Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon HD 5870 (2/2) - výkony v oblíbených hrách

30.9.2009, Petr Štefek, recenze
Radeon HD 5870 (2/2) - výkony v oblíbených hrách
Dnešní druhý díl článku o Radeonu HD 5870 nám přináší výkonnostní srovnání v posledních herních peckách a také pohled na přetaktování či spotřebu této zbrusu nové grafické karty. Bude nový Radeon horkým kandidátem na koupi?
Radeon HD 5870 se ukázal být opravdu povedeným nástupcem jednočipových karet Radeon HD 4800. Jeho výkon sice nepřekonává dvoučipové karty Radeon HD 4870 X2 a GeForce GTX 295, ale je jim opravdu vyrovnaným soupeřem. Pokud se podíváme na výsledky všech testů, tak uvidíme, že nový Radeon příliš neexceluje ve hrách H.A.W.X. nebo Call of Duty: World at War, ale naopak ukazuje své svaly v nejnáročnější hře ArmA 2 a také Need For Speed Shift, kde ovšem z nějakého důvodu nefungovala podpora CrossFire a SLI.



Nový Radeon je velmi silný v momentě, kdy se rozhodnete využívat vyšší levely vyhlazování a často doslova vymete podlahu s dvoujádrovými GeForce GTX 295 či Radeonem HD 4870 X2. Bude zajímavé sledovat, jak se zde projeví vyšší kapacita paměti (2 GB), která by se mohla objevit u některých speciálních edic této karty. Celkově se dá říci, že majitelé Radeonů HD 5870 hrající na klasických monitorech 22" budou moci mít aktivováno 8xFSAA v každé hře včetně Crysis, kde se při troše přetaktování hravě dostanou nad 30 snímků za sekundu.

Jako přidaná hodnota Radeonu HD 5870 se jeví nejkvalitnější anizotropní filtrování, které je prosté závislosti na úhlech, což předchází syndromu třepotání textur a jiných artefaktů. Dalším bonusem je plná hardwarová podora HD videa i zvuku, kde konečně při přehrávání HD formátů nemusíte dělat žádné kompromisy a váš počítač se může stát plnohodnotnou součástí vašeho home theater řetězce. Poslední třešničkou na dortu je opravdu vynikající spotřeba a teploty karty ve spolupráci s výstupy karty, kde si vybere každý bez potřeby jakýchkoli redukcí.



DirectX 11? Ano, Radeon HD 5870 je první DirectX 11 kompatibilní kartou. Jeho rychlost nebo možnosti nového rozhraní nemá zatím kde vyzkoušet, a tak bych DirectX 11 považoval opět spíše za bonus, který vám dovolí být i za rok "in" s kartou, která bude podporovat nejnovější tituly. Možnosti GPGPU pod taktovkou DirectCompute nebo OpenCL zatím není třeba nějak zvláštně rozpitvávat, protože je to vlastnost, kterou pravděpodobně využijeme ještě později než DirectX 11.

Cena Radeonu HD 5870 je velmi rozumná a v e-shopech se pohybuje okolo 8 tisíc s daní, což je zhruba stejná cena, jakou zaplatíte za GeForce GTX 285, a to pro Nvidii není dobrá zpráva. Na levnější Radeon HD 5850 se podíváme již brzy a troufám si odhadovat, že to bude právě on (s cenou okolo 5 tisíc), který si získá pěněženky pařanů z našich českých luhů a hájů.


výkon
spotřeba karty
provozní teploty karta
DirectX 11
přiznívá cena
multi-kanálový audio výstup
propracované obrazové výstupy
občas nevyrovnaný výkon





Orientační cena: 8000 Kč s DPH

Za zapůjčení grafické karty Radeon HD 5870 děkujeme firmě Gigabyte.