Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon HD 4890 - nejlepší karta na trhu?

8.4.2009, Petr Štefek, recenze
Radeon HD 4890 - nejlepší karta na trhu?
Aktualizace! AMD uvedlo nový Radeon HD 4890, který má ambice pozlobit i top modely Nvidie při ještě přijatelné ceně. Radeon je vybaven novým jádrem s označením RV 790, které prošlo některými zásadními změnami a umožňuje práci na velmi vysokých taktech.
Radeon HD 4890 se AMD skutečně povedl a jedná se o jednu nejzajímavějších grafických karet vůbec, protože za svou cenu nabízí vysoký výkon srovnatelný s mnohem dražší konkurencí a po přetaktování se jedná o skutečného trhače asfaltu, který je v průměru výkonově shodný s GeForce GTX 285, jež je až o několik tisíc dražší. Pokud jste uvažovali nad koupí staršího Radeonu HD 4870, tak na něj urychleně zapomeňte a přidejte pár set korun na tento nový kousek, který vám nabídne podstatně vyšší výkon a hlavně také nižší provozní teploty.

Pokud vezmeme v úvahu výsledky testů a cenu, tak se musí strachovat nejen GeForce GTX 285, ale také nově příchozí GeForce GTX 275. Ta nabízí podstatně nižší cenu oproti jednočipovému topmodelu a podle prvních testů také srovnatelný výkon. Srovnání Radeonu HD 4890 a GeForce GTX 275 bude jistě velmi zajímavé, neboť obě karty mají rovněž velký potenciál pro přetaktování a velmi solidní výkon již na základní frekvenci.



Pokud přemýšlíte nad tím, zda se vám vyplatí koupit Nvidii kvůli podpory PhysX, kterou Radeony nemají a naopak, zda koupit AMD kvůli podpory DirectX 10.1, tak vězte, že ani jedna z těchto podpor není alespoň zatím příliš důležitá, neboť z ní těží minimum her. To se může v budoucnu samozřejmě změnit, ale to už budou karty této generace spíše low-endem, kterému již nic nepomůže k dosahování skvělých výsledků. Vybírejte tedy dle ceny a výkonu v současných hrách.


vynikající výkon
hlučnější chlazení
teploty jádra
Ikona Odkaz na databázi
přetaktování
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 6100 Kč s DPH