Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Raketa mířící k nebesům

20.2.2003, Igor Viduna, recenze
Raketa mířící k nebesům
Desky Shuttle u nás nejsou moc známé, ale jejich hlavní devizou je zejména nízká cena. Bylo by však špatně, kdyby to zároveň byla i jediná kladná vlastnost. A proto nás velmi zajímalo, jak si v našem testu povede model AK37GTR...
Kapitoly článku:
Už jste si asi zvykli, že první věc, kterou vám ukážeme, je pohled na čelní stranu desky. Nejinak tomu bude i nyní. Shuttle  má úplně standardní vzezření krom konektoru RJ45, který zde „přebývá“.  


Obr.05 – To je konektrů...
Pro detail klikněte myší

Jenom z estetických důvodů vám ukážeme foto pasivního chladiče North Bridge.



Obr.06 – Cladič je velmi masivní.


South Bridge VT8235 jsme vám již taktéž přiblížili. Proto zopakujeme jenom, že je to právě on, kdo přináší podporu šesti portů USB 2.0, ATA133 nebo 6-kanálového zvukového kodeku AC´97 2.2.


07 - South Bridge VT8235


O možnostech napájení desky jsme se již zmínili. Krom standardního ATX zde naleznete nejen přídavný P4 konektor, ale i standardní 12V konektor, který se používá např. pro pevný disk – podobně jako tomu je u desek od Asusu pro Intel Pentium 4.


Obr.08 - Ready for use...


Velmi netradiční je řešení diskových řadičů na desce. Tato deska jich totiž má nejvíce ze všech testovaných kusů – celkem šest (tzn. dva Serial ATA a čtyři ATA133 – dva RAIDové). „Na svědomí“ to má více čipů. Prvním je RAIDový řadič HighPoint HPT372, který ovládá dva porty Ultra ATA133 (RAID0, RAID1 a RAID 0+1). Druhé řešení je typu Serial ATA a jedná se o dva porty, které taktéž zvládají RAID (tentokrát „pouze“ typu 0 či 1). Zde se o ně starají dva čipy Marvell 88i8030. Kde se však bere podpora RAIDu jsme se zde bohužel nedočetli, protože výše zmíněné čipy za to rozhodně zodpovědné nejsou. Pouze na stránkách výrobce je uvedeno, že deska Serial ATA RAID podporuje. Asi půjde o spolupráci s čipem HighPoint.


Obr.09 - Vše v jednom obrázku
Pro detail klikněte myší


Také jsme se již zmínili o síťové kartě, která zvládá 10/100 Mbit Ethernet, což je v současnosti úplně dostačující. Síťový čip je od firmy VIA – VT6103


Obr.10 - Čip VIA VT6103


Pro integrovanou zvukovou kartu zvolili inženýři od Shuttle čip Realtek ALC650, ten zvládá 6-kanálový Surround (2 přední, 2 zadní, 1 centrální reproduktor a 1 kanál pro Subwoofer). Čip zvládá samozřejmě i SPDIF výstup (i vstup) a samozřejmě máte možnost k desce připojit externí řadič. Ten ale bohužel není součástí dodávky. (Pro bližší specifikace se koukněte na odkaz.)


Obr.11 – Čip Realtek ALC650


K desce pak dostanete čtvrtý externí výstup zvukové karty, který je určen pro centrální reproduktor a subwoofer, které bývají obvykle připojeny stejným kabelem.


Obr.12 – Vypadá rošku levně, ale práci odvede...
Pro detail klikněte myší


K desce obdržíte i řadič se dvěma porty USB 2.0, čímž se jejich celkový počet zvýší na čtyři. Deska však zvládá (ostatně jako každá v testu) až šest těchto portů.


Obr.13 - Při dobré vůli se na takovýto ředič vejdou i 4 porty...
Pro detail klikněte myší


Na závěr vám zase předkládáme foto manuálů s CD atd.


Obr.15 - No comment... :-)


Deska má také velmi slušné možnosti, co se taktování týče. Můžete zde měnit prakticky vše, co je potřeba, a to po velmi jemných krůčcích (např. napětí pamětí). Frekvenci FSB v rozmezí 100 - 200MHz po 1MHz,  napětí procesoru v rozmezí 1,10 – 1,85V (min. 0.025V) přičemž je možné dosáhnout maxima až 2,4V, napětí sběrnice AGP v rozmezí 1,5 – 1,8V (min. 0,1V) a napětí pamětí v rozmezí 2,5 – 2,85V (min. 0,05V). Máte zde i možnost měnit nastavení napětí u čipsetu. A to v rozmezí 2,5 – 2,8V (min. 0,1V). Samozřejmostí je podrobné nastavení časování pamětí. Verze BIOSu je z 28.10.2002.


Obr.15 – Několik fotek BIOSu
Pro detail klidněte myší