Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TVS-471: Core i3 pod kapotou

26.1.2017, Jan Vítek, recenze
QNAP TVS-471: Core i3 pod kapotou
QNAP TVS-471 můžeme považovat už za profesionální NAS vybavený v testované verzi desktopovým procesorem Core i3, čtyřmi diskovými pozicemi, vlastním displejem a se zaměřením na přehrávání i překódování videa.
QNAP TVS-471-i3-4G je NAS pro náročnější zákazníky, kteří ocení jeho kvalitní zpracování s kovovou schránkou, uzamykatelné pozice pro 4 pevné disky či SSD, informativní displej, díky němuž můžeme přímo na místě zjistit klíčové informace o nastavení a kondici systému a pak je tu v neposlední řadě také velice slušný výkon daný procesorem Intel Core i3-4150. Ano, jde o socketový desktopový procesor, s jehož spotřebou a výdejem tepla se tento QNAP vypořádává pomocí heatpipe, jež vedou od procesoru k žebrovatému chladiči umístěnému přímo před zadním ventilátorem. Díky tomu je chlazení velice efektivní a největší hluk zde dělají pevné disky.


- klikněte pro zvětšení -

Máme ale před sebou také server s běžnou cenou kolem 30 000 Kč s DPH, takže jde opravdu spíše o firemní hardware, čemuž napovídají uzamykatelné diskové pozice a také displej. Ten se bude hodit někomu, kdo potřebuje provést základní kontrolu serveru, ale nemá po ruce počítač či nic jiného, čím se k němu připojí. Dá se ale říci, že v době chytrých telefonů má tato funkce diskutabilní přínos, i když zjištění nastavené sítě přes displej je jistě rychlejší a pohodlnější než připojovat se k serveru telefonem přes webové rozhraní.

S výkonem problém tedy není, však my jsme se ani nepřiblížili plnému zatížení hardwarových prostředků tohoto serveru, a to zdaleka ani při přehrávání filmu v rozlišení 4K. Větší zátěž už vyvolá jeho konverze v reálném čase třeba do Full HD, kterou ale tento NAS také zvládne s přehledem. Nelíbit se snad může jen jeden hůře přístupný paměťový slot, ale to pouze v případě, že bychom plánovali upgrade RAM. A pak se objevily menší potíže se systémem, z nichž jedna byla vyvolána napojením nenaformátovaných disků z jiných NAS, z nichž byl tento QNAP trochu zmaten. Druhá potíž byla o hlášce o posečkání, aby byly provedeny změny v nastavení, která ne a ne zmizet, ale s tím si lze také snadno poradit.

Celkově jde o velice výkonný, ale také drahý NAS pro spíše firemní nasazení, který disponuje slušnými možnostmi pro rozšíření, a to jak možností připojení k síti, tak diskové kapacity (pomocí USB 3.0).


Plusy


+ Vysoký výkon s Core i3 Haswell pro náročné uživatele
+ Rozhraní USB 3.0, HDMI a 4x 1Gb Ethernet (rozšiřitelný o 10Gb/s)
+ Kvalitní provedení, displej a uzamykatelné diskové pozice


Minusy


- Hůře přístupný jeden ze dvou paměťových slotů
- Vysoká cena
 
 
Za zapůjčení QNAP TVS-471-i3-4G děkujeme firmě QNAP.
Za zapůjčení pevných disků WD Blue WD10EZEX (1TB) děkujeme T.S.Bohemia.

 
 
Cena v době testování: cca 30 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu: