Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Repro Genius SW-HF5.1 5005 - legenda v nové podobě

22.11.2007, Jan Vítek, recenze
Repro Genius SW-HF5.1 5005 - legenda v nové podobě
Minulý měsíc společnost Genius představila nástupce mezi PC uživateli oblíbené soustavy reproduktorů s označením SW-HF5.1 5005. Co se týče názvu, pak se od předchozí verze liší pouze onou pětkou na konci, kde byla dříve nula. Jak se však liší v ostatních ohledech, na to se podíváme v dnešní recenzi.
Kapitoly článku:

Zvukový projev soustavy


První zapnutí soustavy mi nezjevilo žádné změny mezi starou a novou verzí reprosoustavy. Subwoofer se chová naprosto stejně, takže si po zapnutí nastaví hlasitost na výchozí hodnotu, takže podlouhlá podsvícená ručička na hlavním ovladači hlasitosti bude ve vodorovné poloze. Při uvedení do pohotovostního režimu se však hlasitost vráti zpět na nulu, takže pokud si myslíte, že si hlasitost ponecháte na stabilní hodnotě, máte smůlu.



Co se týče různých parazitujících zvuků, pak trafo v subwooferu slabounce vrčí i při stand-by režimu, což se oproti předchozí verzi vůbec nezměnilo, ale to je v podstatě za denního okolního hluku slyšet pouze tehdy, když si přitisknete ucho až na dřevo. Zlepšila se však jiná záležitost. Předchozí verze mě v noci dokázala rušit svým šumem a především vrčením satelitů, které je opravdu nepříjemné. SW-HF5.1 5005 však posílá do satelitů pouze lehký a jemný šum, jenž se s odstupem snadno ztrácí a se zvýšenou nastavenou hlasitostí se nijak nezvyšuje. Také jsem po dobu používání nové sestavy nezažil, že by se splašila a začala sama od sebe velmi slyšitelně vrčet, avšak tohoto neduhu jsem si zpočátku nevšiml ani u původních reproduktorů.

Dále jsem samozřejmě zkoušel porovnat celkový zvuk obou sestav, ale to by se mi už spíše podařilo zprovoznit tokamak, než objektivně popsat celkové rozdíly mezi nimi, i když jsem již pojal pár vážných podezření. Proto jsem raději přistoupil k dílčím testům pomocí poslechu a také s využitím rezonančního testu a programu Ableton Live, což se hodí především pro zjištění slabin subwooferů. Pro jejich otestování jsem vyzkoušel zapojit oba do stejného zdroje zvuku a bez veškerých satelitů. Tam se ukázalo, že při polovině hlasitosti a s nastavením subwooferů na výchozí hodnotu již verze 5005 svůj basový reproduktor přebuzuje, a poslech se tak stává spíše utrpením, ale to platí pro rezonanční test, který má k reálné hudbě daleko. Zde se ale přesto vyplatí hlasitost subwooferu o něco snížit, jinak začne zkreslení přesahovat únosnou mez.

Rezonanční test pouze potvrdil přebuzenost basového reproduktoru u SW-HF5.1 5005 a místo basové linky s rostoucím kmitočtem se z útrob ozýval spíše motor blížícího se letadla. Takto se však přesně chová i subwoofer verze 5000, který u frekvencí pod 100 Hz drnčí a nevyluzuje čistý zvuk. U vyšších frekvencí je zase intenzita tohoto zvuku nestálá a chvílemi se sinusoidový signál ztrácí (použit byl program NCH Tone Generator). Dá se tedy říci, že nová verze je na tom velmi podobně jako stará a subwoofer je i zde spíše pro to, aby doprovázel zvuk hlubokými tóny, od nichž však nemůžeme čekat téměř žádné prokreslení, ale to se od 5.1 reprosoustavy této cenové relace očekává. Většina spektra zvukového přednesu zde bude tedy záviset na pěti satelitech.



Co se týče zvuku jako celku v porovnání se sluchátky Sennheiser HD 497, které posloužily jako nástroj pro odhalování nepřesností v přednesu hudby, pak tam jsem využil tracky Up Bustle & Out – Carbine 744 (192 kbps), Amon Tobin – Bloodstone (320 kbps) a Peter Gabriel – A Different Drum (VBR > 250 kbps), které ukázaly, že téměř veškerou práci na sebe opravdu berou satelity, z nichž má zvuk mdlé výšky a zamlžené středy, ale přesto se odvážím tvrdit, že nenáročný uživatel bude s přednesem spokojen. Šestikanálový zvuk jinak fungoval přesně tak, jak má, takže si jej při hraní her a sledování filmů dozajista užijete, pokud si ovšem reproduktory vhodně rozestavíte do prostoru.


Závěrečné hodnocení


Pokud jste čekali, že nové SW-HF5.1 5005 budou nějakým podstatným vylepšením předchozích SW-HF5.1 5000, pak budete nejspíše zklamaní. Jde spíše o velmi mírnou evoluci a obměnu již přes rok starého modelu, od nějž se dle specifikací liší pouze v impedanci reproduktorů i subwooferu, kde zde činí 8 Ohmů a u staré 4 Ohmy. Hlavním rozdílem je tedy vzhled, kde verze 5005 má o nějaký ten centimetr vyšší satelity a subwoofer o pár milimetrů. Především jsme se však dočkali nově zpracovaného předního panelu a také lépe přístupných zadních konektorů, kde nám již ve výhledu nebrání pasivní chladič zesilovače. Genius se zde také navíc navrátil k většímu dálkovému ovladači, s nímž se lépe manipuluje.

Co se týče zvukového projevu, pak tam jsem mezi starou a novou verzí prakticky nepostřehl rozdíl, snad až na vybuzenější basový reproduktor u subwooferu, který se však dá snadno jedním pohybem usměrnit. Potěšitelné však bylo, že naprázdno puštěná sestava již jen lehounce šumí a neruší hlasitějším vrčením. Celkově se dá tato sestava doporučit těm, kteří hledají 5.1 zvuk s dobrým poměrem cena/výkon, či cena/kvalita. Za cca 2500 Kč s DPH nabízí Genius velmi slušný produkt, jejž si můžete vybrat ve dvou barevných provedeních - tmavé dřevo a černá úprava.


Cena
Téměř žádná změna oproti verzi 5000
Nižší šum
Ikona Odkaz na databázi
5.1 zvuk se slušným projevem
Ikona Odkaz na databázi
Cena: 2478,- Kč s DPH

Za zapůjčení 5.1 reprosoustavy Genius SW-HF5.1 5005 děkujeme firmě Konsigna



---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

If you thought that new SW-HF5.1 5005 would be significantly better than the previous model - SW-HF5.1 5000, you'd be probably disappointed. It is rather a mild evolution of over a year old model and even in specifications we may find only one difference in impedance which is in case of 5005 8 Ohm, while model 5000 has 4 Ohm. So the main change lies in overall design, for example the new speakers are slightly higher and their subwoofer has new control panel and especially easily accessible rear connectors, because the amplifier's heatsink no longer blocks our view. Also, Genius decided to reintroduce bigger remote control that is easier to handle.

Considering the sound of SW-HF5.1 5005, I couldn't notice a difference between it and older model, except slighly overdriven subwoofer, which can be easily mended using the front control panel. However, I liked that the new speakers in idle no longer whir, but produce only light noise. These speakers are therefore suitable for those, who want to use 5.1 sound and buy a product with good price/performance, or price/quality ratio. For about 2500 CZK incl. VAT Genius offers a decent product which you can buy in two different colours - dark wood and black.