Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-451+: čtyři disky do domácnosti

19.7.2016, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-451+: čtyři disky do domácnosti
Mezi NAS pro náročnější zákazníky patří také QNAP TS-451+, který má připraveny čtyři diskové šachty a je připraven na multimédia, virtualizaci a nabídne velice slušný výkon. Hodit se tak bude do moderní domácnosti jako datové a mediální centrum.

Instalace a nastavení


Po zapojení disků a samotného NAS už jej můžeme zapnout a pokud máme zapnutý DHCP server na routeru, QNAP TS-451+ si automaticky nastaví síť (pro konfiguraci můžete také využít webovou stránku start.qnap.com nebo aplikaci QNAP Qfinder). Stačí se tak podívat, která IP mu byla přidělena a v prohlížeči ji zadat. Objevit by se měla následující obrazovka, kde budeme vyzváni ke konfiguraci a nastavení systému, pro což se využívá lokální paměť Flash, přičemž některá data budou také na samotných discích. Tento NAS je určen pro domácnosti i podniky, ale instalace nám v tomto případě nedala jako jinde na výběr, aby se programová výbava serveru mohla přizpůsobit domácímu či firemnímu prostředí. To ale vůbec nevadí, neboť vše potřebné si můžete nastavit sami dle libosti a není třeba se spoléhat na žádná přednastavení.



Po zprovoznění serveru je třeba si také nakonfigurovat pevné disky, přičemž samotný systém nabídne obvyklou konfiguraci RAID 5 pro čtyři disky. Jak je vidět, my jsme využili čtyři shodné modely WDC WD10EZEX s kapacitou 1 TB, z nichž dostaneme k dispozici 2,66 TiB. Pak je k dispozici ještě RAID 10, RAID 6, RAID 1, RAID 0 a prostý JBOD.



Systém nás ihned po konfiguraci vyzval k instalaci aktualizované verze firmwaru z 1. června 2016, což bylo ihned provedeno. Uživatel musí aktualizaci pouze schválit a pak umožnit serveru se restartovat, jinak od něj není vyžadováno vůbec nic.



NAS nám také jako obvykle nabídne instalaci základních aplikací, které můžete vidět dole na screenshotu hlavní plochy. V horní liště máme jednak tlačítko hlavní nabídky (vlevo nahoře) a pak různé funkce jako vyhledávání, správu aplikací běžících na pozadí, správu připojených zařízení, upozornění systému a možnost se odhlásit, restartovat NAS, atd. Je tu také ikonka řídicího panelu, jenž nám dá základní přehled o kondici serveru, naplánovaných úlohách, připojených uživatelích a zprávách systému.

Tento NAS můžeme považovat za univerzální s důrazem na multimédia, což je podtrženo přítomností rozhraní HDMI, na které můžeme přímo napojit třeba televizor a provozovat na něm HybridDesk Station. Tu bylo třeba nejdříve doinstalovat stejně jako jiné potřebné aplikace jako KODI, Plex Home Theatre a další. A právě v takové aplikaci KODI pro přehrávání hudby/videa a zobrazování fotografií pak můžeme využít dodávaný IR ovladač.



- klikněte pro zvětšení -

Základní systém nabídne obvyklé aplikace a nastavení, přičemž pro konečnou připravenost systému je třeba počkat na to, až se synchronizuje pole RAID, což pochopitelně záleží na jeho typu a kapacitě i počtu disků. V našem případě to se čtyřmi 1TB disky v RAID 5 trvalo cca 2 hodiny, ale v jejich průběhu můžete už bez problémů instalovat aplikace, konfigurovat systém a ukládat na disky data.