Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ryzen 5 2600, Ryzen 7 2700 a StoreMI navrch v testu

23.5.2018, Jan Vítek, recenze
Ryzen 5 2600, Ryzen 7 2700 a StoreMI navrch v testu
Dnes se podíváme na další dvě novinky z várky procesorové generace Ryzen 2000. Jedná se o procesory Ryzen 7 2700 a Ryzen 5 2600, čili slabší verze dříve testovaných modelů. K nim přibylo ale ještě něco, a sice úložná technologie StoreMI.
Společnost AMD má na trhu tedy celkem 4 procesory Ryzen druhé generace, pokud nepočítáme také dvojici APU Raven Ridge v podobě Ryzen 3 2200G a Ryzen 5 2400G. Dle našich testů jsou tyto procesory výkonnostně dobře odstupňované, takže mnozí zákazníci si vyberou, ale i tak své nástupce ještě nemají starší Ryzen 3 a nejspíše se také dočkáme ještě jednoho modelu představujícího naprostý hi-end, čili Ryzen 7 2800X
 
 
Procesory AMD Ryzen druhé generace by se tak měly ještě rozrůst, ostatně zmíněná APU se nedají označit za následovníky méně výkonných modelů z první generace, protože jsou vybavena grafikou, kterou řada lidí nebude chtít využít. Zmíněný Ryzen 7 2800X si pak AMD chystá nejspíše jako odpověď na 8jádrový Intel Coffee Lake a na to má ještě dost času.
 
Technologie StoreMI dokáže být užitečná, ale spíše jen pro uživatele, kteří se nechtějí sami starat o svá úložiště, nebo to nezvládnou. Ti zkušenější pak mohou najít lepší využití pro 2 GB operační paměti a mohou chtít mít přehled o tom, co mají kde uloženo nehledě na to, že netransparentně rozmístěná data po více discích a SSD mohou způsobit řadu problémů. Stačí si představit, že nám některé úložiště havaruje a v takovém případě je dopad stejný, jako by selhal jeden z disků v RAID 0. A to je silný argument hovořící v neprospěch tohoto řešení. Však i když máme pole StoreMI složeno z původně systémového SSD a datového HDD, po odpojení pevného disku ani nenabootujeme.
 
 
Za zapůjčení testovací platformy AMD děkujeme AMD.
 
Cena AMD Ryzen 5 2600 v době testování: cca 5.000 Kč s DPH 
Cena AMD Ryzen 7 2700 v době testování: cca 7.700 Kč s DPH