Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qtek 8500 – 99 gramů elegance

28.6.2006, Pavel Bureš, recenze
Qtek 8500 – 99 gramů elegance
Během července se i na našem trhu začne prodávat smartphone s Windows Mobile 5. Jedná se o HTC Star Trek (Qtek 8500). Oproti jiným chytrým telefonům zaujme véčková konstrukce a moderně řešená klávesnice. Dalším kladem je nízká cena. Jde o dobou koupi?
Pozn. Informace v tomto článku se vztahují k testovacímu vzorku smartphonu, který jsme navíc měli zapůjčený poměrně krátce. Níže uvedené informace nemusí být v době uvedení finálního produktu na trh platné. Článek neberte prosím jako klasickou recenzi, ale spíše jako souhrn prvních dojmů z používání.


Balení


V krabici kromě smartphonu najdeme ochranné pouzdro, nabíječku do elektrické sítě (cca 1,7 metru), synchronizační/nabíjecí USB kabel, baterii a hands-free sadu (cca 1,25 metru od konektoru ke kratšímu sluchátku). V prodejní verzi bude nejspíš navíc uživatelská příručka a CD s ActiveSyncem.


Dodávané pouzdro je vyrobeno z koženky a látky, vnitřní plochy jsou z měkkého plyše. Pouzdro je na délku cca o 1 cm delší než Qtek, takže v něm přístroj trochu "plave". Oproti tomu výška obalu je jen o málo větší než výška telefonu, proto se smartphone z pouzdra vyndává trochu hůře. Zapínání je řešeno magnetem, k uchycení na opasku slouží kovový klip.


Na kablíku headsetu se nachází ovladač hlasitosti (šoupátko) a tlačítko pro přijetí hovoru s mikrofonem. Sluchátka jsou (ve srovnání s jinými levnými peckami) velmi robustní, do uší je třeba je tlačit trochu silněji a také o něco více tlumí okolní hluk. Po cca půlhodinovém používání mě však z nich začaly bolet uši, v tomto případě záleží na dispozicích každého uživatele. Při telefonování poskytuje hands-free dostatečnou hlasitost, bez větších problémů můžete telefonovat i v přeplněném autobuse.


Hudební poslech byl překvapivě kvalitní, basy se nevytratily úplně, ale byly zčásti slyšet. Výstup byl rovněž dostatečně hlasitý a bez šumu. Se lepšími sluchátky (cca od 600 Kč) je srovnávat můžeme jen velmi těžko, ale pokud si vzpomenu, jak "kvalitní" pecky občas uživatel dostane k jiným přístrojům, jsou sluchátka u Qteku nadprůměrné. Je škoda, že smartphone nepoužívá klasický jack 3,5 konektor.


Design


Vzhled je velmi subjektivní záležitost, ale mě i všem, kterým jsem zařízení ukázal, se Qtek líbil nebo je aspoň na chvíli zaujal. Na fotografiích však telefon vypadá nezajímavě, dojem z reálného exempláře byl alespoň u mě velmi odlišný. Smartphone (též známý pod názvem HTC Star Trek) při prvním pohledu trochu připomíná Bluetooth GPS přijímač. Dále nejspíše zaujme i časté použití kruhových prvků – čočka fotoaparátu, sklíčko kolem vnějšího displeje a tři ovládací tlačítka ve spodní části, která tvoří oblouk.


Pokud pomineme stříbrná tlačítka, ozdobu kloubu a okruží kolem čočky fotoaparátu, je telefon celý černý. Tělo je ze dvou druhů plastů – spodek obou stran je hladký, kdežto větší plocha je vroubkovaná.

Po otevření následuje pro mnohé velké překvapení. V zavřeném stavu dobře vypadající véčko se rozklapnutím změní na štíhlý elegantní stroj, kterému dominuje neobvyklá šedostříbrná klávesnice. Podobná byla použita např. v nových telefonech Motorola. Hlavním znakem této klávesnice je nulový zdvih a jen velmi nepatrné výškové oddělení jednotlivých kláves.


K ovládání telefonu slouží celkem 6 samostatných kláves a pětisměrový D-Pad. Kromě přijmutí/odmítnutí hovoru slouží barevná sluchátka k zapnutí/vypnutí smartphonu (červené), zelené tlačítko vám ukáže seznam posledních hovorů. Krátký stisk tlačítka se symbolem domečka zobrazí obrazovku Today, delší podržení (cca 2 vteřiny) ukáže rychlé menu. Odsud můžete měnit profily vyzvánění, zamknout klávesy nebo smartphone atd.


Ovládání obou tlačítek přímo pod displejem závisí na tom, kde se právě nacházíte. Akce, kterou klávesy provedou, je napsána ve spodním informačním řádku na displeji. Ve výchozím stavu levé tlačítko umožňuje vstup do menu, kdežto pravé spouští vybranou aplikaci a nebo program vyžadující pozornost (např. pokud vám přijde SMS, dostane vás pravé tlačítko rovnou do aplikace Zprávy). Jako poslední si představíme tlačítko se šipkou. To kromě mazání textu vrací uživatele na předchozí úroveň menu, dlouhý stisk vás dostane do rychlého menu (stejně jako tlačítko domeček).

Při běžné práci slouží ovládací tlačítka dobře, jsou dostatečně od sebe vzdálena, takže nehrozí současný stisk více kláves. Trochu problematické, nebo alespoň nezvyklé, je absence zdvihu a větší odpor při stisku. Původně jsem se totiž milně domníval, že k úspěšnému stisku klávesy bude stačit ji pouze jemně zmáčknout, opak je pravdou. K porovnání jsme použili klávesnici Siemensu S55, jehož tlačítka se tiskla o trochu snadněji.


Byl jsem potěšen, jelikož po cca půlhodině tréninku bylo možné D-Padem ovládat i náročnější aplikace. např. akční hry. Samozřejmě že ovládání pětisměrným tlačítkem není tak rychlé jako použití více tlačítek, přesunutí palce chvíli trvá, ale směrové šipky jsou od sebe dostatečně vzdáleny, díky čemuž jen občas omylem stisknete středovou potvrzovací část.

HTC Star Trek je véčkové konstrukce, díky čemuž se výrobci podařilo do objemově malého zařízení vměstnat rozměrný displej i velká tlačítka. Klávesy jsou nadprůměrné, takže ani osobám s většími prsty by neměly hrozit přehmaty atp. Horší je to však s poměrem stran. Numerické klásvesnice běžných telefonů jsou spíše čtverce, kdežto u Qteku se jedná o znatelný obdélník. Situace je o to horší, že pod klávesnicí jsou ještě asi 2 cm nevyužitého místa. Obsáhnout palcem všechna tlačítka bez toho, aniž byste si ukroutili palec, není vůbec jednoduché, před koupí doporučuji vyzkoušet.


K ovládání smartphonu slouží ještě několik dalších tlačítek. Tři z nich použijeme zejména v zavřeném stavu a najdeme je pod vnějším displejem. Slouží k ovládání přehrávání hudby v Media Playeru. Písničky tak můžete jednoduše a rychle přeskočit či pozastavit.


Pravé boční tlačítko slouží ke spuštění fotoaparátu. Na levé straně nalezneme celkem tři tlačítka, dvě spodní jsou spojena. Horní samostatné tlačítko má ve výchozím stavu funkci aktivace hlasového ovládání, spodní dvojtlačítko slouží k nastavení hlasitosti.

Sluchátko smartphonu při hovoru trochu píská, doufejme, že se jedná o chybu jen testovaného kusu. Další obtíže nastaly, když jsme při hovoru zakryli dlaní kloub Qteku. Došlo ke ztrátě signálu, hovor sice nevypadl, ale kvalita byla nepoužitelná. Nutno podotknout, že pokud byl přístroj držen pouze za spodní část, kvalita hovoru byla dostatečná. Byl jsem překvapen vysokou hlasitostí sluchátka, s Qtekem bylo možno bez potíží telefonovat i v přeplněném autobuse plném bavících se lidí.


Displej


Vestavěný displej je nadprůměrně kvalitní, díky malé úhlopříčce a velkému rozlišení ( na poměry smartphonů) je písmo dostatečně vyhlazené. Bílá je opravdu bílá, žádný posun v rámci spektra se nekoná.





Shrnutí


Qtek 8500 je velmi zajímavý stroj. Povedený design zaujme nejen něžnější pohlaví, díky nízké hmotnosti a přijatelným rozměrům se schová snad do každé kapsy. Pochvalu zaslouží výrobce za implementaci bezdrátových technologií a vnější displej, kde může být kromě hodin (vybrat si můžete mezi digitálkami a ručičkovým povedením) zobrazena i aktuálně přehrávaná písnička.

Klávesnice je leptaná, z důvodu většího odporu při stisku a nulového zdvihu je psaní specifické a ne každému musí vyhovovat. Rovněž její rozměry jsou velké a obsáhnout všechna tlačítka palcem není jednoduché, smartphone budete muset v ruce často posouvat.


Při běžném používání (několik SMS a přibližně 20 minut hovoru) vydržel přístroj bez nabíjení 2,5 dne. Nutno dodat, že jsem byl často na ICQ a také stahoval poštu přes GPRS.

Pokud bychom srovnávali Qtek 8500 s předchůdcem (Qtek 8310), HTC StarTrek byl co se týče odezvy trochu pomalejší. Mějme však na paměti, že se jednalo o předprodejní vzorek. Během testování se několikrát stalo, že ActiveSync zobrazil kritickou chybu a bylo třeba telefon vypnout a opět zapnout. Doufejme, že v prodejní verzi bude tato chyba (stejně jako pískání sluchátka a ztráta signálu) odstraněna.

Pokud telefonujete s někým nedoslýchavým, tak oceníte, že je mikrofon umístěn přímo před ústy a dotyčný rozumí o trochu lépe.


Qtek 8500 je povedené zařízení. Přestože jsme během používání narazili na několik zásadních nedostatků, většina byla softwarového rázu a snad budou v prodejní verzi odstraněny. HTC StarTrek je dobré zařízení, které usnadní práci mnoha uživatelům a navíc zaujme svým designem.

Qtek 8500 zapůjčil PalmPC, děkujeme.

Cena v době psaní recenze: 11 978 Kč s DPH