Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-328: trojdiskový speciál pro RAID 5

16.5.2018, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-328: trojdiskový speciál pro RAID 5
Společnost QNAP nedávno představila svůj první třídiskový NAS, který je tak určen zvláště pro disky v konfiguraci pole RAID 5. Dalším zaměřením tohoto NAS serveru jsou také multimédia s podporou rozlišení 4K.

Instalace a nastavení


Po zapojení disků a samotného NAS už jej můžeme zapnout a pokud máme zapnutý DHCP server na routeru, NAS si automaticky nastaví síť (pro konfiguraci můžete také využít webovou stránku start.qnap.com nebo aplikaci QNAP Qfinder). Stačí se tak podívat, která IP mu byla přidělena a v prohlížeči ji zadat. Pokud máte NAS zcela nový, spustí se instalace s průvodcem, kterou jsme si ukázali už v recenzi staršího modelu QNAP TS-228A. Stačí nastavit heslo, síť, úložiště, datum a čas plus další nezbytnosti, abychom se pak dostali do prostředí desktopu:
 
- klikněte pro zvětšení - 
 
Po konfiguraci NASu můžeme vstoupit do desktopového prostředí, kam se na úvod lze přihlásit pod výchozím účtem (jméno a heslo: admin). V našem případě ihned následovala výzva k instalaci nejnovější verze systému QTS 4.3.4 a už tehdy se ukázala jedna novinka, a sice syntetizovaný ženský hlas ohlašující různé události, což je mnohem vhodnější způsob než hlasité pípání a jím tvořené zvukové kódy. 
 
A jako obvykle po upgradu neuvidíme holý desktop, ale různá okna s upozorněními na novinky, vedle toho se přihlašuje také centrum podpory a co říci má také samotný systém, který v našem případě zahájil synchronizaci pole RAID. Systém nás také vyzve ke změně výchozího hesla, informuje, že jsou připraveny aktualizace aplikací a jako obvykle nabídne dokoupení licencí třeba na kamery pro zřízení dohledového IP systému nebo na exFAT. 
 
 
NAS také nabídne už delší dobu známou obdobu sponky z Office, a sice robůtka Qboost, který poskytne základní pohled na kondici našeho NASu. Odhalí tak nepotřebné soubory, nedostatek paměti a také trochu podivně fungující přehled "nejlepších 5 aplikací dle využití paměti". Když pomineme to, že aplikaci s největším paměťovým apetitem bychom těžko nazvali "nejlepší", je na první pohled vidět, že tento přehled nefunguje. On ale začne fungovat poté, co si rozklikneme tlačítkem vpravo dole celý seznam běžících aplikací. 
 
 
QNAP také upozorňuje na novou verzi aplikace FileStation, čili obdobu Průzkumníka souborů, kterému se celkem podobá. Výrobce prostě a jednoduše neustále pracuje na vývoji svého operačního systému QTS a postupně rozšiřuje jeho funkčnost napříč celým spektrem svých NAS serverů, které tak už v podstatě všechny dostaly i podporu snímků v rámci verze QTS 4.3.4 za začátku tohoto roku.