávesnici. Po nabootování operačního systému, což trvá kvůli postupně aktivovaným službám asi dvě minuty, se lze třeba pomocí výchozího účtu admin/admin přihlásit do systému a pracovat v příkazové řádce.

V samotném NAS boxu byla instalována dvojice pevných disků Samsung HD103SI s kapacitou 1 TB. Pro účely testování byla využita desktopová sestava založená na základní desce Gigabyte GA-X48-DQ6 se dvěma ethernetovými porty a 1TB disk Western Digital.


Výkonnostní testy


Podívejme se tedy nyní na to, jakých přenosových rychlostí dosáhneme při přímém připojení k desktopové sestavě založené na základní desce vybavené gigabitovým ethernetovým rozhraním (Full Duplex). Vyzkoušeny byly protokoly Samba a FTP, což následně doplnil test ATTO Disk Benchmark s pomocí namapovaného síťového disku. QNAP byl nastavený na RAID 1 (Mirroring) a disky naformátované na souborový systém EXT4.

Protokol
Upload
Download
Samba
59,7 MB/s
71,5 MB/s
FTP
38,9 MB/s
58,8 MB/s
výkon s využitím jednoho ethernetového portu

Při přenosu velkých souborů se dočkáme více než dostatečných přenosových rychlostí, které by nás neměly nijak omezovat, pokud tedy nehodláme každodenně zálohovat stovky GB dat. Přenosové rychlosti se pak budou při práci s menšími soubory pochopitelně snižovat, což ukazuje tento graf z ATTO Disk Benchmark.



Od 32kB souborů je pak již rychlost maximální, ovšem ta stejně nebude ve výsledku stejně velká, jako když budeme přenášet stejný objem dat, ale v podobě jednoho souboru, což je normální. V praxi tak budeme třeba fotografie na server přes protokol Samba přenášet asi dvoutřetinovou rychlostí a podobné je to při jejich kopírování do počítače. ATTO také ukázalo trošku podivný propad u zápisu 1MB a větších bloků dat, ovšem reálný upload je také pomalejší než download.


Ethernetové porty v tomto režimu spolupracují

Dále se podíváme na to, jak se výkon změní při využití dvou ethernetových portů. Naše testovací základní deska totiž podporuje spojení obou svých ethernetových kontrolerů pomocí IEEE 802.3ad / Link Aggregation v jeden, který pak je označen propustností 2 Gbps. Stejný protokol lze nastavit v síťové konfiguraci NAS boxu, takže tímto teoreticky dostaneme dvojnásobnou propustnost, která však může snadno předčit možnosti pevných disků, jež se tímto stanou úzkým hrdlem. Zde již byly pevné disky uvnitř boxu nakonfigurovány do pole RAID 0 (Striping), aby nás alespoň ty neomezovaly.

Protokol
Upload
Download
Samba
64,2 MB/s
76,8 MB/s
FTP
45,2 MB/s
62,4 MB/s
výkon s využitím 2 portů a IEEE 802.3ad / Link Aggregation

Propustnost oproti předchozímu případu rozhodně není dvojnásobná, ale i tak lze zaznamenat jisté zlepšení. Hlavní výhodou ale bude nejspíše stejně to, že samotný box dokáže díky tomu rychleji komunikovat se switchem, což se hodí pro svižnou obsluhu několika připojených klientů. ATTO Disk Benchmark také ukazuje, že o moc lepších výsledků se již nedočkáme.




Teploty


Nyní následují teploty systému a jeho součástí, které si měří sám a udává je v sekci s ostatními informacemi o svém stavu a momentální konfiguraci. Teplota okolního vzduchu byla kolem 22 °C.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
49 °C
51 °C
System
42 °C
45 °C
HDD 1
26 °C
33 °C
HDD 2
24 °C
32 °C
Otáčky ventilátoru
1790 RPM
1900 RPM

Jak vidíme, udávané teploty ani v nejmenším nepoukazují na to, že by měl QNAP se svým chlazením potíže. Zátěž (LOAD) zde představuje asi hodinu zapisování dat a ani poté se nedá říci, že by se disky přehřívaly. Jejich teploty jsem si ostatně ověřil pomocí infračerveného teploměru.


Spotřeba


Důležitým faktorem je také spotřeba. Pokud necháme zařízení vypnuto, ale zapojeno do sítě, vezme si něco kolem 1 W, což nelze určit přesně, protože při takto nízkých odběrech není měřák Voltcraft Energy Check 3000 zrovna přesný. Malý odběr tu ale je. Pokud zařízení bude fungovat bez zapnutých disků, jeho spotřeba bude pod 15 W a v aktivním režimu se zvýší o 12 W, přičemž zde samozřejmě záleží, jaké pevné disky máme uvnitř nainstalovány a co zrovna dělají.

Ikona Odkaz na databázi
Spotřeba
Stand-by
cca 1 W
Vypnuté disky
14,6 W
Aktivní režim
26,6 W