Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Repro Genius SW-HF5.1 5005 - legenda v nové podobě

22.11.2007, Jan Vítek, recenze
Repro Genius SW-HF5.1 5005 - legenda v nové podobě
Minulý měsíc společnost Genius představila nástupce mezi PC uživateli oblíbené soustavy reproduktorů s označením SW-HF5.1 5005. Co se týče názvu, pak se od předchozí verze liší pouze onou pětkou na konci, kde byla dříve nula. Jak se však liší v ostatních ohledech, na to se podíváme v dnešní recenzi.

Přední satelity


Přední satelity o výkonu 15 W se od předchozí verze příliš neliší. Co se týče velikosti, pak jsou pouze o asi 2 cm vyšší, ale jinak mají stejný půdorys. Jejich design je také hranatější a přední oplátěný panel (zde již ne dřevěný, ale plastový) zasahuje až do samotných krajů, ale na druhou stranu nezabírá celou výšku reprobedničky. Dole je ponecháno volné místo, v jehož středu máme stříbrně zbarvený štítek s logem výrobce.





Po sundání černého panelu jsem neshledal žádné rozdíly ani ve velikosti ani v provedení reproduktorů. Stále jde o jeden tweeter nahoře a jeden reproduktor s plným rozsahem dole. Také zezadu vypadají oba reproduktory stejně, samozřejmě až na jejich výšku. Máme zde stejné svorky pro připojení dvoužilového kabelu a nahoře stejně provedený bassreflex.




Střední satelit


Ve stejném duchu se nese také střední satelit. I on je o poznání hranatější a dole má pruh bez černého panelu a v jeho středu stejný štítek s logem jako přední satelity. Pod černým panelem se nic nezměnilo, stále je zde tweeter ve středu a po stranách dva reproduktory s plným rozsahem.





Na zadní straně můžeme vidět dva malé, asi dvoucentimetrové bassreflexy a samozřejmě také dva konektory pro připojení kabelu od subwooferu.




Zadní satelity


Reprobedničky určené pro pozici zadních satelitů jsou v podstatě takovou zmenšeninou předních satelitů. I zde jsou repra u nové verze o něco vyšší, ale jinak si jejich rozměry odpovídají a naprosto stejně je vyveden i přední panel se stříbrným logem firmy v dolní části. Tyto reprobedničky jsou rovněž dvoupásmové s tweeterem a menším reproduktorem.





Na zadní straně máme kromě konektorů v dolní čísti a malého bassreflexu nahoře také jednoduše udělané kovové poutko pro zavěšení reproduktorů na zeď pomocí šroubu.




Kabeláž


Z krabičky s příslušenstvím vytáhnete samozřejmě kromě dálkového ovladače a AAA baterií také potřebné kabely pro zprovoznění reprosoustavy. Jednak to jsou kabely, které využijete především pro připojení vašeho PC. Pokud si chcete zprovoznit prostorový 5.1 zvuk, pak je zde připraven kabel s kulatým konektorem na jedné straně a třemi barevně odlišenými 3,5mm jacky na druhé straně. Snad nemusím vysvětlovat, že jacky patří do zvukové karty a kulatý konektor do subwooferu. Pokud váš však 5.1 zvuk nezajímá a chcete si pouze zprovoznit dvoukanálové audio, je zde klasický univerzální kabel s 3,5mm jackem a dvěma konektory cinch. Ten však musíte zapojit do jednoho ze vstupů TV, GAME či CD/MP3.



Další audio kabel se celý ježí cinch konektory, jichž je zde celkem dvanáct pro vedení šesti separátních kanálů 5.1 zvuku. Stejně jako u prvního popisovaného kabelu jsou svedeny dohromady. Co mi zde trošku vadilo, byly popisky jednotlivých konektorů. U předchozí verze byly konektory totiž potištěny, zatímco zde jsou písmena reliéfně vyznačena přímo v konektorech, a nejsou tak dobře čitelná. Avšak původní kabely nepoužívám a je možné, že se popisky časem stíraly, takže lze jde přeci jen o menší zlo.



A poté zde máme krátký kablík využitelný pro ty případy, kdy máte problémy se středním satelitem a subwooferem, kdy jsou kanály nejspíše přehozeny. Tento kabel je překříží, počemž by již vše mělo být v pořádku.



Nakonec zde nesmí chybět pět dvoulinek pro přivedení signálu k satelitům. Genius stejně jako v předchozím případě dodává tři třímetrové pro přední satelity a středový reproduktor a dva osmimetrové pro zadní satelity. Všechny mají obnažené a opájkované konce.