Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Radeon HD 6950: MSI vs. Sapphire

19.5.2011, Petr Štefek, recenze
Radeon HD 6950: MSI vs. Sapphire
V dnešním článku se soustředíme na dvojici Radeonů HD 6950 ze stájí MSI a Sapphire. Oba dva představují velmi lákavou koupi a oba dva disponují nadstandardními chladiči a více než dostačujícími 2GB paměti.
MSI Radeon HD 6950 TwinFrozr II je typicky vybaven firemním chladičem MSI, který je charakteristický svou kovovou konstrukcí, velkým pasivem a 5 heat-pipes starajícími se o rychlý odvod tepla z kontaktní plochy chladiče.





Model společnosti MSI je poměrně drahý, neboť jeho cena převyšuje zhruba o tisíc korun nejlevnější edice Radeonu HD 6950 2GB.





Radeon z dílen MSI se vyznačuje jediným rozdílem oproti referenčním verzím (tedy kromě chladiče), jímž je o 10 MHz vyšší takt jádra. Pravda, zvýšení je to v pravdě symbolické. Na trhu je také verze TwinFrozr III, která má takt jádra stanoven na 850 MHz. Velkou výhodou oproti podstatně levnější referenční verzi je výkonnější chladič s tišším chodem, což ocení nejen chroničtí přetaktovávači. Chladič není takt tichý jako druhý testovaný Radeon, ale oproti referenčnímu řešení je to zcela jasně slyšitelný rozdíl při plném zatížení. Přetaktování dopadlo maximem v 865 MHz pro jádro a 5.5 GHz pro paměti.





MSI Radeon je po stránce výstupů vybaven přímo královsky a disponuje dvojici DVI, dvojicí mini Display Portů a také HDMI, což zaručuje, že si své řešení najde úplně každý. Připojit můžete až tři monitory a nebo využít rozšířených možností Display Portů pro vysoká rozlišení a barvy.